Kennisbank

Wat kunt u met een Lean Green Belt?

Wat kan je bereiken met een Lean Green Belt?

Binnen de Lean methode zijn er verschillende posities / niveau’s die behaald kunnen worden. We noemen deze ook wel de zogeheten Belts. Een van de meest populaire en veelzijdige niveaus is de Lean Green Belt. In deze blog leggen we uit wat je kan verwachten van een Lean Green Belt training en hoe je deze certificering kan inzetten in je professionele leven.

De betekenis van een Lean Green Belt certificering

Een Lean Green Belt professional heeft een belangrijke stap gezet in de wereld van Lean certificeringen. Deze professionals zijn getraind in de verbeter methodologie van Lean en leiden procesverbeterings- of kwaliteitsverbeteringsteams als onderdeel van hun dagelijkse werk. Green Belt certificering onderscheidt hen van andere kandidaten die mogelijk minder bekend zijn met Lean-principes zoals PDCAa (Plan, Do, Check, Act) en DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control).  Hoewel de hoogste leiderschapsposities in Lean vaak worden vervuld door Lean Black Belt professionals, zijn Green Belts cruciaal voor het uitvoeren van projecten gericht op het verbeteren van interne processen en het verhogen van klanttevredenheid.

PDCA

Industrieën en bedrijven die Lean Green Belts inhuren

Verschillende organisaties vertrouwen op de expertise van Lean Green Belt professionals, zoals de auto-industrie, elektronica, gezondheidszorg, productie, lokale overheden en transport. Functies waarvoor een Green Belt certificering vereist of gewenst is, zijn onder andere procestechniek, kwaliteitsborging en productiewerk.

Enkele bekende bedrijven die Lean Green Belt professionals inhuren, zijn General Electric Co., The Hershey Company, 3M, Abbott Laboratories, IBM, Honeywell, Newell Rubbermaid, Wells Fargo en Siemens. Daarnaast kunnen Lean Green Belt professionals ook kansen vinden in human resources, waar hun analytische vaardigheden kunnen worden ingezet om kosten te verlagen en talent te werven.

In Nederland zijn er ook diverse bedrijven en organisaties die Lean Green Belt professionals inhuren om hun processen te optimaliseren en verspilling te verminderen. Enkele voorbeelden van Nederlandse bedrijven die Lean Green Belts in dienst hebben, zijn:

 1. Philips: Deze internationale onderneming in de gezondheids- en technologiebranche maakt gebruik van Lean-methodologieën om innovatie te stimuleren en processen te optimaliseren.

 2. ASML: Als een van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van chip-making apparatuur, past ASML Lean-principes toe om productie-efficiëntie en kwaliteitsborging te verbeteren.

 3. KLM: De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM maakt gebruik van Lean Green Belt professionals om operationele efficiëntie en klanttevredenheid te verbeteren.

 4. Heineken: Als een van de grootste bierbrouwers ter wereld, implementeert Heineken Lean-principes om de efficiëntie in productie en logistiek te verbeteren.

 5. Shell: Deze internationale energiegigant zet Lean Green Belts in om operationele processen te optimaliseren en verspilling in hun productie- en distributieketens te verminderen.

 6. Rabobank: Als een toonaangevende financiële dienstverlener in Nederland, maakt Rabobank gebruik van Lean Green Belt professionals om hun interne processen te stroomlijnen en klantgerichte oplossingen te ontwikkelen.

 7. Unilever: Deze multinationale onderneming in consumentengoederen past Lean-principes toe om efficiëntie en duurzaamheid in hun productie- en distributieprocessen te bevorderen.

Deze Nederlandse bedrijven en vele anderen zetten Lean Green Belt professionals in om hun bedrijfsprocessen continu te verbeteren en zich aan te passen aan de veranderende marktbehoeften.

Carrièremogelijkheden voor Lean Green Belt professionals

De taken en verantwoordelijkheden van een Lean Green Belt professional variëren per sector, maar de meeste functies zijn gericht op het verbeteren van processen, het managen van projecten en het analyseren van gegevens. Enkele voorbeelden van functies voor professionals met een Lean Green Belt certificering zijn:

 • Lean Consultant: Lean consultants werken samen met bedrijven om huidige processen te analyseren en aanbevelingen te doen voor verbeteringen die de werkstroom optimaliseren en verspilling verminderen.
 • Process Engineer: Process Engineers helpen het management van een bedrijf bij het evalueren van interne processen met het oog op efficiëntie en kwaliteit.
 • Manufacturing Engineer: Manufacturing Engineers ontwikkelen en optimaliseren processen voor het ontwerpen, bouwen en verzenden van producten. Lean Green Belts in deze functie gebruiken hun kennis van lean-methodologie om problemen op te lossen en het productieproces voortdurend te verbeteren.
 • Kwaliteitsmanager: Kwaliteitsmanagers zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van product en of diensten binnen een organisatie. Lean Green Belts in deze rol zullen hun expertise gebruiken om kwaliteitsnormen en -procedures te ontwikkelen en te handhaven, terwijl ze verspilling en inefficiënties minimaliseren.
 • Projectmanager: Projectmanagers met een Lean Green Belt certificering zijn in staat om Lean-principes toe te passen bij het plannen, uitvoeren en controleren van projecten. Dit zorgt voor een efficiëntere projectuitvoering en verhoogde klanttevredenheid.
 • Continuous Improvement Specialist: Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het identificeren en implementeren van verbeteringsinitiatieven binnen de organisatie. Met behulp van Lean-methodologieën zorgen zij voor gestage en duurzame verbeteringen op de lange termijn.

Aan de slag met uw Lean Green Belt training?

Als u geïnteresseerd bent in het behalen van uw Lean Green Belt certificering, biedt Lean.nl nu de mogelijkheid om uw training online te volgen via e-learning. Dit geeft u de flexibiliteit om in uw eigen tempo te leren en uw kennis van Lean-principes en -technieken uit te breiden. Klik hier voor meer informatie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank