Kennisbank

De verschillende soorten Lean waste

De verschillende soorten Lean waste: Muda, Muri en Mura

Toyota heeft zijn productiesysteem ontwikkeld rond het elimineren van drie vijanden van Lean: Muda (afval), Muri (overbelasting) en Mura (oneffenheden). Elk van deze elementen leidt tot verspilling binnen de productieprocessen en vermindert de efficiëntie van de organisatie. Laten we de drie vijanden en de verschillende soorten waste in detail bekijken:

MUDA

Muda, het Japanse woord voor verspilling, verwijst naar activiteiten of processen die geen waarde toevoegen aan het product of de dienst. In een Lean-omgeving is het elimineren van Muda een van de belangrijkste pijlers voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het verhogen van efficiëntie en het verbeteren van de algehele prestaties. Door Muda te identificeren en te verminderen, kunnen organisaties kosten besparen, doorlooptijden verkorten en klanttevredenheid vergroten. De verspillingen zijn: 

 1. Overproductie: Te veel producten produceren of te vroeg produceren, wat leidt tot overtollige voorraad en opslagkosten.
 2. Wachten: Tijd verspillen door te wachten op materialen, informatie of goedkeuring.
 3. Transport: Onnodige beweging van materialen, wat resulteert in extra tijd en kosten.
 4. Overprocessing: Meer werk verrichten dan nodig is om aan de klantvereisten te voldoen.
 5. Voorraad: Overtollige grondstoffen, werk in uitvoering of eindproducten die opslagruimte innemen en kapitaal vasthouden. 
 6. Beweging: Onnodige bewegingen van werknemers die geen waarde toevoegen aan het product of de dienst.
 7. Defecten: Producten of diensten die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, waardoor tijd en middelen worden verspild aan herstelwerkzaamheden.
 8. Onbenut talent: Het niet benutten van de vaardigheden, kennis en creativiteit van medewerkers.

MURI

MURI, ook wel bekend als overbelasting, kan het gevolg zijn van Mura (oneffenheden) en van het te rigoureus verwijderen van Muda (afval) uit het proces. Wanneer medewerkers of machines voor meer dan 100% worden ingezet om hun taak af te ronden, raken ze overbelast. Dit kan leiden tot storingen bij machines en ziekteverzuim bij medewerkers.

Om het gebruik van machines te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ze goed functioneren, kan preventief en autonoom onderhoud worden uitgevoerd. Dit houdt in dat machines regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Bovendien kan het opleiden van medewerkers in het correct bedienen en onderhouden van machines helpen om downtime te verminderen en de levensduur van de apparatuur te verlengen.

Om overwerkte medewerkers te voorkomen, moet veiligheid centraal staan in alle procesontwerpen en alle standaard werkinitiatieven. Dit omvat het creëren van een veilige werkomgeving, het bevorderen van een cultuur van open communicatie over veiligheidskwesties, en het aanbieden van voldoende rusttijden en pauzes om vermoeidheid te verminderen. Bovendien kunnen effectieve taakverdeling en cross-training medewerkers helpen om hun werkbelasting beter te beheren en overbelasting te voorkomen.

Het aanpakken van MURI als een vorm van Lean waste vereist zorgvuldige analyse en planning. Dit kan inderdaad wat meer tijd in beslag nemen, maar door de juiste balans te vinden tussen het verwijderen van Muda en het voorkomen van overbelasting, kan een organisatie haar processen optimaliseren en zowel de efficiëntie als het welzijn van medewerkers verbeteren.

MURA

MURA, ook wel ongelijkheid of variabiliteit genoemd, kan worden gevonden in fluctuaties in de vraag van klanten, procestijden per product, of variatie in cyclustijden voor verschillende operators. In productieomgevingen met een klein volume en grote productvariatie is flexibiliteit belangrijker dan in omgevingen met een groot volume en kleine productvariatie. Wanneer Mura niet wordt verminderd, verhoogt men de mogelijkheid voor Muri (overbelasting) en Muda (verspilling). Het aanpakken van Mura is essentieel om een stabiel en efficiënt productieproces te waarborgen.

Mura kan worden verminderd door verschillende benaderingen:

 1. Openheid in de supply chain creëren: Door transparantie en samenwerking tussen leveranciers, producenten en klanten te bevorderen, kunnen fluctuaties in de vraag en het aanbod beter worden opgevangen. Dit kan bijvoorbeeld door het delen van informatie over de vraag en voorraadniveaus, zodat alle betrokken partijen beter kunnen anticiperen op veranderingen in de markt.

 2. Productontwerp aanpassen: Het vereenvoudigen of modulariseren van productontwerpen kan helpen om de complexiteit van het productieproces te verminderen en de flexibiliteit te vergroten. Dit stelt bedrijven in staat om sneller in te spelen op veranderende klantbehoeften en markttrends, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of efficiëntie.

 3. Standaardwerk creëren voor alle gebruikers: Door gestandaardiseerde procedures en werkinstructies te ontwikkelen voor alle medewerkers, kan de variabiliteit in de uitvoering van taken worden verminderd. Dit helpt om de kwaliteit en consistentie van de output te waarborgen en maakt het gemakkelijker om eventuele problemen of inefficiënties te identificeren en aan te pakken.

 4. Just-in-time productie en Kanban-systemen: Door productie op basis van de werkelijke vraag te organiseren en de voorraadniveaus te minimaliseren, kan een bedrijf de variabiliteit in het productieproces beperken en verspilling verminderen.

Door Mura aan te pakken en te verminderen, kan een organisatie niet alleen de kans op Muri en Muda verkleinen, maar ook een stabielere en efficiëntere productieomgeving creëren die beter bestand is tegen de veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

Balans vinden tussen Muda, Mura en Muri

Hoewel het van belang is om de drie vijanden van Lean – Muda (verspilling), Mura (ongelijkheid) en Muri (overbelasting) – te verminderen, is het vaaak niet mogelijk om ze volledig te elimineren. Het streven naar perfectie is belangrijk, maar we moeten ook realistisch blijven en begrijpen dat er altijd bepaalde beperkingen in organisaties zullen zijn.

In termen van Muda, zoals het voorbeeld van transport illustreert, kan het onmogelijk zijn om deze volledig te elimineren. Ons doel moet zijn om transporttijd en -kosten zoveel mogelijk te reduceren, zonder te verwachten dat we een 100% reductie kunnen bereiken.

Hetzelfde geldt voor Muri. Er kunnen situaties ontstaan waarin machines of mensen net dat beetje extra moeite of tijd moeten investeren om aan de klantvraag te voldoen. In zulke gevallen is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het streven naar maximale efficiëntie en het voorkomen van overbelasting die tot onnodige problemen kan leiden.

Het doel moet zijn om een balans te vinden tussen het verminderen van Muda, Mura en Muri, en tegelijkertijd realistisch te blijven over wat haalbaar is. Door voortdurend te streven naar verbetering en optimalisatie van processen, kunnen we de impact van deze drie vijanden van Lean minimaliseren en een efficiëntere, effectievere en meer concurrerende organisatie opbouwen.

Word een Lean-expert met onze Online Lean Black Belt Training!

Ben je klaar om je Lean-kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan nu in voor onze online Lean Black Belt training! Deze uitgebreide cursus zal je de tools en technieken bieden die je nodig hebt om een echte Lean-expert te worden en organisaties te helpen bij het verminderen van Muda, Mura en Muri.

Als deelnemer aan onze online Lean Black Belt training, krijg je toegang tot:

 1. Hoogwaardige, interactieve lesmaterialen die je in je eigen tempo kunt volgen
 2. Deskundige begeleiding en ondersteuning van ervaren Lean-professionals
 3. Een wereldwijd erkend certificaat bij succesvolle afronding van de cursus

Pak deze kans om je carrière een boost te geven en word een gecertificeerde Lean Black Belt-professional. Schrijf je vandaag nog in en begin met het maken van een positieve impact op je organisatie en je carrière.

Schrijf je nu in voor onze Online Lean Black Belt Training!

 

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank