Kennisbank

Maak kennis met de Lean Kanban methode

 

Kanban is een term die vaak voorkomt in een Lean-organisatie en het is belangrijk dat medewerkers weten wat het betekent. Het is namelijk een specifieke Lean-methode die veel voordelen biedt. Kanban is een methode voor het visualiseren van werk en het beheren van de workflow om het werkproces te verbeteren en verspilling te verminderen.

Als een bedrijf gebruik maakt van Kanban, betekent dit dat ze bijvoorbeeld een visueel bord gebruiken waarop de taken en hun status worden weergegeven. Hierdoor kunnen medewerkers inzicht krijgen in welke taken prioriteit hebben en wat er nog moet gebeuren. Het systeem is gebaseerd op de Just-in-Time productiemethode en heeft als doel om de efficiëntie te verhogen door de workflow te optimaliseren.

De voordelen van Kanban zijn onder andere een vermindering van verspilling, verbeterde productiviteit en kwaliteit en een betere communicatie en samenwerking tussen teams. Kanban zorgt er ook voor dat medewerkers zich kunnen concentreren op wat er op dat moment belangrijk is, omdat de taken op het bord worden georganiseerd op basis van prioriteit.

Als je meer wilt weten over Kanban en hoe het kan helpen om jouw werkproces te optimaliseren, dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen en te leren over deze nuttige methode.

De Kanban methode

De Kanban methode is een Lean-methode die kan worden gebruikt om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het is bijvoorbeeld nuttig voor het verbeteren van de klantenservice of het stroomlijnen van de contentproductie. Kanban is een Japans woord dat “kaart” of “signaal” betekent. Het wordt gebruikt als signaal om de productie van goederen of diensten te starten en te verplaatsen. In dit signaal wordt aangeven:

 • Wat er gemaakt moet worden
 • Wanneer het gemaakt moet worden
 • Waar het gebracht moet worden

Een Kanban kaart bevat informatie over wat er gemaakt moet worden, wanneer het gemaakt moet worden en waar het naartoe moet worden gebracht. Deze kaart wordt ook wel een voorraadkaart genoemd. Wanneer de voorraad bij een kaart is verbruikt, dient dit als een signaal voor de leverancier of de voorgaande processtap om de vastgestelde hoeveelheid te produceren en te leveren.

Er zijn verschillende soorten Kanban kaarten beschikbaar, waaronder de eenvoudigste Kanban kaart, de 1-kaart-Kanban. Door het gebruik van Kanban kunnen bedrijven hun voorraad beperken, de productiviteit verhogen, verspilling verminderen en de doorlooptijd van processen verkorten. Het is een waardevolle methode voor bedrijven die hun efficiëntie willen verbeteren en hun klanten beter willen bedienen.

Er zijn verschillende soorten Kanban kaarten. De eenvoudigste Kanban is de 1 kaart kanban.

1 kaart Kanban:

Er zijn verschillende soorten Kanban kaarten beschikbaar. De 1 kaart Kanban. Dit systeem visualiseert alleen productiesignalen via kaarten of bakken.

Er zijn verschillende vormen van 1-kaart Kanban systemen beschikbaar. Een van de vormen is een fysieke kaart waarop staat wat geproduceerd moet worden, in welke hoeveelheid, voor welk werkstation, enzovoort. Deze kaart wordt gebruikt om het werkproces te beheren en te stroomlijnen.

Andere vormen van 1-kaart Kanban systemen zijn elektronisch of digitaal, waarbij de informatie op een computerscherm wordt weergegeven. Het doel van een 1-kaart Kanban is om de productie van goederen en diensten te regelen en verspilling te verminderen.

Het gebruik van een 1-kaart Kanban kan leiden tot een efficiënter werkproces, vermindering van voorraad en verbetering van de kwaliteit en productiviteit. Het is een handige tool die kan worden gebruikt in verschillende bedrijfsomgevingen, waaronder productie, logistiek en dienstverlening.

Two Bin Kanban:

Two Bin Kanban is ook wel bekend als het “twee bakken” of “dubbel pot” systeem en is een variant van de Kanban-methode. Dit systeem werkt met twee bakken:

 • Bak 1 bevat de werkvoorraad die nodig is voor de productie. In deze bak ligt ook een fysieke Kanban kaart.
 • Bak 2 bevat de reservevoorraad en ook een fysieke Kanban kaart.

Zodra de eerste bak leeg is, wordt de Kanban kaart uit deze bak gehaald en overhandigd aan de verantwoordelijke persoon voor herbevoorrading. Vervolgens wordt de tweede bak gebruikt, zodat het productieproces kan doorgaan terwijl de eerste bak wordt aangevuld.

Zodra bak 1 weer is aangevuld, is het systeem weer in balans en kan de productie doorgaan zoals gewoonlijk. Als bak 2 leeg is, wordt de Kanban kaart uit deze bak gehaald en overhandigd aan de verantwoordelijke persoon voor herbevoorrading. Het systeem begint dan weer opnieuw.

Het Two Bin Kanban-systeem zorgt ervoor dat er nooit een tekort aan voorraad ontstaat en vermindert ook de kans op overproductie. Het is een handig systeem voor bedrijven die met kleine onderdelen werken, zoals schroeven, moeren en bouten, of voor bedrijven die werken met producten met een korte levensduur, zoals voedsel.

Vervoer Kanban (conveyance kanban / withdrawal):

Vervoer Kanban, ook wel bekend als Conveyance Kanban of Withdrawal Kanban, wordt gebruikt als signaal naar een vorig proces dat materialen uit de voorraad gehaald kunnen worden en naar het volgende punt getransporteerd kunnen worden. Dit type Kanban kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met het Two Bin Kanban-systeem.

Een Vervoer Kanban bevat informatie zoals een ID, waar de materialen vandaan komen, waar ze naartoe moeten en hoeveel er zijn. Het geeft dus belangrijke informatie over het transport van de materialen.

Het doel van het gebruik van Vervoer Kanban is om de logistiek van de materialen te optimaliseren en verspilling te verminderen. Het kan bijdragen aan een soepel verloop van het productieproces en ervoor zorgen dat de juiste materialen op de juiste plaats en tijd beschikbaar zijn.

Het gebruik van Vervoer Kanban is vooral nuttig in bedrijven waar materialen en producten over grote afstanden moeten worden vervoerd, bijvoorbeeld in de logistieke sector. Door het gebruik van deze Kanban kan het transport efficiënter worden georganiseerd en de doorlooptijd van het productieproces worden verkort.

Productie Kanban (production kanban):

Productie Kanban, ook wel bekend als Production Kanban, wordt gebruikt als signaal naar de productie dat gestart kan worden met het produceren van een bepaald product. Op deze Kanban vind je informatie over de verschillende bewerkingen die nodig zijn, de benodigde materialen, ID-nummers en/of de locatie waar het geproduceerde product naartoe moet.

De Productie Kanban is een belangrijk onderdeel van de Kanban-methode omdat het ervoor zorgt dat de productie alleen wordt gestart wanneer er vraag is naar het product. Op deze manier wordt overproductie voorkomen en worden de voorraden beperkt.

De Productie Kanban biedt de productieafdeling ook de nodige informatie om het productieproces te optimaliseren. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de meest efficiënte volgorde van bewerkingen en het verminderen van de doorlooptijd van het productieproces.

Het gebruik van Productie Kanban kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van het eindproduct en de productiviteit van de werknemers.

Verkoper Kanban (vendor kanban):

Verkoper Kanban, ook wel bekend als Vendor Kanban, is vergelijkbaar met de Vervoer Kanban. Het belangrijkste verschil is dat deze Kanban wordt gebruikt om externe leveranciers te beheren en te controleren.

De Verkoper Kanban bevat informatie zoals de naam van de leverancier, het artikelnummer, de hoeveelheid die moet worden geleverd en de datum van levering. Het dient als een signaal naar de leverancier dat er vraag is naar specifieke materialen of producten en wanneer deze moeten worden geleverd.

Door het gebruik van Verkoper Kanban kan een bedrijf beter controle houden over de levering van materialen en voorkomen dat er te veel of te weinig wordt besteld. Het kan ook leiden tot een betere communicatie tussen de leveranciers en het bedrijf, waardoor het proces efficiënter wordt.

Het gebruik van Verkoper Kanban is vooral nuttig in bedrijven die afhankelijk zijn van externe leveranciers, zoals productiebedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen of onderdelen van derden. Het kan ook nuttig zijn voor bedrijven die te maken hebben met seizoensgebonden vraag, omdat het de levering van materialen kan plannen op basis van de vraag.

Signaal Kanban (Signal kanban):

Signaal Kanban, ook wel bekend als Signal Kanban, wordt gebruikt om de productie te starten wanneer het minimum niveau van de voorraad is bereikt. Het is een belangrijk onderdeel van de Kanban-methode omdat het ervoor zorgt dat de productie alleen wordt gestart wanneer er vraag is naar het product en er voldoende voorraad beschikbaar is.

De Signaal Kanban bevat informatie over de producten die moeten worden geproduceerd, hoeveel er moeten worden geproduceerd en wanneer ze moeten worden geproduceerd. Het fungeert als een signaal om de productieafdeling te laten weten dat er vraag is naar specifieke producten en dat de productie moet worden gestart.

Door het gebruik van Signaal Kanban kunnen bedrijven de voorraad beperken, verspilling verminderen en de doorlooptijd van het productieproces verkorten. Het kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van het eindproduct en de productiviteit van de werknemers.

Het gebruik van Signaal Kanban is vooral nuttig in bedrijven met grote productieomgevingen waar productie op grote schaal plaatsvindt. 

Welke type Kanban gebruik je?

Ongeacht het type Kanban dat wordt gebruikt, blijft het principe hetzelfde: het ontvangen van een Kanban kaart dient altijd als een trigger voor het vervoeren, produceren of bevoorraden van iets.

De keuze voor welk type Kanban te gebruiken hangt af van de specifieke behoeften van een bedrijf. Bijvoorbeeld, als een bedrijf zich bezighoudt met productie op grote schaal, kan het gebruik van een Signaal Kanban nuttig zijn om de productie te starten wanneer het minimum niveau van de voorraad is bereikt. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van externe leveranciers, kan het gebruik van Verkoper Kanban nuttig zijn om de levering van materialen te beheren en te controleren.

Het toepassen van de Kanban methode:

Het toepassen van de Kanban methode omvat over het algemeen zes stappen die altijd gevolgd worden. Hieronder hebben we deze stappen op een rijtje gezet, zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten bij het toepassen van Kanban binnen jouw onderneming of team:

 1. Visualisatie: tijdens deze eerste stap ga je visualiseren wat er binnen de onderneming of het team kan worden verbeterd. Het is belangrijk om de workflow te visualiseren en deze samen aan te pakken.

 2. Beperken van de tijd: de tweede stap is het beperken van de hoeveelheid tijd die nodig is voor een bepaalde taak. Het is belangrijk om niet overweldigd te raken door werk, omdat dit contraproductief kan zijn.

 3. Flow managen: de derde stap is het managen van de flow op de werkvloer. Door de flow binnen het team te optimaliseren, kan de ultieme werkplek worden gecreëerd en kan er op een prettige manier aan de slag worden gegaan.

 4. Afspraken maken: de volgende stap is om expliciete afspraken te maken binnen de onderneming. Door middel van duidelijke afspraken weet iedereen waar hij of zij zich aan moet houden en wordt bepaald waar Kanban wordt geïmplementeerd.

 5. Feedback momenten: tijdens feedback momenten krijgt iedereen de gelegenheid om feedback te geven en te ontvangen. Door middel van meetings kunnen ervaringen van anderen naar voren worden gebracht.

 6. Verbetering: de laatste stap is om samen te werken aan verbetering. Door feedback mee te nemen, kan er gezamenlijk tot een beter resultaat worden gekomen.


Wil je meer te weten komen over Kanban of sta jij te popelen om het ook te implementeren binnen jouw team of onderneming? Dan staan wij van Lean.nl klaar voor je op het gebied van alle mogelijke soorten Lean trainingen. Op onze site vind je veel meer informatie over deze betreffende Kanban training. Kijk dit zeker op je gemak even door. Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank