Achtergrond

Wat zijn de 8 verspillingen binnen Lean?

Lean thinking is gericht op het verwijderen van verspillingen uit werkprocessen. Voordat we de verspillingen induiken, is het belangrijk om te begrijpen wat verspilling is. Verspilling is elke actie of stap in een proces die geen toegevoegde waarde heeft voor de klant. Met andere woorden, verspilling is elke procesactiviteit waar de klant niet voor wil betalen. Nu we dit weten is het van belang om te kijken naar de 8 verspillingen binnen Lean.

Transport

Verspilling van transport omvat het vervoer van mensen, gereedschap, inventaris, apparatuur of producten die verder gaan dan nodig is. Overmatige verplaatsing van materialen kan leiden tot schade en defecten aan het product. Bovendien kan overmatige verplaatsing van personen en apparatuur leiden tot onnodig werk, meer slijtage en uitputting.

Voorraad

Vaak is het moeilijk om overmatige voorraden als verspilling te beschouwen. In de boekhouding wordt voorraad gezien als een actief en vaak geven leveranciers korting bij bulkaankopen. Maar het hebben van meer voorraad dan nodig is om een gestage stroom van werk te handhaven kan leiden tot talloze problemen op de werkvloer.

Beweging

Verspilling in beweging omvat alle onnodige bewegingen van mensen. Dit omvat het lopen, tillen, reiken, buigen, strekken en bewegen. Taken die overmatige beweging vereisen, moeten opnieuw worden ontworpen om het werk van het personeel te verbeteren en het gezondheids- en veiligheidsniveau te verhogen.

Wachten

De verspilling van het wachten omvat ook: 1) mensen die op materiaal of apparatuur wachten en 2) ongebruikte apparatuur. De wachttijd wordt vaak veroorzaakt door oneffenheden in de productiestations en kan leiden tot overtollige voorraden en overproductie.

Overproductie

Overproductie treedt op bij de productie van een product of een element van het product voordat het gevraagd of vereist is. Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk producten te produceren als er tijd is om te werken of apparatuur te gebruiken. Dit is echter niet optimaal, het zorgt er namelijk voor dat machines overbelast kunnen raken en dat u met een te grote voorraad komt te zitten.

Over-processing

Over-processing betekent meer werk doen, meer componenten toevoegen of meer stappen in een product of dienst hebben dan wat de klant nodig heeft. Bij de productie kan dit onder meer bestaan uit het gebruik van apparatuur met een hogere precisie dan nodig is, het gebruik van componenten met een grotere capaciteit dan nodig is, het uitvoeren van meer analyses dan nodig, het over-engineeren van een oplossing en het hebben van meer functionaliteiten in een product dan nodig is.

Defecten

Defecten ontstaan wanneer het product niet geschikt is voor gebruik. Dit resulteert meestal in een herbewerking of sloop van het product. Beide resultaten zijn verspillend omdat ze extra kosten toevoegen aan de operaties zonder dat ze enige waarde opleveren voor de klant.

Vaardigheden

Ook al maakte het geen deel uit van het Toyota Productie Systeem (TPS), toch zijn veel mensen zich bewust van de 8e vorm van verspilling: De verspilling van menselijk potentieel. Dit wordt ook wel beschreven als verspilling van onbenut menselijk talent.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen