Kennisbank

Wat Zijn Niet Waarde Toevoegende Stappen?

Non Value Added (niet waarde toevoegend)

In Lean draait alles om waarde toevoegen voor de klant. Dit betekent dat activiteiten zonder toegevoegde waarde gezien worden als verspillingen en deze moeten zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Activiteiten hebben geen toegevoegde waarde als de klant niet bereid is ervoor te betalen, als de activiteit het product of de dienst niet transformeert volgens specificatie van de klant, of als de activiteit de eerste keer niet correct is uitgevoerd.

Verspillingen in administratieve processen zijn bijvoorbeeld inchecktijd, wachttijd, invullen van formulieren, wachten op informatie en overhead. In productieprocessen zijn voorbeelden van verspillingen niet-gebruikte onderdelen, transporttijd, installatietijd, inspecties en tests, supervisors, extra voorraden en afvalbakken voor defecte onderdelen.

Bij Lean worden activiteiten die geen waarde toevoegen verder beschreven aan de hand van de “Japanse drieling”: Muda, Mura en Muri. Muda staat voor verspillingen in het proces en Lean streeft ernaar om alle activiteiten die geen waarde toevoegen uit het proces te verwijderen.

Er wordt onderscheid gemaakt in twee type Muda’s: type 1-muda en type 2-muda.

Type 1-muda omvat activiteiten in het proces die geen waarde toevoegen, maar die om de een of andere reden noodzakelijk worden geacht. Deze vormen van verspilling kunnen niet gelijk worden uitgebannen.

Type 2-muda omvat activiteiten die geen waarde toevoegen en onnodig zijn. Deze activiteiten staan als eerste op de lijst om te worden uitgebannen. Dit zijn de acht verspillingen in het proces (MUDA).

Als je meer wilt leren over het identificeren en elimineren van verspillingen in processen, dan is onze online Lean Green Belt training iets voor jou. Leer op jouw eigen tempo hoe je verspillingen in processen kunt identificeren en elimineren en behaal na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Meld je vandaag nog aan voor onze online Lean Green Belt training en ga aan de slag met het verbeteren van jouw processen. Let’s get Lean together!

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank