Kennisbank

Wat Zijn De 6 Onderwerpen Van Een Implementatieplan?

Het implementeren van de gekozen oplossingen is een cruciale stap in elk veranderingsproces. Discipline is nodig om de implementatie tot een succes te maken. Het opstellen van een gedetailleerd implementatieplan is dan ook van groot belang. Bij een Lean-implementatie is het van belang om net zoveel focus te leggen op het bereiken van eindresultaten als bij alle andere projecten. Een uitgewerkt implementatieplan vergroot de kans op succesvolle invoering van de gekozen oplossingen.

Het implementatieplan beschrijft welke activiteiten moeten worden uitgevoerd om de oplossing door te voeren, wie hiervoor verantwoordelijk is en wanneer deze acties worden ondernomen. Om tot een goed plan te komen is het nodig om een aantal analyses te maken om daarmee een paar belangrijke vragen te beantwoorden.

Belangrijke onderwerpen voor een implementatieplan zijn onder andere de hoofdactiviteiten, wie hierbij betrokken zijn en wanneer deze activiteiten worden uitgevoerd. Het is van belang om een plan te maken waarin activiteiten in kaart worden gebracht en deze in iteraties te plannen. Het beschrijven van alle activiteiten die uitgevoerd moeten worden en het benoemen van mijlpalen na afgeronde fasen zijn daarbij van belang. Daarnaast is het belangrijk om afhankelijkheden tussen activiteiten te benoemen en rekening te houden met de beschikbaarheid van kritieke resources.

Het implementatieplan moet resulteren in een afronding-datum en het is belangrijk om deze planning dagelijks te managen en issues direct op te lossen. Ook is het belangrijk om communicatieactiviteiten twee richtingen op te laten gaan en dagelijks een vinger aan de pols van de organisatie te houden. Tot slot moet er een duidelijk plan zijn voor de live gang van de oplossing.

Een goed uitgewerkt implementatieplan vergroot de kans op succesvolle invoering van de gekozen oplossingen. Door de juiste analyses te maken en aandacht te besteden aan het opstellen van een gedetailleerd implementatieplan, kan de implementatie van de oplossing soepel verlopen. Het is belangrijk om discipline te tonen en de voortgang van de implementatie dagelijks te managen om de implementatie tot een succes te maken.

Wil je meer leren over Lean-implementatie en hoe je een effectief implementatieplan maakt? Bekijk dan onze online Lean elearning trainingen en schrijf je in voor de Lean training! Leer alles over het implementatieproces en ontvang praktische tips en tools om jouw implementatieplan tot een succes te maken. Schrijf je nu in en start vandaag nog met het verbeteren van jouw organisatie!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank