Kennisbank

Hoe Kies Je Het Juiste Pull Systeem? | Lean Green Belt

Het kiezen van het juiste Pull-systeem in Lean Manufacturing

Het kiezen van het juiste Pull-systeem is een belangrijke stap in het ontwerpen van Lean processen en is afhankelijk van een aantal variabelen. In dit blog zullen we de vijf belangrijkste factoren bespreken die van invloed zijn op de keuze voor een Pull-systeem in een Lean productieomgeving.

1 – Voorspelbaarheid van het proces:

De voorspelbaarheid van het proces is de eerste variabele die de keuze voor een Pull-systeem beïnvloedt. Wanneer de voorspelbaarheid van de output van het upstream proces onbetrouwbaar is, heb je een buffer nodig om te voorkomen dat het proces stilvalt. Door van het einde van de lijn (Downstream) terug naar de start te werken (Upstream), wordt overproductie bij de eerste werkstations voorkomen.

Als het proces niet voorspelbaar is, zijn One Piece Flow en FIFO niet geschikt. In dit geval heb je een buffer nodig (supermarkt).

2 – Change Over Times (omsteltijden):

Omsteltijden zijn de tweede variabele die de keuze voor een Pull-systeem beïnvloedt. Bij Continue Flow zijn kleine omsteltijden nodig om flexibel in te spelen op de klantvraag. Als de omsteltijden hoog zijn, is One Piece Flow niet geschikt, omdat de voorgaande processtappen moeten wachten tot het werkstation aan het volgende product kan werken. Als de omsteltijden hoog zijn, heb je ook een grote FIFO-buffer nodig.

Bij hoge omsteltijden heb je een buffer nodig (supermarkt). Daarnaast moet je proberen de omsteltijden met Quick Change Over technieken te verlagen.

3 – Lead Time:

De Lead Time is de derde variabele die de keuze voor een Pull-systeem beïnvloedt. One Piece Flow is alleen mogelijk wanneer het upstream proces snel kan reageren op downstream veranderingen.

Bij hoge Lead Times is One Piece Flow geen optie omdat het werkstation zou moeten wachten op input van het voorafgaande proces.

4 – Variatie in vraag en gebruik van producten:

De vierde variabele die de keuze voor een Pull-systeem beïnvloedt, is de variatie in vraag en gebruik van producten. Hoe groter de variatie in vraag en gebruik van producten:

Hoe meer producten er in de supermarkt moeten liggen.

5 – De productprijs:

De vijfde variabele die de keuze voor een Pull-systeem beïnvloedt, is de prijs van producten of onderdelen. Hoe hoger de prijs van producten of onderdelen, hoe belangrijker het is om: FIFO en  Continue Flow te implementeren. Dit om hoge voorraadkosten te voorkomen.

Het kiezen van het juiste Pull-systeem is essentieel voor het succes van een Lean productieomgeving. Door rekening te houden met de voorspelbaarheid van het proces, omsteltijden, Lead Time, variatie in vraag en gebruik van producten en de productprijs, kun je een effectief Pull-systeem ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Met een goed geïmplementeerd Pull-systeem kun je verspilling verminderen, flexibiliteit vergroten en uiteindelijk de waarde voor je klanten verbeteren.

Het is belangrijk om continu te evalueren en verbeteren, aangezien de omstandigheden in de productieomgeving en de marktvraag kunnen veranderen. Door een cultuur van continue verbetering te bevorderen en de Lean-principes toe te passen, kun je je organisatie naar een hoger niveau van efficiëntie en klanttevredenheid tillen.

Dus, evalueer je huidige Pull-systeem, houd rekening met de besproken variabelen en optimaliseer je productieproces om de best mogelijke resultaten te behalen. Vergeet niet dat Lean een reis is, geen bestemming. Blijf leren, verbeteren en groeien, en je zult de vruchten plukken van een succesvolle Lean productieomgeving.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank