Kennisbank

Een Lean training, wat is het?

Het belang van een Lean training: Verbeter de efficiëntie en kwaliteit van uw bedrijfsprocessen.

We zien dat er de laatste tijd steeds meer vraag is naar Lean trainingen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor het volgen van deze Lean trainingen. Tijdens een Lean training krijgt u te maken met de Lean methodologie. Dankzij deze methode bent u in staat om uw bedrijfsprocessen naar het volgende niveau te tillen. Een Lean training is een gestructureerd programma dat is ontworpen om deelnemers te helpen begrijpen hoe ze de Lean-methodologie in hun bedrijfsprocessen kunnen implementeren en de efficiëntie en kwaliteit van hun werk kunnen verbeteren. Tijdens een Lean training leert u hoe u verspillingen in uw bedrijfsprocessen kunt identificeren en elimineren, wat resulteert in een verbeterde klanttevredenheid en kostenbesparingen. In dit artikel laten wij u meer zien over het belang van een Lean training.

De Lean methodologie

De Lean methodologie is ontworpen om processen te stroomlijnen en de efficiëntie te verbeteren door verspilling, variatie en niet-waarde toevoegende taken te elimineren. Het is een benadering van continue verbetering, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de waarde stroom, van het begin tot het einde, door het identificeren en elimineren van verspilling en het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van de processen.

In plaats van zich te concentreren op specifieke processen binnen de business en IT, is de Lean methodologie bedoeld om verspilling over de waarde stromen heen te elimineren, ongeacht de sector of de omvang van het bedrijf. Dit wordt bereikt door voortdurend te letten op factoren zoals tijd, inspanning, financiën en menselijke fouten, en door te streven naar een cultuur van continue verbetering en probleemoplossing.

De Lean methodologie omvat verschillende tools en technieken, zoals waardestroom analyse, 5S, Kaizen, Kanban en Poka-Yoke, die kunnen worden toegepast op verschillende processen binnen een organisatie om de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren. De methodologie is gebaseerd op het principe van het creëren van maximale waarde voor de klant met minimale verspilling, waardoor organisaties zich kunnen richten op het voldoen aan de behoeften van de klant en het verhogen van hun concurrentievermogen.

In wezen biedt de Lean methodologie een gestructureerde en systematische aanpak voor het verbeteren van de processen binnen een organisatie, en het streven naar voortdurende verbetering en groei. Het is een methode voor het verminderen van verspilling en het optimaliseren van de waardestroom (proces), waardoor organisaties efficiënter kunnen werken en hun klanten beter kunnen bedienen.

Een Lean training volgen

Een Lean training is bedoeld voor professionals die zich willen specialiseren in Continu Verbeteren en de Lean methodologie. Tijdens deze training leren deelnemers hoe ze processen kunnen verbeteren door gebruik te maken van Lean tools en methoden, met als doel het optimaliseren van de waarde stroom en het verminderen van verspilling. Zoals Taiichi Ohno, de grondlegger van Lean, ooit zei: “When you focus on costs, quality decreases. When you focus on quality, costs decrease.”

Lean Specialist

Een Lean specialist is een hands-on professional die de leiding neemt bij het initiëren en implementeren van Lean verbeterprocessen. Met een uitstekende beheersing van de Lean methoden en tools, is hij of zij in staat om het perfecte proces te ontwikkelen en anderen te inspireren om dagelijks beter te presteren. Een Lean professional is bekend met de Lean principes en weet anderen enthousiast te maken om deel te nemen aan het verbeterproces. Binnen organisaties zijn Lean Professionals de specialisten die ervoor zorgen dat organisaties uitblinken en de Lean principes effectief overbrengen op anderen.

Tijdens de Lean training leer je niet alleen de fundamentele Lean principes en concepten, maar ook hoe je deze in de praktijk kunt toepassen om de processen binnen jouw organisatie te verbeteren. Je leert hoe je verspilling kunt identificeren en elimineren, de kwaliteit kunt verbeteren, de doorlooptijd kunt verkorten en de efficiëntie kunt verhogen. Daarnaast leer je hoe je een cultuur van continue verbetering kunt creëren en anderen kunt inspireren om actief deel te nemen aan het verbeterproces. Na afronding van de training ben je in staat om als Lean professional de waarde stroom te optimaliseren en je organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Wat leert u tijdens de Lean training?

Tijdens de Lean training leert u verschillende onderwerpen die u nodig heeft om processen te verbeteren. Zo krijgt u inzicht in de 7+1 soorten verspilling en klantwaarde. Ook leert u hoe u een waardestroom kunt visualiseren en analyseren met behulp van Value Stream Mapping en Swimlane. U krijgt inzicht in de Lean-filosofie en leert de DMAIC-methode kennen. U leert hoe u medewerkers actief kunt betrekken bij de implementatie van verbeteringen en hoe u verbeteringen kunt borgen met behulp van procedures, audits en visual management. Ook wordt er aandacht besteed aan faciliteren, presenteren en communiceren. Tijdens de cursus worden praktische oefeningen en simulaties gedaan, zodat u de geleerde theorie direct kunt toepassen in de praktijk.

Deze Lean training behandelt de vijf fases van Lean, bekend als DMAIC, en de onderwerpen die bij elke fase aan bod komen zijn:

  1. Define – In deze fase leer je hoe je een probleem definieert en het verbeterpotentieel bepaalt. Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere projectselectie, voice of the customer, brown paper-sessies, tollgates, SIPOC, storyboarding, projectcharters, A3, faciliteren en teambuilding, en verandermanagement.

  2. Measure – Je leert hoe je een procesflow visualiseert, beschrijft en hoe je een waardestroom opstelt en analyseert. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere Value Stream Mapping, Swimlane, MIFA, UDMO, Meetplan, de acht verspillingen en data verzamelen.

  3. Analyze – In deze fase leer je hoe je een proces analyseert, de effectiviteit meet en de oorzaken van een probleem vindt. Onderwerpen die behandeld worden zijn Lean Metingen, Run Chart, Histogram, Control Chart, Brainstorming, Ishikawa, Workshopping, Pareto Chart en 5 Times Why.

  4. Improve – Hier leer je hoe je projectleden kunt stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen en hoe je de beste oplossing kiest. Onderwerpen die behandeld worden zijn Kaizen, het actief betrekken van medewerkers bij de implementatie van verbeteringen, week- en dagstarten, verbeterborden en processimulaties.

  5. Control – In deze fase leer je hoe je behaalde resultaten kunt behouden. Onderwerpen die aan bod komen zijn procedures, FMEA, RACI, 8D, audit en visual management.

Conclusie

Een Lean training is een gestructureerd programma dat professionals leert hoe ze de Lean-methodologie in hun bedrijfsprocessen kunnen implementeren en de efficiëntie en kwaliteit van hun werk kunnen verbeteren. De Lean-methodologie is een benadering van continue verbetering die zich richt op het elimineren van verspilling, variatie en niet-waarde toevoegende taken om de waarde stroom te optimaliseren. Tijdens de Lean training leren deelnemers de fundamentele Lean principes en concepten en hoe ze deze kunnen toepassen om de processen binnen hun organisatie te verbeteren. Ze leren ook hoe ze anderen kunnen inspireren om deel te nemen aan het verbeterproces en een cultuur van continue verbetering kunnen creëren. De training behandelt de vijf fases van Lean, bekend als DMAIC, en de onderwerpen die bij elke fase aan bod komen. Na afronding van de training zijn deelnemers in staat om als Lean professional de waarde stroom te optimaliseren en hun organisatie naar een hoger niveau te tillen.

 
Ben je geïnteresseerd in het volgen van een Lean training en wil je meer weten over wat het voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Neem dan nu contact met ons op en wij helpen je graag verder. Samen kunnen we kijken welke training het beste bij jou past en hoe we jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen met behulp van de Lean methodologie.
 
Wil je snel starten met het leren van Lean methodologie en het behalen van je Lean Green Belt certificering? Dat kan nu gemakkelijk met onze online Lean Green Belt training! Start direct en leer op je eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt. Meld je nu aan en krijg direct toegang tot ons uitgebreide lesmateriaal.
 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank