Kennisbank

Wat zijn de kosten van een Lean training?

Een illustratie van een grote, zakvormige boom met een Euro-symbool erop, die wortels en takken uitspreidt over een gestileerde kaart. Dit symboliseert de verspreiding en groei van financiële waarde, mogelijk door het implementeren van Lean trainingen die efficiëntie en kostenbesparing bevorderen binnen een organisatie.

Wat zijn de kosten van een Lean training?

Een Lean training biedt talrijke voordelen, zowel voor persoonlijke groei als voor de ontwikkeling van een bedrijf. De kosten kunnen echter variëren, afhankelijk van factoren zoals de duur van de training, de locatie, de ervaring van de trainer, en het niveau van maatwerk dat wordt geboden. Afhankelijk van welke Lean training je kiest, zie je een prijsvariatie van € 1500,- tot wel € 7000,- voor een Lean Green Belt training.

In dit artikel belicht ik een aantal belangrijke aspecten bij het kiezen van een Lean trainer of aanbieder.

Lean trainer:

Een Lean trainer met ervaring in Lean-methodieken en in diverse branches is bijzonder waardevol, omdat deze de theorie effectief aan jouw praktijk kan koppelen. Heeft de trainer ervaring in uiteenlopende branches? Is hij makkelijk toegankelijk en bereikbaar om zonder extra kosten adviezen te geven? Deelt hij zijn kennis om je te helpen? Beschikt hij over een certificering als Lean Master Black Belt? En hoe zorgt hij ervoor dat zijn eigen kennis up-to-date blijft?

Is de trainer ook daadwerkelijk een trainer met didactische vaardigheden, of is hij een Lean consultant die slechts een presentatie geeft? Bij Lean draait het niet enkel om de theorie.

Ik heb nog nooit een theorieboek of een gelikte PowerPoint-presentatie daadwerkelijk verandering zien bewerkstelligen.

Het succes van Lean hangt af van de kwaliteit van de trainer.

Het is raadzaam om het LinkedIn-profiel van de trainer, de LinkedIn-bedrijfspagina van de aanbieder te bekijken, en reviews te lezen of referenties op te vragen.

Online vs. Klassikale Lean Training: Een Evoluerend Landschap

Traditioneel gezien worden Lean trainingen vaak klassikaal gegeven, wat zijn eigen voordelen heeft en waaraan sommigen in de branche sterk vasthouden. Echter, met de opkomst van digitale technologieën en een veranderende wereld (denk aan het thuiswerken), is er een groeiende verschuiving naar online leerplatformen. Vier jaar geleden, toen Lean.nl de eerste stappen zette richting online Lean trainingen, was de weerstand groot. Er waren zelfs formele klachten bij het Lean Competency System (LCS) van concurrenten over de haalbaarheid van onze online aanpak.

Wat deze sceptici niet wisten, was dat onze online Lean trainingen in nauwe samenwerking met het LCS waren ontwikkeld en streng worden gecontroleerd door jaarlijkse audits om de kwaliteit te waarborgen. Bij Lean.nl zijn we er trots op dat we dezelfde strenge kwaliteitseisen stellen aan zowel onze online als aan onze klassikale Lean trainingen.

Nu, jaren later, wordt het landschap steeds diverser met meer aanbieders van online Lean trainingen. Het is duidelijk dat de branche evolueert en dat er een groeiende behoefte is aan flexibele leeropties.

Lean.nl blijft toegewijd aan het aanbieden van hoogwaardige, toegankelijke en effectieve Lean trainingen om aan deze behoefte te voldoen.

Keuze van Lean Opleiding

De keuze van een specifieke Lean opleiding beïnvloedt de kosten. Deze worden meestal aangeduid met ‘Belts’, variërend van de Lean White Belt, Lean Yellow Belt, Lean Orange Belt, Lean Green Belt, Lean Black Belt tot aan de Lean Master Black Belt. Hogere belts vereisen meer tijd en een duurdere certificering.

Het assortiment omvat:

Over het algemeen zijn de kosten voor een Lean Yellow Belt training lager dan die voor een Lean Green Belt of Lean Black Belt. Dit komt door de intensievere lessen en de diepgaandere kennis die bij de laatstgenoemden vereist zijn. Ook is de certificering duurder, tenzij je het certificaat zelf in PowerPoint maakt…

Kiezen van de Juiste Lean Aanbieder

Bij het kiezen van een Lean aanbieder zijn er diverse overwegingen, zoals prijsverschillen, de inhoud en kwaliteit van de opleiding, en het soort certificering. Let ook goed op de extra kosten voor:

  • Het examen. Moet je hier extra voor betalen?
  • De praktijkcertificering. Zijn er extra coaching-uren of een extra examen nodig voor je praktijkcertificering?
  • De bereikbaarheid van het bureau.
  • Of het bureau ook Lean reizen naar Japan biedt.

Kies voor een aanbieder die een officieel geaccrediteerd certificaat biedt.

Een certificaat van bekwaamheid in Lean, met de aanduiding 'LCS Level 1C Green Belt'. Dit certificaat bevestigt dat de genoemde persoon competentie heeft aangetoond in Lean denken, kennis en praktijk. Het logo van de Lean Competency System en de verwijzing naar Lean.nl zijn prominent aanwezig, naast de handtekening van de autoriserende directeur, wat aangeeft dat het een geaccrediteerde erkenning is binnen de 'lean green belt' discipline.
Lean Green Belt certificaat behaald bij Lean.nl!

 

Is een Lean Training de Investering Waard?

Dit is een belangrijke vraag met twee mogelijke antwoorden: Nee en Ja.

Nee:

Het komt te vaak voor dat deelnemers een Lean training volgen louter om hun cv te verrijken, zonder echt iets met de Lean principes te doen. Vooral bij in-company Lean trainingen zie ik dat deelnemers vaak door hun werkgeveer gestuurd worden, zonder dat ze zelf intrinsieke motivatie of verwachtingen hebben. Dergelijke situaties doen afbreuk aan de waarde van de investering. In zulke gevallen zou het geld wellicht effectiever kunnen zijn als donatie aan een goed doel of als ontwikkelingskans voor een collega die er echt voordeel uit zou halen.

Ja:

Aan de andere kant kan een Lean opleiding aanzienlijke voordelen opleveren, zoals verbeterde efficiëntie, kostenbesparing en een toename van betrokkenheid onder medewerkers. Daarnaast kan het aanzienlijk bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en je marktwaarde verhogen. Voor hen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het leren en implementeren van Lean principes, is de investering ongetwijfeld de moeite waard.

Lean.nl als aanbieder:

Lean.nl staat bekend om zijn breed scala aan Lean trainingen, van de White Belt tot en met de Master Black Belt. Deze worden aangeboden door gecertificeerde trainers met praktijkkennis in een breed scala aan branches, die elk jaar naar Japan gaan om hun kennis up-to-date te houden en ook internationaal op het Lean podium actief zijn.

De trainingen van Lean.nl zijn zowel online als op locatie beschikbaar en kunnen volledig aangepast worden aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. Hoewel er aanvankelijk kosten aan verbonden zijn, rechtvaardigen de potentiële Het vergelijken van verschillende aanbieders helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze die aansluit bij je wensen en budget.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank