Kennisbank

Wat Zijn Werkcellen In Processen?

 

Lean Green Belt en Werkcellen

Lean is een methode die organisaties helpt om efficiënter te werken en verspillingen in het productieproces te verminderen. Werkcellen zijn een belangrijk onderdeel van deze methode omdat ze bijdragen aan een efficiënte productie. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp werkcellen en hoe ze bijdragen aan de implementatie van Lean.

Productiegebieden:

Werkcellen zijn compacte productiegebieden waarin alle bewerkingen worden uitgevoerd die nodig zijn om een product te maken. Het doel van een werkcel is om de doorstroom van het product te optimaliseren en de productie van één stuk mogelijk te maken. Werkcellen zijn ideaal voor complexe productieprocessen waarin veel verschillende bewerkingen nodig zijn. In een werkcel kunnen medewerkers zich organiseren rondom het werk en snel reageren op veranderingen in de vraag.

Bevoorrading:

De bevoorrading van een werkcel gebeurt door de waterspin, die buiten de werkcel staat. Meerdere keren per dag worden materialen aan- en afgevoerd om de productieprocessen in de werkcel te ondersteunen. Het gebruik van een waterspin zorgt ervoor dat de werkcel zich kan concentreren op de productie van het product en geen tijd verspilt aan het bevoorraden van materialen.

One Piece Flow:

Een belangrijk voordeel van werkcellen is dat ze one-piece flow mogelijk maken. Dit betekent dat er geen voorraad wordt geproduceerd tussen de verschillende bewerkingsstappen, waardoor de productietijd wordt verkort en verspilling wordt verminderd. Werkstations worden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst om transport tussen de werkstations te voorkomen. Wanneer de lijn in een U-vorm wordt gebouwd, wordt ook de bewegingstijd van de operators die in de cel werken zo klein mogelijk gehouden.

Flexibiliteit:

Werkcellen zijn ook flexibel. In complexe productieomgevingen waarin de vraag varieert en verschillende werkstations of productielijnen producten leveren aan verschillende value streams, biedt de werkcel de meeste flexibiliteit. De cyclustijd van de werkcel kan variëren afhankelijk van het aantal medewerkers dat in de cel werkt. Dit betekent dat de werkcel kan worden aangepast aan veranderende vraag en de productie kan worden opgeschaald of teruggeschroefd, afhankelijk van de vraag.

Werkcellen zijn een belangrijk onderdeel van de Lean Green Belt Training omdat ze bijdragen aan een efficiënte productie en verspilling verminderen. Werkcellen maken one-piece flow mogelijk en zijn flexibel, waardoor ze kunnen worden aangepast aan veranderende vraag. Door werkcellen te implementeren, kunnen organisaties hun productieproces efficiënter maken en hun concurrentiepositie verbeteren.

Lean Green Belt training online:

Word een Lean-expert op jouw eigen tempo met Lean.nl. Volg online een volwaardige Green Belt training en behaal een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Leer waar en wanneer je maar wilt.”

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank