Kennisbank

Wat Zijn De 2 Pijlers Van Het Toyota Production System?

Het Toyota Production System (TPS) is een productiesysteem dat bekend staat om zijn efficiëntie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Het systeem werd ontwikkeld door Elji Toyoda, Kiichiro Toyoda en Taiichi Ohno en richt zich op twee pijlers: Just in Time en Jidoka.

De eerste pijler, Just in Time, staat voor het krijgen van wat je nodig hebt op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Dit principe geldt zowel voor interne als externe klanten en zorgt voor korte doorlooptijden en minimale verspilling. Taiichi Ohno bedacht de 7 verspillingen (Muda) die moeten worden geëlimineerd: overproductie, wachten, transport, verwerking, opslag, beweging en defecten.

De tweede pijler, Jidoka, staat voor het inbouwen van kwaliteit en het voorkomen van fouten. Machines schakelen zichzelf uit als er iets misgaat en medewerkers hebben de verantwoordelijkheid om fouten op te lossen. Hierdoor wordt de kwaliteit van het productieproces gewaarborgd.

Het toepassen van het TPS zorgt voor een efficiënt en kwalitatief hoogstaand productieproces. Door het elimineren van verspilling en het inbouwen van kwaliteit wordt de waarde voor de klant gemaximaliseerd.

Wil jij ook meer waarde voor jouw klant toevoegen? Ga dan aan de slag met Lean in jouw organisatie. Door het toepassen van de pijlers Just in Time en Jidoka en het elimineren van verspilling zorg je voor een optimale waarde voor jouw klanten.

Word een Lean-expert op jouw eigen tempo met Lean.nl. Volg online een volwaardige Lean Green Belt online training en behaal een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Leer waar en wanneer je maar wilt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank