Kennisbank

De verschillende soorten Lean waste

Toyota heeft zijn productiesysteem ontwikkeld rond het elimineren van drie vijanden van Lean: Muda (afval), Muri (overbelasting) en Mura (oneffenheden). Muda is het directe obstakel van de doorstroming binnen het bedrijf. Er zijn 8 verschillende soorten muda die allemaal leiden tot wachttijden en langere doorlooptijden in het proces. Het verwijderen van de muda is vaak nog niet zo eenvoudig. Meestal is er een reden waarom er sprake is van muda, deze reden heeft vaak te maken met de andere twee vijanden: muri en mura.  Dit betekent dat de drie vijanden van Lean met elkaar verbonden zijn en daarom tegelijkertijd in aanmerking moeten worden genomen. Laten we daarom de verschillende soorten Lean waste eens wat beter bekijken.

MUDA

MUDA, een bepaalde soort lean waste, kan worden gedefinieerd in acht types, 7 gedefinieerd door Toyota en ‘niet-gebruikte vaardigheden’. Deze zijn Defects, Overproduction, Waiting, Non-used Talent, Transport, Inventories, Motion en Excess processing. De eerste letters van dit afval vormen de afkorting DOWNTIME. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om afval te identificeren en te verwijderen uit uw proces, waaronder Poke Yoke, Kanban, Takt Time, SMED en One-Piece flow. Het meest gebruikte instrument dat helpt om de productiviteit te verbeteren door alle 7 de Lean waste soorten te verwijderen, is 5S.

MURI

MURI, ook wel bekend als overbelasting, kan het gevolg zijn van Mura, en van het verwijderen van te veel Muda (afval) uit het proces. Wanneer medewerkers of machines voor meer dan 100% worden gebruikt om hun taak af te ronden, worden ze overbelast. Dit betekent de komst storingen als het gaat om machines en ziekteverzuim als het gaat om medewerkers. Om het gebruik van machines te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ze goed functioneren, kan preventief en autonoom onderhoud worden uitgevoerd. Om overwerkte medewerkers te voorkomen, moet veiligheid centraal staan in alle procesontwerpen en alle standaard werkinitiatieven. Deze Lean waste zal vaak wat meer tijd in beslag nemen.

MURA

MURA, ook wel ongelijkheid, kan worden gevonden in fluctuaties in de vraag van klanten, procestijden per product of variatie in cyclustijden voor verschillende operators. In productieomgevingen met een klein volume en grote productvariatie, is flexibiliteit belangrijker dan in omgevingen met een groot volume en kleine productvariatie. Wanneer Mura niet wordt verminderd, verhoogt men de mogelijkheid voor Muri en Muda.  Mura kan worden verminderd door openheid in de supply chain te creëren, het productontwerp te veranderen en standaardwerk te creëren voor alle gebruikers.

Hoewel het van belang is om deze drie vijanden van Lean te verminderen, is het misschien niet mogelijk om geheel weg te halen. In termen van MUDA, tenzij uw fabriek naast uw klant wordt geplaatst, zal er altijd vervoer nodig zijn om het product naar uw klant te brengen. We moeten ons richten op het zo veel mogelijk reduceren van de transporttijd en -kosten, maar 100% reductie is niet realistisch. Hetzelfde geldt voor MURI. Er kan altijd een tijd zijn waarin machines of mensen net dat beetje extra moeite of tijd moeten doen om ervoor te zorgen dat aan de vraag van de klant wordt voldaan.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank