Achtergrond

Wat is de rol van de Lean Master Black Belt?

Hier is hoe u een Lean Master Black Belt wordt: Neem deel aan een één week durende opleiding in Japan en verdien een certificaat van een Europees instituut. Dee vraag wat is een Lean Master Black Belt precies en wat u er aan hebt? Lean Master Black Belts zijn experts die verantwoordelijk zijn voor de strategische inzet van Lean en continu verbeteren binnen een organisatie. Ze promoten en ondersteunen verbeteringsactiviteiten in alle bedrijfsonderdelen van hun organisatie, maar ook bij leveranciers en klanten. In dit artikel laten we meer zien over de rol van de Lean Master Black Belt.

De verantwoordelijkheden van de Lean Master Black Belt

Een Lean Master Black Belt moet een hele hoop verantwoordelijkheden op zich nemen, dit maakt het dan ook zo’n belangrijke rol bij u in de organisatie. Hun belangrijkste verantwoordelijkheden omvatten:

  • Mentoring en ondersteuning bieden aan Lean Black Belts, Lean Green Belts en Lean Six Sigma teams om de verbeteringsinstrumenten te gebruiken die geschikt zijn voor een specifiek probleem.
  • Het helpen ontwikkelen en implementeren van organisatorische metrieken en dashboards.
  • Het ontwikkelen, onderhouden en herzien van het Six Sigma-curriculum, het geven van klassikale training en het onderhouden van het Lean-curriculum
  • Het fungeren als contactpersoon met externe organisaties bij het geven van Lean-trainingen.
  • Netwerken met andere Lean Master Black Belts

Het worden van een Lean Master Black Belt

Een Lean Black Belt levert veel toegevoegde waarde op voor hun bedrijf door het leveren van meetbare resultaten in de projecten die ze leiden tot implementatie. Door dit herhaaldelijk te doen, bewegen goede Lean Black Belts zich doorgaans op verschillende manieren verder in hun carrière: Sommige Lean Black Belts gebruiken hun cross-functionele ervaringen en hun leiderschapsrol in de verbeterteams als basis voor de volgende stappen in de organisatie. En wat is een betere manier om verder gebruik te maken van het vermogen om op feiten gebaseerde vragen te stellen over beslissingen binnen hun verantwoordelijkheidsgebied? Andere Lean Black Belts ontwikkelen een persoonlijke visie om de deskundige te zijn en teams op een meer adviserende manier te ondersteunen – zij willen in de toekomst de interne consultants voor hun bedrijf worden. Dit zijn de juiste kandidaten voor de Lean Master Black Belt functie.

Moeten bedrijven Lean Master Black Belts inhuren of intern laten opleiden? Veel bedrijven worstelen met deze vraag. De meest voorkomende argumenten voor interne ontwikkeling zijn dat intern opgeleide Lean Master Black Belts een betere bedrijfskennis hebben, de processen, structuur, formele en informele netwerken van het bedrijf kennen, beter begrijpen hoe ze zich door de organisatie heen moeten navigeren en dat ze vaak voor een lager salaris werken. Argumenten ten gunste van externe inhuur zijn dat die Lean Master Black Belts geen enkele training hoeven te volgen en dus sneller resultaat opleveren, en dat zij een frisse en externe kijk op de organisatie kunnen bieden.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen