Kennisbank

Wat zijn Lean en Mean?

Lean en Mean

De methode Lean wordt steeds vaker toegepast binnen bedrijven. Dit komt doordat het super effectief is om toe te passen. Een term die vaak wordt gebruikt is ‘Lean and Mean’. Maar wat houdt dit precies in en hoe kunt u deze organisaties en bedrijven herkennen? In dit artikel laten wij u zien wat een Lean en Mean organisatie is en hoe u deze kunt herkennen.

Wat is een Lean en Mean organisatie

Een Lean en Mean organisatie is een bedrijf dat de Lean-methode toepast om verspilling te verminderen en waarde te creëren voor de klant. Door zich te richten op het begrijpen van de waarde voor de klant en het optimaliseren van de kernprocessen, streeft een Lean organisatie naar een perfect waardecreatie proces zonder enige verspilling. Een Mean organisatie daarentegen heeft een gebrek aan inlevingsvermogen en empathie voor haar werknemers.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een Lean en Mean organisatie niet per definitie betekent dat werknemers worden uitgebuit of slecht behandeld. Een bedrijf kan Lean en Mean zijn door te focussen op efficiëntie en het behalen van winst, maar dit moet niet ten koste gaan van het welzijn en de waardering van de werknemers. Het succes van een organisatie hangt immers af van het effectieve teamwork van alle medewerkers.

De opkomst van de Lean methode

Het Lean concept is in de afgelopen decennia enorm gegroeid in populariteit en wordt nu steeds vaker toegepast binnen organisaties van verschillende groottes en industrieën. De focus op efficiëntie en het elimineren van verspilling heeft geleid tot verbeteringen in bedrijfsprestaties en kostenbesparingen. Bovendien heeft het geleid tot een verhoogde klanttevredenheid omdat bedrijven zich richten op het leveren van waarde aan de klant. Het succes van Lean heeft ook geleid tot de ontwikkeling van andere methoden zoals Six Sigma en Agile. In de toekomst zal Lean waarschijnlijk blijven evolueren en worden toegepast in nieuwe industrieën en contexten.

Wil je meer weten over Lean en hoe je dit moet toepassen? Volg dan onze online Lean Black Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank