Kennisbank

Hoe Werkt Een Supermarkt in Lean? | Lean Green Belt

Supermarkt als derde systeem om Pull te organiseren

Het organiseren van werkprocessen kan op verschillende manieren. Eén van deze manieren is het toepassen van Pull systemen, waarbij productie wordt gestart op basis van de vraag van de klant. In dit systeem wordt er gebruik gemaakt van drie pull strategieën: One Piece Flow, FIFO en Supermarkt.

Een Supermarkt is één van de 3 pull strategieën die bij processen als connectie tussen twee processen geïmplementeerd kan worden wanneer One Piece Flow en FIFO niet mogelijk zijn. Het is een opslagplaats van voorraden in het proces die worden gebruikt waar het proces geen continue flow kan produceren of processen niet stabiel presteren.

Er zijn twee typen Supermarkten: Supermarkt met Kanban signalen (kaarten) en Supermarkt met 2-bin-systeem (Fysieke bakken). In de Supermarkt met kanban kaart is de kaart de werkopdracht voor het werkstation upstream van de supermarkt om een bepaald product te maken. De informatie die nodig is om de voorraad aan te vullen, zoals productnaam, leverancier, aantal producten per kar en locatie van de supermarkt, staat op de kaart.

In de Supermarkt met 2-BIN SYSTEEM worden bakken gebruikt als Kanban signalen. Elk product heeft 2 bakken gevuld met materiaal. Wanneer een bak leeg is, wordt deze boven op het rek gezet, zodat de transporteur weet dat deze gevuld moet worden. Dit type Supermarkt wordt vaak gebruikt voor goedkope en kleine hulpmaterialen die op verschillende werkstations nodig zijn, zoals schroeven en ringetjes.

Het doel van de Supermarkt is om deze kleiner te maken of zelfs overbodig te maken door over te kunnen stappen op FIFO of One Piece Flow. Met behulp van Kanban kaarten en/of bakken kan de hoeveelheid voorraad in de Supermarkt aangepast worden, door kaarten of bakken toe te voegen of juist uit het systeem te halen.

Kortom, de Supermarkt is een handig systeem om te gebruiken wanneer One Piece Flow of FIFO niet mogelijk zijn. Het is een tussenoplossing die kan helpen om de productie toch te laten verlopen, terwijl er aan verbeteringen wordt gewerkt om deze op de lange termijn overbodig te maken. Het is belangrijk om de juiste kanban kaarten of bakken te gebruiken en deze goed te beheren om zo de Supermarkt zo effectief mogelijk te laten werken.

Als je geïnteresseerd bent in het toepassen van Pull systemen in jouw organisatie, is het zeker de moeite waard om te overwegen of de Supermarkt een goede optie is voor jouw productieproces. Zorg ervoor dat je de juiste informatie verzamelt en de kanban kaarten of bakken op een effectieve manier gebruikt om de Supermarkt goed te laten werken. Blijf altijd streven naar verbetering om de Supermarkt uiteindelijk overbodig te maken. Door het gebruik van de Supermarkt kan je een efficiënter en effectiever productieproces creëren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank