Kennisbank

Welke Lean Six Sigma Belts zijn er?

Illustratie van een persoon in een gi met verschillende gekleurde Lean Six Sigma belts, tegen een achtergrond van een stadslandschap en een berg, symbool voor de verschillende niveaus binnen de Lean Six Sigma methode.

 

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de principes achter de methode van Lean Six Sigma. Je vraagt je waarschijnlijk af wat voor soort rollen er te vinden zijn binnen deze methode voor je organisatie of bedrijf. Laten we de belangrijkste rollen en verantwoordelijkheden eens goed doornemen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten bij het implementeren van de Lean en Lean Six Sigma-methoden in je team.

De verschillende rollen, oftewel Belts, in Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een methodologie die zich richt op het verbeteren van processen. Om dit te bereiken, maakt Lean Six Sigma gebruik van verschillende rollen of ‘belts’. Deze belts kun je vergelijken met de structuur van bijvoorbeeld judo, waarbij je steeds een stapje hoger een andere kleur belt krijgt. In deze blog zullen we de verschillende rollen binnen Lean Six Sigma bespreken en hun taken en verantwoordelijkheden toelichten. We laten de meest gebruikte niveaus zien die we vandaag de dag tegenkomen. Van elk van de rollen wordt verwacht dat ze een opleiding en, in veel gevallen, een certificering hebben die bij hun rol past.

Lean Six Sigma White Belt

Illustratie van een man in een groen pak die een Lean Six Sigma White Belt-certificaat vasthoudt, met een skyline en een berg op de achtergrond. Geschikt voor Lean Six Sigma White Belt training van lean.nl.

De rol van Lean Six Sigma White Belt is de eerste belt die je kunt behalen. De White Belt is de basis en leert je wat Lean Six Sigma is, zodat je de achtergronden, filosofieën en principes van Lean Six Sigma beter kunt begrijpen. In de rol van Lean Six Sigma White Belt draag je bij aan het elimineren van verspillingen en neem je deel aan verbeterprojecten binnen je afdeling. Je taken omvatten onder andere:

  • Actief deelnemen aan Lean Six Sigma-implementaties binnen je organisatie.
  • Samenwerken met collega’s en teamleden om verbeteringen te realiseren.

Lean Six Sigma Yellow Belt

Een illustratie van een persoon in een pak die een stropdas knoopt, met een kleurrijke achtergrond van een stad en een berg, verwijzend naar de "Lean Six Sigma Yellow Belt training en opleiding van lean.nl

Lean Six Sigma Yellow Belt is de tweede kleur belt in deze methode. De Yellow Belt bouwt voort op de basisprincipes van de Lean Six Sigma White Belt, maar gaat een stap verder door meer focus te leggen op procesbeschrijvingen en het identificeren van verspillingen. In de rol van Yellow Belt neem je actief deel aan de procesverbetering binnen je bedrijf. Zo kun je:

  • Een actieve rol spelen binnen Lean Six Sigma-projecten.
  • Aan de slag gaan met kleine procesverbeteringen.
  • Quick wins voor verspillingen implementeren.

Een organisatie kan veel Yellow Belts hebben. Deze personen zijn teamleden in een Lean Six Sigma-project onder leiding van een Green Belt of Black Belt. Ze moeten vertrouwd zijn met de gestructureerde methode en het gebruik van cross-functionele tools en technieken. Ze nemen deel aan alle projectteamvergaderingen en treden op als inhoudelijke experts voor hun functie of discipline. Deze rol wordt uitgevoerd in combinatie met hun normale voltijdse functie.

Lean Six Sigma Orange Belt

Illustratie van een man in een blauw overhemd die een Lean Six Sigma Orange Belt vasthoudt, met een skyline en een berg op de achtergrond. Geschikt voor Lean Six Sigma Orange Belt training van lean.nl.

Lean Six Sigma Orange Belt is de derde kleur belt en bereidt je voor op de Green en Black Belt. Vanaf de Orange Belt ligt de focus meer op projectleidersvaardigheden om verbeterprojecten uit te voeren en workshops te leiden. Je leert hoe je je eigen verbetertraject kunt organiseren en leiden, evenals hoe je verbeteringen kunt aanbrengen in je eigen werkproces. In je rol als Orange Belt ben je projectleider voor:

  • Problemen op een gestructureerde manier aanpakken.
  • Je eigen verbeterproject leiden.
  • Workshops organiseren en leiden.
  • Actief bijdragen aan Lean Six Sigma-projecten.
  • Oplossingen bedenken en implementeren.

De Lean Six Sigma Orange Belt is de perfecte opstap naar een Green of Black Belt.

Lean Six Sigma Green Belt

Illustratie van een vrouw in een groen overhemd die een Lean Six Sigma Green Belt vasthoudt, met een skyline en een berg op de achtergrond. Geschikt voor Lean Six Sigma Green Belt training van lean.nl.

Lean Six Sigma Green Belt is de vierde belt en, samen met de Black Belt, een van de meest gevraagde belts. Een organisatie zal vaak meerdere Green Belts hebben. De rol van de Green Belt is normaal gesproken die van projectleider. De Green Belt werkt aan Lean Six Sigma-projecten die binnen hun expertise en verantwoordelijkheden vallen. Deze personen kennen de Lean Six Sigma-methode en -structuur en zijn ook in staat om Lean analysetools en de statistische technieken die vaak gebruikt worden binnen Six Sigma toe te passen. In je rol als Green Belt ben je projectleider voor:

  • Het zelfstandig opzetten en beheren van verbeterprojecten.
  • Het opsporen en elimineren van problemen.
  • Het implementeren en monitoren van duurzame oplossingen.
  • Verbetertrajecten volgens de Lean Six Sigma-methodiek uitvoeren.
  • Effectief communiceren en samenwerken met stakeholders.
  • Data analyseren en gebruiken om feitelijke beslissingen te nemen.

Lean Six Sigma Black Belt

Een illustratie van een persoon in een pak die een stropdas knoopt, met een kleurrijke achtergrond van een stad en een berg, verwijzend naar de "Lean Six Sigma Black Belt training en opleiding van lean.nl

Lean Six Sigma Black Belt is het vijfde en op een na hoogste niveau. Samen met de Green Belt is het een van de meest gevraagde belts. Een organisatie zal vaak meerdere Black Belts hebben. De rol van de Black Belt is die van inhoudelijke expert op het gebied van Lean Six Sigma voor een functie of locatie binnen de organisatie. Deze personen leiden grote cross-functionele projecten en dienen als coach voor de Green Belts op die afdeling of locatie. Dit is normaal gesproken een fulltime functie. Black Belts passen niet alleen de methodiek en tools toe, zij zijn ook de trainers en coaches voor de Green Belts en Yellow Belts binnen de organisatie. In je rol als Lean Six Sigma Black Belt ben je verantwoordelijk voor:

  • Advies geven aan het management.
  • Samenwerken met andere Belt-niveaus.
  • Effectief communiceren en samenwerken met stakeholders op alle niveaus.
  • Data analyseren voor het onderbouwen van verbeteringen.
  • Complexe en omvangrijke projecten beheren.
  • Het toepassen van Lean Six Sigma-technieken, zoals:
    • DMAIC
    • A3-charters
    • 5S
    • Data-analyse
    • Value Stream Mapping

Met een Lean Six Sigma Black Belt-certificaat op zak kun je elk complex probleem aan. Daarnaast ben je niet alleen een Lean Six Sigma-expert, maar leer je ook een opleider, coach en mentor te worden.

Lean Six Sigma Master Black Belt

Lean Six Sigma Master Black Belt is het hoogste niveau. Als programmamanager is de Master Black Belt verantwoordelijk voor het Lean Six Sigma-programma. Ze sturen de Green Belts aan en rapporteren aan het bestuur. De meeste organisaties zullen slechts één Master Black Belt hebben, iemand die normaal gesproken een senior persoon is, verantwoordelijk voor het managen van het Lean Six Sigma-initiatief binnen de organisatie. Dit is een fulltime functie. Vaak rapporteert de Master Black Belt aan de C-level Champion voor het Lean Six Sigma-initiatief. In je rol als Lean Six Sigma Master Black Belt ben je verantwoordelijk voor:

  • Advies geven aan het hogere management over strategische verbeteringsinitiatieven.
  • Het beheren en coördineren van het volledige Lean Six Sigma-programma binnen de organisatie.
  • Het coachen en begeleiden van Green Belts en Black Belts om hen te helpen bij hun projecten en ontwikkeling.
  • Het verzorgen van trainingen en het opleiden van medewerkers op alle niveaus van Lean Six Sigma-methodologieën en -technieken.
  • Het ontwikkelen en implementeren van verbeterstrategieën om de operationele efficiëntie te verhogen.
  • Het toezien op en waarborgen van de consistentie en kwaliteit van Lean Six Sigma-projecten.
  • Het analyseren van bedrijfsprocessen en het identificeren van kansen voor verbetering.
  • Het bevorderen van een cultuur van continue verbetering binnen de organisatie.

Als je in je organisatie de rol van coach voor verbeterteams wilt vervullen, Yellow, Green en Black Belts wilt opleiden en een cultuur van continue verbetering wilt stimuleren, dan is een Lean Six Sigma Master Black Belt-certificering bij uitstek geschikt voor jou.

Andere rollen in Lean Six Sigma:

Naast de verschillende Lean Six Sigma rollen die specifiek aan een training of certificering zijn gekoppeld en een kleur van een belt hebben, zijn er ook een aantal andere belangrijke rollen bij Lean Six Sigma-implementaties.

Champion

De Champion is een lid van het directie- of managementteam en ziet Lean Six Sigma als een meerwaarde voor de organisatie. De Champion zorgt ervoor dat verbetertrajecten ongehinderd kunnen voortgaan en helpt de Black Belt bij het selecteren van de juiste verbetertrajecten. Daarnaast bewaakt de Champion of de verbetertrajecten in lijn liggen met de strategische doelen van de organisatie en heeft het mandaat om mensen en middelen beschikbaar te stellen.

Lean Six Sigma Champion

  • Ziet Lean Six Sigma als een strategische waarde voor de organisatie.
  • Zorgt ervoor dat verbetertrajecten ongehinderd kunnen voortgaan.
  • Helpt bij het selecteren van de juiste verbetertrajecten.
  • Bewaakt de afstemming van verbetertrajecten met de strategische doelen.
  • Heeft het mandaat om mensen en middelen beschikbaar te stellen.

Sponsor

De Sponsor biedt op hoog niveau steun aan de Lean Six Sigma-initiatieven. Deze rol zorgt voor de nodige middelen en ondersteuning voor projectteams, faciliteert communicatie en samenwerking tussen verschillende niveaus van de organisatie, en garandeert dat projecten de nodige aandacht en prioriteit krijgen.

Lean Six Sigma Sponsor

  • Biedt steun aan de Lean Six Sigma-initiatieven op hoog niveau.
  • Zorgt voor de nodige middelen en ondersteuning voor projectteams.
  • Faciliteert communicatie en samenwerking tussen verschillende niveaus van de organisatie.
  • Garandeert dat projecten de nodige aandacht en prioriteit krijgen.
  • Houdt toezicht op de voortgang en prestaties van Lean Six Sigma-projecten.
  • Verwijdert obstakels die de voortgang van projecten kunnen belemmeren.
  • Bevordert een cultuur van continue verbetering binnen de organisatie.

Proceseigenaar

De proceseigenaar is de lijnmanager die verantwoordelijk is voor het proces dat verbeterd moet worden. Hij of zij initieert individuele verbetertrajecten en vervult daarmee de rol van opdrachtgever. De proceseigenaar is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van medewerkers, is voorzitter bij Tollgates, implementeert de oplossingen en borgt de resultaten. Daarnaast ondersteunt de proceseigenaar de Black Belt en/of Green Belts.

Lean Six Sigma Proceseigenaar

  • Verantwoordelijk voor het initiëren van individuele verbetertrajecten.
  • Stelt medewerkers beschikbaar voor verbeterprojecten.
  • Treedt op als voorzitter bij Tollgates.
  • Implementeert oplossingen en borgt resultaten.
  • Ondersteunt de Black Belt en/of Green Belts bij het uitvoeren van projecten.

Eindsamenvatting

Lean Six Sigma is een handige methode om processen in je organisatie te verbeteren door verspilling tegen te gaan en efficiënter te werken. Deze methode gebruikt verschillende rollen, of ‘belts’, vergelijkbaar met judo, waarbij elke belt een hoger niveau van kennis en verantwoordelijkheid heeft. De belangrijkste belts zijn White Belt, Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt en Master Black Belt, en elke belt heeft specifieke taken.

Naast de belts zijn er ook andere belangrijke rollen zoals de Champion en de Sponsor. Deze rollen hebben geen specifieke kleur belt, maar zijn wel heel belangrijk voor het succes van Lean Six Sigma. De Champion zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat er genoeg middelen zijn voor de projecten. De Sponsor biedt steun op hoog niveau en zorgt dat de projectteams alles hebben wat ze nodig hebben. De proceseigenaar is degene die het proces beheert en ervoor zorgt dat verbeteringen worden doorgevoerd.

Met deze gestructureerde aanpak en duidelijke rolverdeling kan je organisatie Lean Six Sigma goed toepassen en een cultuur van continue verbetering creëren. Dit leidt uiteindelijk tot een efficiëntere werkwijze en betere resultaten.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank