Kennisbank

Hoe Gebruik Je Storyboarding In Lean Verbetertrajecten?

Het belang van een Lean storyboard bij verbetertrajecten

Een storyboard is een handig hulpmiddel bij het opzetten en uitvoeren van een verbetertraject. Het is een visuele weergave van de belangrijke onderwerpen die nodig zijn om het verbetertraject succesvol te laten verlopen.

Het idee van een storyboard komt oorspronkelijk uit de filmwereld, waarbij de regisseur een verzameling uitgetekende shots van scènes uit een filmscript laat zien zoals hij ze voor ogen heeft. In Lean gebruiken we het storyboard om de voortgang van het verbetertraject bij te houden en te presenteren tijdens de tollgate review.

Een handig hulpmiddel om het storyboard bij te houden is Powerpoint. In Powerpoint kun je een samenvatting van beslissingen en vorderingen vastleggen in chronologische volgorde. Per fase van Lean (Define, Measure, Analyse, Improve en Control) leg je de resultaten vast. Het is daarbij belangrijk om vooral ook grafisch te werken met eigen beeldmateriaal, zoals foto’s van de workshops.

Gedurende het verbetertraject wordt het storyboard aangevuld met nieuwe informatie. Het storyboard kan ook gebruikt worden om te communiceren met medewerkers en andere belanghebbenden gedurende het verbetertraject, zodat zij betrokken worden bij het proces en niet verrast worden door de veranderingen tijdens de implementatie.

Een goed storyboard geeft de betrokkenen een duidelijk beeld van het verbetertraject, de voortgang en de behaalde resultaten. Het helpt bij het vasthouden van de focus en het zorgt ervoor dat het verbetertraject gestructureerd verloopt.

Het gebruik van een storyboard is een belangrijke stap in het succesvol uitvoeren van een verbetertraject. Door het visueel weergeven van de voortgang, betrek je alle belanghebbenden bij het proces en vergroot je de kans op succesvolle implementatie van de verbeteringen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank