Achtergrond

De 7 verspillingen in Lean

De zeven verspillingen in Lean zijn de dingen die we proberen te verwijderen uit onze processen door de oorzaken van Mura en Muri weg te nemen en Muda direct aan te pakken. Maar wat zijn nu precies de zeven verspillingen van Lean . Dit zijn ook wel de volgende: Transport, Inventory, Motion, Waiting, Over Processing, Over Production en Defects. Wij laten u hier in dit artikel meer over zien.

 1. Transport

Transport is de verplaatsing van materialen van de ene locatie naar de andere. Dit is verspilling omdat het geen waarde toevoegt aan het product. Waarom zou uw klant (of u trouwens) willen betalen voor een ingreep die geen waarde toevoegt aan het product? Transport voegt geen waarde toe aan het product, u als ondernemer betaalt mensen om materiaal van de ene locatie naar de andere te verplaatsen, een proces dat u alleen maar geld kost en niets voor u oplevert.

 • Inventory

Inventarisatie kost u geld, elk product dat geregistreerd moet worden heeft een kostprijs. Tot op het moment dat het daadwerkelijk verkocht wordt, zijn die kosten voor jou. Naast de zuivere kosten van uw inventaris voegt het vele andere kosten toe; inventaris voedt vele andere afvalstoffen.

 • Motion

Unnecessary motions zijn die bewegingen van de mens of machine die wat lastiger zijn om uit te voeren. Hier doelen we bijvoorbeeld op het feit dat men moet bukken om zware voorwerpen op te tillen, terwijl ze ook verschoven kunnen worden om de stress te verminderen en tijd te besparen. Overmatige verplaatsingen tussen werkplekken, overmatige machinebewegingen en andere zaken zijn allemaal voorbeelden van verspilling van beweging.

 • Waiting

Hoe vaak wacht u niet op een antwoord van een andere afdeling in uw organisatie, of op een levering van een leverancier of een engineer die een machine komt repareren? We hebben de neiging om enorm veel tijd te besteden aan het wachten op dingen in ons werk (en ook in ons privéleven), dit is een duidelijke verspilling.

 • Over Production

Het ernstigste van de zeven afvalstoffen; de verspilling van overproductie. Dit komt meestal door het werken met te grote partijen zorgt voor lange doorlooptijden, slechte relaties met leveranciers en problemen met opslag. Overproductie leidt tot hoge voorraadniveaus die helemaal niet nodig zijn om te zorgen voor een optimaal resultaat.

 • Over Processing

Het afval van Overprocessing ontstaat wanneer we gebruik maken van ongeschikte technieken, te grote apparatuur, werken met te krappe limieten, processen uitvoeren die niet vereist zijn door de klant, enzovoort. Dit alles kost een hele hoop tijd en geld, vandaar dat dit voorkomen moet worden.

 • Defects

Kwaliteitsfouten die gebreken veroorzaken, kosten u steevast veel meer dan u verwacht. Elk defect artikel moet opnieuw worden bewerkt of vervangen, het verspilt middelen en materialen, het zorgt voor een hele hoop papierwerk en het kan zelfs leiden tot het verlies van klanten. Niet echt waar u op zit te wachten toch?

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

 • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
 • Trainers die zijn opgeleid in Japan
 • Kennis die je meteen toe kunt passen
 • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
 • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen