Kennisbank

Wat Zijn Just In Time Technieken? | Lean Green Belt

 

Just in Time: het concept en de technieken

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Een van de concepten die wordt gebruikt is Just in Time (JIT). JIT is geen specifieke techniek op zichzelf, maar eerder een concept dat gebruik maakt van verschillende technieken om producten op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid te leveren.

Het belangrijkste doel van Just in Time is het elimineren van verspillingen in het productieproces, overproductie en voorraadvorming te voorkomen, het productieproces te versnellen en het maximaliseren van de waarde voor de klant. Dit wordt bereikt door middel van een efficiënte flow in het proces, waarbij het productieproces wordt afgestemd op de vraag van de klant. Hierdoor kunnen bedrijven hun kosten verlagen en de kwaliteit van de producten verbeteren. Het idee achter JIT is dat de producten pas geproduceerd worden wanneer ze nodig zijn, in plaats van dat ze op voorraad gehouden worden in afwachting van de vraag.

Een methode die bedrijven gebruiken om Just in Time te implementeren is Lean Manufacturing. Dit is een filosofie die zich richt op het minimaliseren van verspillingen in het productieproces. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende tools zoals 5S (Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden), Value Stream Mapping en Continuous Improvement.

Een ander belangrijk aspect van Just in Time is het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Het succes van JIT is afhankelijk van een goede communicatie en coördinatie tussen de afdelingen die betrokken zijn bij het productieproces.

Om het concept van Just in Time te implementeren, kunnen verschillende technieken worden gebruikt. Hieronder worden vijf van de belangrijkste technieken beschreven die bedrijven kunnen gebruiken om JIT te realiseren:

1: Flow:

Dit is een techniek waarbij het productieproces wordt gestroomlijnd, zodat het productieproces sneller verloopt. Door het proces te stroomlijnen, wordt er minder tijd verspild aan het verplaatsen van materialen en producten tussen verschillende stations.

2: Pull:

Deze techniek wordt gebruikt om het productieproces aan te sturen op basis van de vraag van de klant. Hierdoor worden producten alleen geproduceerd wanneer er vraag naar is.

3: Kanban:

Dit is een systeem waarbij signalen worden gebruikt om aan te geven wanneer producten moeten worden geproduceerd of wanneer er grondstoffen moeten worden aangevuld. Dit systeem is gebaseerd op het principe van Just in Time en wordt gebruikt om de productie op een efficiënte manier te regelen.

4: Pacemaker:

Dit is een techniek waarbij de snelheid van het productieproces wordt aangepast aan de snelheid van de vraag van de klant. Hierdoor kan het productieproces worden geoptimaliseerd om aan de vraag te voldoen zonder overproductie te veroorzaken.

5: Heijunka:

Dit is een techniek waarbij de productie over een langere periode wordt verdeeld om pieken en dalen in de vraag op te vangen. Hierdoor kan het productieproces efficiënter worden ingericht en kan er worden voorkomen dat er overproductie plaatsvindt.

Naast de genoemde technieken, zijn er nog enkele andere technieken die bedrijven kunnen toepassen om Just in Time te implementeren:

  • Single Minute Exchange of Die (SMED): Dit is een techniek om de omsteltijd van machines te verminderen. Hierdoor kan het productieproces sneller worden aangepast aan de veranderende vraag van de klant.
  • Poka-Yoke: Dit is een techniek om menselijke fouten te voorkomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van visuele of mechanische hulpmiddelen om fouten te voorkomen of te corrigeren.
  • Total Quality Management (TQM): Dit is een filosofie die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van producten en diensten. Door het gebruik van TQM kan het bedrijf de kwaliteit van de producten verbeteren en zo de klanttevredenheid verhogen.

Samenvattend: Just in Time is een concept dat gebruik maakt van verschillende technieken om producten op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid te leveren. Door het gebruik van deze technieken kunnen bedrijven hun kosten verlagen (voorraadkosten), hun productiviteit verhogen, kwaliteit van producten verbeteren en hun winstgevendheid verbeteren. Met behulp van JIT kunnen bedrijven zich efficiënter en effectiever aanpassen aan de steeds veranderende marktomstandigheden.

Lean Green Belt training online:

Ben jij benieuwd naar het JIT concept? Dan hebben we goed nieuws voor je: onze online Lean Green Belt training is precies wat je nodig hebt!

Geen stress of gedoe, want jij bepaalt het tempo en volgt de training waar en wanneer je maar wilt. En het wordt nog beter: na het afronden van de training krijg je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service!

Met onze training wordt Lean leuk en begrijpelijk. Geen saaie presentaties, maar interactieve lessen die jou gemotiveerd houden en jouw kennis vergroten. Zo kan jij je organisatie naar een hoger niveau tillen met je nieuwe kennis van het JIT concept!

Dus waar wacht je nog op? Meld je nu aan voor onze Lean Green Belt training en word een expert in het JIT concept!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank