Kennisbank

Hoe Lean games implementeren?

Als het aankomt op het implementeren en hanteren van de Lean filosofie op de werkvloer zijn er een hele hoop mogelijkheden om voor te gaan. Om ervoor te zorgen dat alle werknemers en teamleden hun kennis opdoen over het Lean programma is het van belang om de speciale Lean games te implementeren. In dit artikel laten wij het bekendste spel van de lean games zien, daarnaast laten we zien hoe deze kunnen worden verwerkt in het bedrijf.

Het 5S nummer spel

5S is een aanpak voor organisaties op de werkvloer; het stimuleert de efficiëntie en productiviteit verbetering binnen het bedrijf. 5S is een reeks stappen die kunnen worden gebruikt in de implementatiefase van het SALC 8 Stage Model, maar is ook een dagelijkse “Good Practice” waarvoor organisaties een sterke basis kunnen leggen voor continue verbetering. De methode ziet op de manier waarop elk element op de werkplek wordt beheerd en georganiseerd.

Het doel van het spel is om te laten zien hoe waardevol 5S in uw bedrijf kan zijn als het goed wordt gebruikt. De volgende stappen moeten worden doorlopen tijdens het spelen van deze Lean games.

  • Stap 1: Elk vel papier vertegenwoordigt een werkplek. Tijdens een enkele ronde (20 seconden) is het de taak om de nummers 1 tot en met 49 in de juiste volgorde door te halen. 1, 2, 3…. Noteer ieders score, de laagste score wordt de score voor het hele team.
  • Stap 2: Implementeer “Sort”. We weten dat het de taak is om de nummers 1 tot en met 49 door te halen, de nummers van 50-90 zijn dus verspilling die weg kunnen worden gehaald.  Herhaal de taak en noteer de tijden.
  • Stap 3: Implementeer “Straighten”. We hebben het netsysteem geïnstalleerd. Nu kunnen we effectiever door de cijfers kijken, omdat ze zich in georganiseerde groepen bevinden. We hebben voor alles een thuisbasis gecreëerd. Herhaal de taak en noteer de tijd
  • Stap 4: Implementeer “Shine”. Is de informatie geschikt voor het doel? We hebben alle cijfers opgeschoond door ze in dezelfde kleur en richting te maken. Herhaal de taak en noteer de tijd.
  • Stap 5: Implementeer “Standardise”. Hier definiëren we de standaard waar we aan willen werken. We weten het de taak is om van 1 naar 49 te gaan, dus laten moeten deze reorganiseren om de taak af te ronden. Herhaal de taak en noteer de tijd. In deze fase is iedereen in staat om de taak binnen de shift te voltooien, met een teamscore van 49.

U zult gemerkt hebben dat er 2 getallen ontbreken in de volgorde. Zonder deze nummers kunnen we de taak niet voltooien (op uw werkplek kan dit een stukje data zijn, of informatie over een klant). Start de klok en vertel de persoon om de 20 seconden hoeveel rondes zijn verstreken terwijl hij op zoek was naar deze ontbrekende nummers. Doe dit voor en na de implementatie van 5S.

  • Stap 6: “Sustain”. Dit is de stap die gaat over maatwerk. Uw team zal alles weten over het belang van teamwork, en uw managers moeten zich inzetten voor een 5S systeem. De juiste procedure is een gewoonte geworden, nu is het enige wat u nog moet  regelmatig beoordelen van de vooruitgang.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank