Kennisbank

Wat leer je bij een Lean Six Sigma training

Lean Six Sigma Training: Optimaliseer processen en versterk je carrière

Lean Six Sigma is een combinatie van twee succesvolle procesverbeteringsmethodieken: Lean en Six Sigma. Samen bieden ze organisaties een gestructureerde aanpak om processen te optimaliseren, verspilling te verminderen en de kwaliteit te verhogen. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste leerpunten van een Lean Six Sigma training.

Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma is een methodologie, ontwikkeld door Bill Smith in 1986, die de kracht van Lean en Six Sigma combineert. Deze aanpak is gebaseerd op de statistische en kwaliteitscontrole methoden van pioniers zoals Walter Shewhart, Ronald Fisher en Edwards Deming. Het is een beproefde methode om bedrijfsprocessen te verbeteren en verspilling te elimineren, ondersteund door gedegen data-analyse.

Voordelen van een Lean Six Sigma Training

Vergroot je carrièremogelijkheden

Het volgen van een Lean Six Sigma training kan je carrièremogelijkheden aanzienlijk vergroten. Een Six Sigma-certificering op je cv toont aan dat je analytische vaardigheden hebt en in staat bent om processen te verbeteren. Dit maakt je een aantrekkelijke kandidaat voor veel werkgevers.

Toepasbaarheid in diverse industrieën

De principes van Lean Six Sigma zijn universeel toepasbaar in diverse industrieën. Of je nu in de gezondheidszorg, productie, financiën of een andere sector werkt, je zult waardevolle expertise opbouwen die je overal kunt toepassen.

Ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden

Tijdens de Lean Six Sigma training ontwikkel je essentiële leiderschapsvaardigheden. Je leert hoe je teams kunt leiden, verandering kunt managen en een cultuur van continue verbetering kunt bevorderen. Dit maakt je niet alleen een betere leider, maar ook een waardevolle aanwinst voor elke organisatie.

Datagedreven besluitvorming

Lean Six Sigma legt een sterke nadruk op het gebruik van data voor het nemen van beslissingen. Je leert hoe je gegevens kunt verzamelen, analyseren en interpreteren om weloverwogen beslissingen te nemen. Dit vermindert de kans op fouten en verhoogt de effectiviteit van de genomen beslissingen.

Verbeterde probleemoplossende vaardigheden

De training stelt je in staat om complexe problemen systematisch aan te pakken. Door gebruik te maken van gestructureerde probleemoplossende technieken zoals DMAIC, kun je duurzame oplossingen implementeren die blijvende verbeteringen opleveren.

Certificering en erkenning

Het behalen van een Lean Six Sigma-certificering biedt formele erkenning van je vaardigheden en kennis. Dit certificaat wordt wereldwijd erkend en gewaardeerd, waardoor je je onderscheidt van andere professionals in je vakgebied.

Continu verbeteren en leren

Lean Six Sigma is een methodologie die voortdurende verbetering en leren stimuleert. Door deze mindset te omarmen, blijf je altijd streven naar betere resultaten en blijf je jezelf en de organisatie verbeteren.

Wat leer je tijdens een Lean Six Sigma Opleiding?

Processen analyseren en optimaliseren

Tijdens een Lean Six Sigma training leer je hoe je de huidige processen binnen een organisatie kunt analyseren. Je identificeert waar verbeteringen mogelijk zijn en implementeert effectieve oplossingen om verspilling te verminderen en efficiëntie te verhogen.

Probleemoplossende technieken

De training stelt je in staat om complexe problemen aan te pakken met gestructureerde probleemoplossende technieken zoals DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control). Hiermee kun je duurzame verbeteringen realiseren.

Tijdens een Lean Six Sigma training zal u onder andere leren hoe u bepaalde problemen bij u in het bedrijf moet verhelpen. Dit wordt gedaan aan de hand van de DMAIC stappen.

De DMAIC-cyclus: Vijf fasen om problemen op te lossen

  1. Define (Definieer) – Het identificeren en definiëren van het probleem is cruciaal. In deze fase brengen projectleiders het proces op hoog niveau in kaart en verzamelen gegevens om de eisen en behoeften van de klant met betrekking tot het proces te begrijpen.
  2. Measure (Meet) – Het meten van de omvang van het probleem helpt u de kern van het probleem aan te pakken en een gedetailleerd plan voor gegevensverzameling op te stellen. Hier kunt u het begin en einde van uw project bepalen.
  3. Analyze (Analyseer) – Tijdens deze fase worden de verzamelde gegevens en het proces grondig herzien en geanalyseerd om inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken die verspilling en defecten veroorzaken.
  4. Improve (Verbeter) – Het team begint met het ontwikkelen van innovatieve en creatieve oplossingen die de verbetering van het genoemde proces op gang brengen tot op het niveau van Six Sigma en Lean.
  5. Control (Controleer) – Eenmaal geïmplementeerde verbeteringen moeten worden volgehouden en continu worden gemonitord voor een lange levensduur. Deze fase omvat ook een geplande herhaling van de stappen voor Lean Six Sigma om te zorgen voor een optimaal resultaat.

Datagedreven besluitvorming

Lean Six Sigma legt een grote nadruk op het gebruik van data voor het nemen van weloverwogen beslissingen. Je leert hoe je gegevens kunt verzamelen, analyseren en interpreteren om de prestaties van processen te monitoren en onderbouwde beslissingen te nemen.

Leiderschaps- en communicatievaardigheden

Een succesvolle Lean Six Sigma-professional moet effectief kunnen communiceren en teams kunnen leiden. Tijdens de training ontwikkel je vaardigheden om anderen te motiveren, weerstand tegen verandering te overwinnen en een cultuur van continue verbetering te bevorderen.

Projectmanagement

Lean Six Sigma-projecten vereisen effectief projectmanagement om ervoor te zorgen dat verbeteringen worden geïmplementeerd en doelstellingen worden behaald. Je leert projectmanagementmethoden en -tools die je zullen helpen bij het plannen, uitvoeren en evalueren van succesvolle projecten.

Lean Six Sigma-certificering: Verminder risico’s en elimineer fouten en defecten

Het behalen van een Lean Six Sigma-certificering stelt je in staat om fouten en defecten in processen te identificeren en te elimineren. Lean Six Sigma heeft wereldwijd indrukwekkende resultaten behaald, wat bewijst dat deze methodologie effectief is in het verbeteren van bedrijfsprocessen.

Verbeter bedrijfsprocessen met Lean Six Sigma

Door een Lean Six Sigma-opleiding te volgen, verwerf je de vaardigheden om productie- en bedrijfsprocessen van een organisatie te analyseren en verbeteringen door te voeren. Je krijgt een diepgaand inzicht in de huidige processen en leert hoe deze de kwaliteitsprestaties van de organisatie beïnvloeden met behulp van data-analyse.

Waarde toevoegen in elke branche met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma-technieken zijn toepasbaar in alle sectoren. Professionals met een Six Sigma-certificering zijn bekend met verschillende methoden om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, werknemersbetrokkenheid te verhogen, kosten te verlagen en inkomsten te verhogen. Dit geeft hen een concurrentievoordeel in de markt.

Versterk je leiderschapsvaardigheden met Lean Six Sigma

Na het afronden van je Lean Six Sigma-cursus en het behalen van je certificering, krijg je een helder inzicht in het meten en kwantificeren van problemen in processen. Dit versterkt je leiderschapsvaardigheden en stelt je in staat om een waardevolle leider te worden in elke branche.

Schrijf je in voor een Lean Six Sigma Training!

De Lean Six Sigma-principes dienen niet als een rigide set regels, maar eerder als een manier van werken. Het toepassen van deze principes zal invloed hebben op de manier waarop een bedrijf als geheel functioneert, waardoor er voldoende tijd en ruimte is om verbeterpunten aan te pakken. Of het nu gaat om een specifiek Lean Six Sigma-projectmanagement of een veranderingsinitiatief, de principes zijn altijd effectief.

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een Lean Six Sigma training, zijn er verschillende trainingsprogramma’s beschikbaar die variëren in diepte en duur. Deze programma’s zijn vaak afgestemd op verschillende ervaringsniveaus en certificeringsniveaus, zoals White Belt, Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt en Master Black Belt. 

Ben je klaar om je professionele vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en een echte impact te maken binnen je organisatie? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze Lean Six Sigma-training! Ontdek hoe je processen kunt optimaliseren, kosten kunt verlagen en de tevredenheid van klanten en werknemers kunt verhogen. Word een waardevolle leider in elke branche en onderscheid jezelf van de concurrentie.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank