Achtergrond

Wat is de rol van de Master Black Belt?

Hier is hoe u een Master Black Belt wordt: Neem deel aan een één week durende opleiding en verdien een certificaat van een Europees instituut. Het instituut claimt op het web officieel goedgekeurd te zijn en de cursus is voor open inschrijving. Voor de meeste Six Sigma beoefenaars heeft dit niet veel zin, maar het roept wel de vraag op wat een Master Black Belt precies is en wat u er aan hebt? Master Black Belts zijn experts die verantwoordelijk zijn voor de strategische inzet van Six Sigma binnen een organisatie. Ze promoten en ondersteunen verbeteringsactiviteiten in alle bedrijfsonderdelen van hun organisatie, maar ook bij leveranciers en klanten. In dit artikel laten we meer zien over de rol van de Master Black Belt.

De verantwoordelijkheden van de Master Black Belt

Een Master Black Belt moet een hele hoop verantwoordelijkheden op zich nemen, dit maakt het dan ook zo’n belangrijke rol bij u in de organisatie. Hun belangrijkste verantwoordelijkheden omvatten:

  • Mentoring en ondersteuning bieden aan Black Belts, Green Belts en Six Sigma teams om de verbeteringsinstrumenten te gebruiken die geschikt zijn voor een specifiek probleem.
  • Het helpen ontwikkelen en implementeren van organisatorische metrieken en dashboards.
  • Het ontwikkelen, onderhouden en herzien van het Six Sigma-curriculum, het geven van klassikale training en het onderhouden van het Six Sigma-curriculum
  • Het fungeren als contactpersoon met externe organisaties bij het geven van Six Sigma-trainingen.
  • Netwerken met andere Master Black Belts

Het worden van een Master Black Belt

Een Black Belt levert veel toegevoegde waarde op voor hun bedrijf door het leveren van meetbare resultaten in de projecten die ze leiden tot implementatie. Door dit herhaaldelijk te doen, bewegen goede Black Belts zich doorgaans op verschillende manieren verder in hun carrière: Sommige Black Belts gebruiken hun cross-functionele ervaringen en hun leiderschapsrol in de verbeterteams als basis voor de volgende stappen in de organisatie. En wat is een betere manier om verder gebruik te maken van het vermogen om op feiten gebaseerde vragen te stellen over beslissingen binnen hun verantwoordelijkheidsgebied? Andere Black Belts ontwikkelen een persoonlijke visie om de deskundige te zijn en teams op een meer adviserende manier te ondersteunen – zij willen in de toekomst de interne consultants voor hun bedrijf worden. Dit zijn de juiste kandidaten voor Master Black Belt functie.

Moeten bedrijven Master Black Belts inhuren of intern laten opleiden? Veel bedrijven worstelen met deze vraag. De meest voorkomende argumenten voor interne ontwikkeling zijn dat intern opgeleide Master Black Belts een betere bedrijfskennis hebben, de processen, structuur, formele en informele netwerken van het bedrijf kennen, beter begrijpen hoe ze zich door de organisatie heen moeten navigeren en dat ze vaak voor een lager salaris werken. Argumenten ten gunste van externe inhuur zijn dat die Master Black Belts geen enkele training hoeven te volgen en dus sneller resultaat opleveren, en dat zij een frisse en externe kijk op de organisatie kunnen bieden.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma

 

Ontdek onze trainingen