Kennisbank

Welke Lean Six Sigma Belts zijn er?

Waarschijnlijk bent u wel bekend met de principes achter de methode van Lean Six Sigma. U vraagt zich waarschijnlijk af wat voor soort rollen er te vinden zijn binnen deze methode voor uw organisatie of bedrijf. Laten we de belangrijkste rollen en verantwoordelijkheden eens even goed doornemen, zo weet u precies wat u ook zou kunnen verwachten bij het implementeren van de Lean methode in uw team.

De verschillende rollen, oftewel Belts

Lean Six Sigma heeft de rollen overgenomen van de Motorola Six Sigma methode, die de progressie van meesterschap gebruikt binnen de vechtkunst hanteert. Sommige organisaties hebben hun eigen niveaus en definities van meesterschap. We laten de meest gebruikte niveaus zien die we vandaag de dag tegen komen. Van elk van de rollen wordt verwacht dat ze een opleiding en in veel gevallen een certificering hebben die bij hun rol past.

De Yellow Belts

Een organisatie kan veel Yellow Belts hebben. Deze personen zijn teamleden in een Lean Six Sigma project onder leiding van een Green Belt of Black Belt. Ze moeten vertrouwd zijn met de gestructureerde methode en het gebruik van cross-functionele tools en technieken. Zij nemen deel aan alle project team vergaderingen en treden op in de rol van inhoudelijke expert voor hun functie of discipline. Deze rol wordt uitgevoerd in combinatie met hun normale voltijdse job of functie.

De Green Belts

Een organisatie zal meerdere Green Belts hebben. De rol van de Green Belt is normaal gesproken die van projectleider. De Green Belt werkt normaal gesproken aan Lean Six Sigma projecten die binnen hun expertise en verantwoordelijkheden vallen. Deze personen kennen de Lean Six Sigma methode en structuur. Ze zijn ook in staat om de Lean analysetools en de statistische technieken die vaak gebruikt worden met Six Sigma toe te passen.

De Black Belts

Een organisatie zal vaak meerdere Black Belts hebben. De Black Belt rol is die van inhoudelijke expert op het gebied van Lean Six Sigma voor een functie of locatie binnen de organisatie. Deze personen leiden grote cross-functionele projecten en dienen als coach voor de Green Belts op die afdeling of locatie. Dit is normaal gesproken een fulltime functie. Black Belts weten niet alleen de methodiek en tools toe te passen, zij zijn ook de trainers en coaches voor de Green Belts en Yellow Belts binnen de organisatie.

De Master Black Belt

Het laatste niveau is dat van Master Black Belt. De meeste organisaties zullen slechts één Master Black Belt hebben, iemand die normaal gesproken een senior persoon is die verantwoordelijk is voor het managen van het Lean Six Sigma initiatief binnen de organisatie. Dit is een fulltime functie. Vaak rapporteert deze Master Black Belt aan de C-level Champion voor het Lean Six Sigma initiatief. Vanuit een trainings- en certificeringsstandpunt heeft deze persoon dezelfde referenties als een Black Belt, de rol en verantwoordelijkheden zijn echter verschillend.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank