Kennisbank

Wat zijn de 8 verspillingen binnen Lean?

Wat zijn de 8 verspillingen binnen Lean?

Lean thinking is gericht op het verwijderen van verspillingen uit werkprocessen. Voordat we de verspillingen induiken, is het belangrijk om te begrijpen wat verspilling is. Verspilling is elke actie of stap in een proces die geen toegevoegde waarde heeft voor de klant. Met andere woorden, verspilling is elke procesactiviteit waar de klant niet voor wil betalen. Nu we dit weten is het van belang om te kijken naar de 8 verspillingen binnen Lean.

Transport:

Verspilling van transport omvat het vervoer van mensen, gereedschap, inventaris, apparatuur of producten die verder gaan dan nodig is. Overmatige verplaatsing van materialen kan leiden tot schade en defecten aan het product. Een voorbeeld hiervan is het onnodig verplaatsen van goederen van de ene naar de andere locatie.

Voorraad:

Vaak is het moeilijk om overmatige voorraden als verspilling te beschouwen. In de boekhouding wordt voorraad gezien als een actief en vaak geven leveranciers korting bij bulkaankopen. Maar het hebben van meer voorraad dan nodig is om een gestage stroom van werk te handhaven kan leiden tot talloze problemen op de werkvloer. Denk hierbij aan ruimtegebrek, overproductie en veroudering van producten.

Beweging:

Verspilling in beweging omvat alle onnodige bewegingen van mensen. Dit omvat het lopen, tillen, reiken, buigen, strekken en bewegen. Taken die overmatige beweging vereisen, moeten opnieuw worden ontworpen om het werk van het personeel te verbeteren en het gezondheids- en veiligheidsniveau te verhogen. Een voorbeeld hiervan is het moeten zoeken naar gereedschap en materialen.

Wachten:

De verspilling van het wachten omvat ook: 1) mensen die op materiaal of apparatuur wachten en 2) ongebruikte apparatuur. De wachttijd wordt vaak veroorzaakt door oneffenheden in de productiestations en kan leiden tot overtollige voorraden en overproductie. Een voorbeeld hiervan is het moeten wachten op een bepaalde machine of op een goedkeuring van een hoger geplaatste collega.

Overproductie:

Overproductie treedt op bij de productie van een product of een element van het product voordat het gevraagd of vereist is. Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk producten te produceren als er tijd is om te werken of apparatuur te gebruiken. Dit is echter niet optimaal, het zorgt er namelijk voor dat machines overbelast kunnen raken en dat u met een te grote voorraad komt te zitten. Een voorbeeld hiervan is het produceren van meer producten dan er daadwerkelijk verkocht kunnen worden.

Over-processing:

Over-processing betekent meer werk doen, meer componenten toevoegen of meer stappen in een product of dienst hebben dan wat de klant nodig heeft. Bij de productie kan dit onder meer bestaan uit het gebruik van apparatuur met een hogere precisie dan nodig is, het gebruik van componenten met een grotere capaciteit dan nodig is, het uitvoeren van meer analyses dan nodig, het over-engineeren van een oplossing en het hebben van meer functionaliteiten in een product dan nodig is.

Defecten:

Defecten ontstaan wanneer het product niet geschikt is voor gebruik. Dit resulteert meestal in een herbewerking of sloop van het product. Beide resultaten zijn verspillend omdat ze extra kosten toevoegen aan de operaties zonder dat ze enige waarde opleveren voor de klant.

Vaardigheden:

Ook al maakte het geen deel uit van het Toyota Productie Systeem (TPS), toch zijn veel mensen zich bewust van de 8e vorm van verspilling: De verspilling van menselijk potentieel. Dit wordt ook wel beschreven als verspilling van onbenut menselijk talent. Het gaat hier om de vaardigheden en capaciteiten van werknemers die niet ten volle worden benut, waardoor een organisatie niet het maximale uit haar menselijke hulpbronnen haalt.

Het identificeren en elimineren van deze acht verspillingen is een belangrijk onderdeel van Lean denken. Door deze verspillingen te verminderen of te elimineren, kunnen organisaties hun processen verbeteren, de kwaliteit van hun producten en diensten verbeteren en hun klanttevredenheid verhogen.

Wil je de verspillingen binnen jouw organisatie aanpakken en meer leren over de Lean methodologie? Schrijf je dan in voor onze online Lean Green Belt training en leer hoe je verspillingen kunt identificeren en elimineren om zo de efficiëntie en kwaliteit van jouw werk te verbeteren. Klik hier om je in te schrijven.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank