Kennisbank

Wat Zijn Interne Kwaliteit Audits? | Lean Green Belt

In de wereld van Lean speelt kwaliteitsmanagement een belangrijke rol. Een interne kwaliteitsaudit is een gestructureerde en systematische beoordeling van het functioneren van de interne organisatie door auditors die in dienst zijn van die organisatie. Het doel van de interne audit is om vast te stellen in hoeverre het kwaliteitsmanagement voldoet aan de gestelde systeemeisen en of het doeltreffend genoeg is en naar wens functioneert.

Er zijn verschillende soorten interne audits die kunnen worden uitgevoerd, waaronder de systeemaudit, procesaudit en productaudit. Bij een systeemaudit richt een auditor zich op het gehele systeem, terwijl bij een procesaudit de auditor het verloop van het proces stap voor stap nagaat. Een productaudit is gericht op de output van de processen en beoordeelt de kwaliteit van het product of dienst.

Bij een interne audit wordt altijd gebruik gemaakt van een normenkader. Dit kan een voorbeeld of richtlijn zijn van hoe je de beheersing moet inrichten als je het goed wilt doen. Auditors kunnen gebruik maken van een normenkader dat ze zelf op basis van hun kennis opstellen en vervolgens afstemmen met de manager of een standaard normenkader gebruiken, zoals de Standard Operating Procedure (SOP).

Op basis van de bevindingen van de interne audit worden verbeteringsvoorstellen geformuleerd. Er zijn meerdere mogelijkheden om een interne audit uit te voeren, maar het doel blijft hetzelfde: het verbeteren van de kwaliteit van de processen binnen de organisatie.

Een interne audit is dus een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsmanagement binnen Lean. Door regelmatig interne audits uit te voeren, kan de organisatie inzicht krijgen in waar verbeteringen nodig zijn en kan er actie worden ondernomen om de kwaliteit van de processen te verbeteren.

Wil jij meer leren over interne audits en kwaliteitsmanagement binnen Lean? Volg dan onze online Lean Green Belt training. Op jouw eigen tempo, wanneer en waar je maar wilt. Na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Meld je nu aan en word een expert in Lean!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank