Kennisbank

Wat Zijn De 3 Vormen Van Pull? | Green Belt Training

Pull is een belangrijk principe binnen Lean, waarbij de klant als het ware de drijvende kracht is achter het proces. Door te werken met Pull systemen wordt voorkomen dat er onnodige voorraden ontstaan en wordt er alleen geproduceerd wat nodig is. In dit blog zullen we de drie verschillende vormen van Pull systemen bespreken en de voordelen van elke vorm toelichten.

De eerste vorm van Pull systemen is de Continue Flow of One Piece Flow. Bij dit systeem wordt er op elk moment in het proces maximaal één stuk voorraad tussen verschillende processtappen aangehouden. Hierdoor worden producten stuk voor stuk bewerkt en doorgegeven aan de volgende processtap. Dit systeem heeft als voordeel dat er minimale voorraden ontstaan en dat er geen wachttijden zijn tussen de verschillende processtappen. Daarnaast is het gemakkelijker om eventuele problemen of fouten op te sporen en te corrigeren omdat het proces stapsgewijs verloopt.

De tweede vorm van Pull systemen is de Sequential Pull of FIFO (First in First out). Hierbij is er een begrensd aantal producten toegestaan voor de processtap en is de volgorde waarin de producten worden verwerkt vastgelegd. Dit systeem is vooral geschikt voor processen waarbij de bewerkingstijd per product langer is en er dus meer voorraad nodig is. Het voordeel van dit systeem is dat het overzichtelijk is en dat er geen verspilling ontstaat door het aanhouden van te grote voorraden.

Tot slot is er de Replenishment Pull of Supermarkt methode. Hierbij worden verschillende producten op voorraad gehouden in een supermarkt en is van tevoren niet bekend in welke volgorde de producten verbruikt gaan worden. Dit systeem is vooral geschikt voor bedrijven waarbij de vraag naar producten sterk kan fluctueren. Het voordeel van dit systeem is dat er voldoende voorraad is om aan de vraag te kunnen voldoen, maar dat er geen onnodige voorraden ontstaan.

Het werken met Pull systemen is een effectieve manier om processen te verbeteren en verspilling te verminderen. Door te werken met Pull systemen wordt er alleen geproduceerd wat nodig is, waardoor voorraden worden geminimaliseerd en er meer ruimte is voor verbetering van de processen. Het is daarbij van belang om te kijken welke vorm van Pull het beste past bij de specifieke processen binnen jouw organisatie. Zo kun je de voordelen van Pull optimaal benutten en jouw organisatie verder verbeteren.

Wil je meer leren over Lean en hoe je Pull-systemen kunt implementeren? Ontdek dan onze Lean E-Learning-trainingen en dompel jezelf onder in de wereld van Lean! Leer op je eigen tempo en op elk moment van de dag, waar je ook bent.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank