Kennisbank

Wat Zijn De 7 Stappen Van Het CAP Veranderings Model?

Change is een constante factor in de wereld van het bedrijfsleven. Het is belangrijk voor organisaties om zich aan te passen aan veranderingen in de markt en de wensen van klanten. Het implementeren van veranderingen in een organisatie kan echter een uitdagend proces zijn. Om dit proces te vergemakkelijken, heeft General Electric (GE) het Change Acceleration Process (CAP) ontwikkeld.

Het CAP-model is een praktisch en beproefd stappenplan voor verander-management dat bestaat uit zeven aandachtspunten. Het doel van CAP is om de acceptatie van veranderingen te bevorderen en de impact ervan te maximaliseren. Het model wordt vaak gebruikt in combinatie met Lean en Six Sigma.

De eerste stap van CAP is het activeren van leiderschap zodat het de motor wordt achter het veranderingsproces. Dit betekent dat leiders een cruciale rol spelen bij het begeleiden van het veranderingsproces. Ze moeten een visie voor de toekomst creëren en anderen inspireren om de verandering te omarmen.

De tweede stap is het bewerkstelligen van een gedeeld besef van urgentie van verandering bij alle betrokkenen. Mensen moeten begrijpen waarom verandering noodzakelijk is en wat de gevolgen zijn als er niets verandert.

De derde stap is het vormgeven van een beeld van het gewenste resultaat van het veranderingstraject. Dit helpt mensen om een gemeenschappelijk doel te begrijpen en te visualiseren.

De vierde stap is het mobiliseren van betrokkenheid bij iedereen die voor het behalen van het succes cruciaal is. Dit betekent dat alle belanghebbenden moeten worden betrokken bij het veranderingsproces om te zorgen voor een gedeelde verantwoordelijkheid en het bevorderen van acceptatie.

De vijfde stap is het verankeren van veranderingsprocessen in de organisatie. Het is belangrijk dat veranderingen niet alleen op korte termijn worden doorgevoerd, maar ook op lange termijn worden geïntegreerd in de organisatiecultuur en -structuur.

De zesde stap is het realiseren van verbeteringen en de vooruitgang monitoren door te blijven meten en de meetprocessen te formaliseren. Het meten van resultaten is essentieel om de voortgang te volgen en waar nodig aanpassingen te maken.

De zevende en laatste stap van CAP is het installeren van de nieuwe organisatie-elementen, zoals processen, rollen en verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze nieuwe elementen passen bij de nieuwe visie en doelen van de organisatie.

CAP richt zich op de acceptatie van de verandering; bij CAP is de ‘buy-in’ ingebouwd in de aanpak. Het model is ontworpen om te zorgen voor een gestructureerde aanpak van verandermanagement en om ervoor te zorgen dat veranderingen succesvol worden geïmplementeerd in de organisatiecultuur en -structuur.

Het CAP-model is een bewezen effectief model dat organisaties kan helpen bij het succesvol doorvoeren van veranderingen. Door aandacht te besteden aan alle belangrijke aspecten die bij verandering komen kijken, kan er een gestructureerde aanpak worden gehanteerd. Het model biedt handvatten om de verandering te implementeren, draagvlak te creëren en de verandering te borgen in de organisatie.

Wil jij je carrière naar een hoger niveau tillen met een Lean Black Belt-certificering? Schrijf je dan nu in voor onze Lean Black Belt eLearning training en leer de fijne kneepjes van Lean vanuit het comfort van je eigen huis!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank