Kennisbank

Wat Zijn De 5 Fasen Van Organisatieverandering?

Organisatieveranderingen kunnen uitdagend zijn en veel weerstand oproepen bij medewerkers. Het is belangrijk voor managers om te begrijpen dat er verschillende fasen zijn waar medewerkers doorheen gaan tijdens de verandering. Colin A. Carnall heeft vijf fasen geïdentificeerd die elk een verschillende manier van managen vereisen.

De vijf fasen zijn ontkenning, verdediging, verwerpen, zich aanpassen en internalisatie. In de eerste fase van ontkenning moeten managers zich bewust zijn van dit psychologische mechanisme en relevante informatie over de verandering communiceren op een consistente manier. Het is belangrijk om mensen enthousiast te maken en ze te betrekken bij de verandering.

In de fase van verdediging moet management betrokkenen de ruimte geven om zich te oriënteren op het nieuwe en de consequenties daarvan voor henzelf. Het is belangrijk om aan te geven waarom de verandering noodzakelijk is en hoe Lean helpt om de uitdagingen van de organisatie aan te gaan.

In de derde fase van verwerping realiseren betrokkenen zich dat de verandering onontkoombaar is en beginnen ze het verleden los te laten. Het is belangrijk om waarderende signalen af te geven en informatie te verstrekken, zodat betrokkenen zich meer vertrouwd kunnen maken met de toekomst.

In de fase van zich aanpassen beginnen betrokkenen te werken met het nieuwe en kost het energie om het werkend te krijgen. Het is belangrijk om fouten te accepteren en successen openlijk te waarderen. Het benadrukken van voortgang is iets dat nooit mag ophouden.

In de laatste fase van internalisatie werken de nieuwe systemen, processen en procedures redelijk. Het is belangrijk om mensen te waarderen zoals ze presteren en hen zo verder te stimuleren.

Om deze fasen succesvol te doorlopen, zijn er 7 basisregels die managers moeten hanteren. Dit omvat onder andere het communiceren van de verandering, het betrekken van medewerkers, het accepteren van fouten en het waarderen van successen. Door deze regels te volgen, kunnen managers de organisatieverandering effectief beheren en succesvol implementeren.

In dit artikel hebben we de vijf fasen van organisatieverandering besproken en hoe ze het beste gemanaged kunnen worden. Verandering kan lastig zijn, maar het is belangrijk om het op een effectieve manier te managen om het gewenste resultaat te bereiken.

Ben jij ook bezig met organisatieveranderingen en wil je hier meer over leren? Bekijk dan eens ons aanbod van Lean trainingen. We helpen je graag om de juiste tools en technieken te ontwikkelen om jouw organisatieverandering tot een succes te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank