Achtergrond

Lean in de gemeente

Er zijn de laatste tijd steeds meer gemeentes die op zoek zijn naar manieren om de procedures in te korten en om meer mensen in een kortere tijd te helpen met gemeentelijke zaken. Dit is echter nog niet zo eenvoudig als wordt gedacht. Een van de manieren die wel heel goed blijkt te werken is het gebruik van Lean in de gemeente. Wat houdt Lean in de gemeente in en wat zijn de voordelen hiervan? Dat is precies wat wij u vandaag zullen laten zien!

Hoe wordt Lean in de gemeente toegepast?

Hoewel Lean oorspronkelijk werd ontwikkeld als een procesverbeteringsmethodologie voor het gebruik in de productie kunnen de principes ervan gemakkelijk worden toegepast op administratieve omgevingen binnen de gemeente. Lean richt zich op de bedrijfsvoering, ook wel de manieren waarop we bepaalde dingen doen. Door het identificeren en elimineren van inefficiënties in processen, procedures en systemen is Lean in staat om de capaciteit te vergroten om waarde te leveren aan de gebruiker of klant. U begrijpt wel dat dit aanzienlijk veel voordelen met zich mee kan brengen voor de mensen in de gemeente. Wanneer de gemeente gebruik maakt van de lean principes zijn zij in staat om de wachttijden in te korten en om meer mensen te helpen met gemeentelijke zaken.

Lean heeft daarnaast een meetbare impact op de tijd, capaciteit en klanttevredenheid en zal uitstekende resultaten kunnen bieden. Het mooie aan Lean in de gemeente is dat deze resultaten vaak al binnen slechts vijf dagen kunnen worden bereikt met behulp van de Kaizen workshop aanpak. Lean zal altijd de medewerkers betrekken bij het proces.  Bij Lean projecten worden alle belangrijke partijen in een systeem (inclusief de klanten en leveranciers) betrokken om het hele systeem te analyseren en te verbeteren – in plaats van zich te richten op het verbeteren van slechts een deel van het systeem. Binnen de gemeente zorgt dit voor een hoge mate van betrokkenheid, met als gevolg dat de hoeveelheid bureaucratie aanzienlijk zal verminderen.

Andere voordelen van Lean in de gemeente

Door gebruik te maken van Lean tools kan een organisatie in de publieke sector de volgende voordelen ervaren:

 • Achterstanden zullen worden weggewerkt of dat deze drastisch verminderen.
 • De vermindering van de wachttijden met meer dan vijftig procent.
 • De vermindering van de complexiteit van processen en het elimineren van onnodige stappen binnen een proces.
 • Het verbeteren van de kwaliteit en consistentie van het werk.
 • Meer tijd over voor een resultaatgerichte aanpak.
 • Een sterker moraal en teamverband binnen de gemeente.

Bij ons op de site vindt u alle informatie die u nodig heeft met betrekking tot het aanvragen van een lean cursus voor uw gemeente. Ook voor cursussen binnen het bedrijf en individuele trainingen bent u bij ons aan het juiste adres. Door te kiezen voor Lean in de gemeente kunt ook u al deze voordelen ervaren.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
18 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

 • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
 • Trainers die zijn opgeleid in Japan
 • Kennis die je meteen toe kunt passen
 • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
 • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen