Kennisbank

Wat u moet weten over Value Stream Mapping

Het evenwicht tussen vraag en aanbod is constant in beweging. Het zal echter niet ver van de waarheid liggen om te zeggen dat het aanbod in veel industrieën gestaag sneller groeit dan de vraag. Nu de markt steeds meer verzadigd raakt, worden klanten steeds meer kieskeurig en moeilijker te overtuigen. Gelukkig biedt Lean een manier om u een voorsprong te geven op de concurrentie door de waarde stroom die u aan uw klanten levert te visualiseren en te verbeteren. Dit is door middel van Value Stream Mapping, hier laten we u vandaag meer over zien.

Wat is Value Stream Mapping (VSM)?

Het Value Stream Mapping proces stelt u in staat om een gedetailleerde visualisatie te maken van alle stappen in uw werkproces. Het is een weergave van de goederenstroom van leverancier naar klant door uw organisatie. De waarde die een softwarebedrijf bijvoorbeeld aan zijn klanten levert, zijn softwareoplossingen en alle functies binnenin. Een Value Stream Map toont alle belangrijke stappen van uw werkproces die nodig zijn om waarde te leveren van begin tot eind. Het stelt u in staat om elke taak waar uw team aan werkt te visualiseren en biedt in één oogopslag statusrapporten over de voortgang van elke opdracht.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat volgens Lean, waarde alles is waar de klant voor zou betalen. Echter, als het gaat om het in kaart brengen van een waarde stroom zijn er stappen die geen directe waarde voor uw klant opleveren, maar er wel voor zorgen dat u in staat bent om het uiteindelijke product/dienst te leveren. Een duidelijk voorbeeld van dergelijke stappen zijn de kwaliteitscontroles die een onvervangbare stap zijn in elk productieproces. Uw klant betaalt u niet voor het uitvoeren van deze controles, maar als u een eindproduct levert dat niet aan hun kwaliteitsnorm of verwachtingen voldoet, zal hij minder bereid zijn om ooit nog eens bij u te kopen.

Wat is het doel van Value Stream Mapping?

Het primaire doel van het creëren van een Value Stream Map is om u de plaatsen te laten zien waar u uw proces kunt verbeteren door zowel de toegevoegde waarde als de verspillende stappen te visualiseren. U hoeft alleen maar elke belangrijke stap van uw workflow te tonen en te evalueren hoe het waarde toevoegt aan uw klant. Dit stelt u in staat om uw proces grondig te analyseren en geeft u tips waar u wijzigingen moet aanbrengen om uw manier van werken te verbeteren. In Lean is Value Stream Mapping van groot belang voor het bereiken van continue verbetering van uw manier van werken. De belangrijkste voordelen van Value Stream Mapping zijn de volgende:

  • Het stelt u in staat om uw proces te visualiseren en te verbeteren.
  • Het helpt u bij het optimaliseren van de manier waarop u waarde toevoegt aan uw klanten.
  • Het helpt u de processtappen met de grootste betekenis te identificeren.

Online module Value Stream Map

Leren hoe je een Value Stream Map maakt? Dan is deze Value Stream Mapping online module iets voor jou. Niet meteen een volledige Lean-opleiding voor je kiezen: maar wel die Lean-bites op je bord waarmee je meteen aan de slag kunt.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank