Kennisbank

Wat Is First Pass Yield En First Time Yield?

Lean en First Pass Yield: Verhoog de effectiviteit van je proces

First Pass Yield (FPY) is een prestatiemaat die inzicht biedt in de efficiëntie en effectiviteit van een productieproces. Deze maatstaf helpt bij het identificeren van knelpunten en verbeter mogelijkheden in het productieproces. In dit stuk zullen we het verschil tussen First Time Yield (FTY) en First Pass Yield (FPY) bespreken, en kijken hoe FPY kan bijdragen aan het optimaliseren van een productieproces.

Het belang van First Time Yield (FTY) en First Pass Yield (FPY):

Om een goed begrip te krijgen van de efficiëntie van een productieproces, is het belangrijk om zowel de First Time Yield (FTY) als de First Pass Yield (FPY) te begrijpen. Beide zijn belangrijke indicatoren voor de effectiviteit van het proces.

First Time Yield (FTY):

FTY geeft aan hoe goed het productieproces is in het produceren van defectvrije producten. In het eerder genoemde voorbeeld was de FTY 90%. Dit betekent dat 90% van de geproduceerde goederen geen defecten vertonen.

First Pass Yield (FPY):

FPY houdt rekening met herbewerking(en) in het productieproces. In hetzelfde voorbeeld zou de FPY 80% zijn, omdat er bij 10 producten sprake was van herbewerking. FPY is een betere maatstaf voor het meten van de effectiviteit van het proces, omdat het een vollediger beeld geeft van de efficiëntie.

De formule voor First Pass Yield:

First Pass Yield = (eenheden van producten voltooid uit het proces volgens specificatie zonder herbewerking) / (totaal aantal eenheden van producten die het proces ingaan)

Een voorbeeld van First Pass Yield-berekening:

Stel, er gaan 1000 eenheden het proces in en 990 eenheden zijn klaar volgens specificatie, maar er zijn 20 eenheden die herbewerking nodig hebben. De First Pass Yield wordt dan berekend als:

  • First Pass Yield = (990 – 20) / 1000 = 0.97 = 97%

De relatie tussen First Pass Yield en Rolled Throughput Yield:

First Pass Yield werkt samen met Rolled Throughput Yield (RTY), een andere prestatiemaat die de cumulatieve effecten van processtappen op de productkwaliteit en efficiëntie meet. Door FPY en RTY samen te gebruiken, krijgen bedrijven een beter inzicht in de totale prestaties van hun productieproces en kunnen ze gerichte verbeteringen doorvoeren.

First Pass Yield is een cruciale prestatiemaat die helpt bij het meten van de effectiviteit van een productieproces. Door het monitoren en analyseren van FPY, samen met andere prestatiematen zoals FTY en RTY, kunnen bedrijven knelpunten identificeren, hun processen optimaliseren en uiteindelijk de kwaliteit van hun producten verbeteren.

Ben je klaar om je kennis van Lean naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor onze online Lean Green Belt training!

Leer op jouw tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Aan het einde van de cursus ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

Ontdek de Lean-training die zich aanpast aan jóuw tempo.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank