Kennisbank

Lean voor iedereen

Lean wordt steeds populairder omdat het organisaties een kader biedt voor het verbeteren van processen en een cultuur creëert voor continu verbeteren. Lean heeft zich in de afgelopen jaren bewezen. Lean is niet moeilijk en iedereen kan het begrijpen:

  • Lean heeft zich bewezen. De principes en technieken van Lean worden door duizenden organisaties in verschillende branches wereldwijd met succes toegepast;
  • Lean is logisch. Lean is breed toe te passen in iedere situatie. Lean ik ook logisch nadenken over over verspillingen in processen en waarde voor de klant. Lean helpt de aandacht te richten op wat de klant wil en hoe je op een effectievere manier waarde biedt aan aantrekkelijke klanten;
  • Lean is toegankelijk voor iedereen en op elk niveau. Lean hoeft geen geld te kosten;
  • Lean is ‘hands-on’. Lean is een hands-on benadering. Het gaat vooral om het doen en doorvoeren in plaats van plannen maken en notities schrijven.

Wat is lean niet?

Lean is geen vage theorie of hype. Lean is een heleboel en je komt Lean  tegen met verschillende toevoegingen aan de naam. Lean is een filosofie, een verzameling principes, een managementstrategie, een methode, een verzameling technieken. Dit alles is gericht op het tegengaan van verspilling en op het bewerkstelligen van langetermijnwaarde voor de klant. Lean is dus een heleboel. Maar er zijn een heleboel dingen die het ook niet is.

  • Lean heeft zich bewezen als een goed en verankerde basis voor het optimaliseren van processen in organisaties;
  • Lean is geen eendagsvlieg en nieuwe concepten: de gereedschappen en technieken van Lean bestaan al decennia lang en hebben zichzelf allang bewezen;
  • Lean is niet moeilijk. Lean kan in een kleine groep beginnen en op natuurlijke wijze uitbreiden wanneer het bedrijf het nodig heeft. Dat het zo makkelijk is toe te passen, is de reden dat Lean zo succesvol is in kleine, middelgrote en grote bedrijven, en op productieafdelingen van grote bedrijven;
  • Lean is geen snelle, modegevoelige, automatische superoplossing om de problemen van gisteren nu meteen op te lossen. Het is meer het tegenovergestelde. Lean is een continue en langetermijnbenadering die dagelijks toe te passen is. Lean is vooral een zaak van de lange termijn. En om de voordelen vast te kunnen houden, moet er een cultuur ontwikkeld worden waar mensen en constante verbetering gerespecteerd worden om zo iedere dag Lean te zijn.

Wat zijn de voordelen van Lean?

De voordelen van Lean zijn is dat een bedrijf zich richt op het optimaliseren van alle onderwerpen die als waardevol worden ervaren door de klant, bijvoorbeeld: prijs, kwaliteit, levertijd, onderhoudskosten. De organisatie krijgt een klant focus en medewerkers worden intrinsiek gemotiveerd voor het aandragen van verbeteringen.

Wat zijn de nadelen van Lean?

De nadelen van Lean zijn onder andere dat het geen voorgeschreven methode biedt om de cultuur te veranderen en problemen in processen op te lossen. Iedere organisatie heeft een eigen cultuur waarbij er ook een eigen aanpak nodig is om Lean door te voeren. Je hebt dus altijd maatwerk nodig.

Lean voor iedereen:

Iedereen kan Lean toepassen in zijn of haar organisatie en op ieder niveau. Lean is namelijk niet alleen maar verbeter tools inzetten, maar het is ook een management filosofie die uitgaat van: Maximale toegevoegde waarde tegen minimale inspanning en met de beste kwaliteit, voor de klant. Lean heeft een sterke klant focus en werkt altijd vanuit de stem van de klant, ook wel de Voice of the Customer genoemd.

Hoe implementeer je Lean?

Lean implementeren kan op verschillende manieren. Lean kan je benaderen als een cultuur veranderingstraject maar ook als “Problem Solving” Tool. Er zijn meerdere varianten en modellen beschikbaar voor het implementeren van Lean zoals het Lean Thinking model van Womack en Jones, De Plan Do Check Act van William Edwards Deming, DMAIC model, 8D en Kaizen. Lean implementeren is vooral doen en proberen van verschillende oplossingen welke door de werkvloer wordt bedacht.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank