Achtergrond

Hoe werkt Lean management bij Toyota?

De term Lean zal bij veel mensen wel een belletje doen rinkelen. Deze bijzondere filosofie wordt door steeds meer bedrijven doorgevoerd. Lean management is geheel terug te voeren op de geschiedenis van Toyota, dit is het merk wat Lean management echt groot heeft gemaakt. Maar hoe zit het nu met het Lean management bij Toyota? Dat gaan wij u in dit artikel laten zien!

Het Toyota Productie Systeem

Het Toyota Productie Systeem (TPS) is een geïntegreerd sociaal-technisch systeem ontwikkeld door Toyota (autofabrikant) om de productie en logistiek efficiënt te organiseren, inclusief de interactie met leveranciers en klanten. Dit wordt gedaan om de totale kosten en het afval te minimaliseren.  Nampachi Hayashi beweert dat TPS “Toyota Process Development System” genoemd had moeten worden. De filosofie is om intelligent te werken en verspilling te elimineren, zodat slechts een minimale voorraad nodig is. Dit verhoogt de cashflow en vermindert de fysieke ruimtebehoefte, dit maakt het gemakkelijker om de vereiste resultaten soepeler door middel van interne processen stuk voor stuk (single piece flow) aan de eindklant te leveren. Het systeem is ook bekend bij de meer algemene “lean manufacturing” en “just-in-time productie” of “JIT Manufacturing”.

Dit systeem is er verantwoordelijk voor dat Toyota het bedrijf is geworden dat het nu is. Toyota is al lang erkend als een leider in de automobielindustrie. In het begin van de jaren vijftig werd het bedrijf geconfronteerd met een bijna-faillissement. Na die belangrijke gebeurtenis die het bedrijf veranderde, hebben een grote groei meegemaakt, met nagenoeg geen jaren die niet winstgevend zijn geweest. Het grootste deel van het systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld vanaf 1948 tot 1975, met grote invloeden van Taiichi Ohno, Eiji Toyoda en Shigeo Shingo.

De kenmerken

Het doel is om drie primaire obstakels of afwijkingen van de optimale toewijzing van middelen binnen het systeem te identificeren en te verminderen:

  • Overbelasting (muri)
  • Inconsistentie (mura)
  • Afval (muda)

TPS is gebaseerd op twee belangrijke pijlers:

  • Just-in-time – wat betekent: “Alleen maken wat nodig is, alleen wanneer het nodig is, en alleen in de hoeveelheid die nodig is”.
  • Jidoka – (Autonomatie) betekent “Automatisering met een menselijk tintje”.

Voor Toyota betekent jidoka dat een machine veilig tot stilstand moet komen wanneer zich een afwijking voordoet. Om jidoka te bereiken, moeten systemen daarom met de hand worden gebouwd en verbeterd worden totdat ze betrouwbaar en veilig zijn. Eerst bouwen de menselijke ingenieurs elk nieuw lijncomponent zorgvuldig met de hand volgens strenge normen. Vervolgens wordt alles geoptimaliseerd om te zorgen voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Uiteindelijk verdwijnt de toegevoegde waarde van de mensen op de operators aan de lopende band, wat betekent dat elke operator andere dingen kan doen met zijn tijd. Pas dan wordt het jidoka-mechanisme geïntegreerd in de eigenlijke productielijnen. Door de herhaling van dit proces wordt de machine eenvoudiger en goedkoper, terwijl het onderhoud minder tijdrovend en minder kostbaar wordt. Dit is wat het Lean management bij Toyota zo bijzonder maakt ten opzichte van andere bedrijven.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen