Kennisbank

Wat Is 5 Times Why? | Lean Green Belt Training

Wat is 5 Times Why?

De 5 Times Why-methode ( 5 keer waarom)  is een belangrijke techniek binnen Lean om de kernoorzaken van een probleem te achterhalen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om tot de kernoorzaak van een probleem te komen. In combinatie met de 5 X W + 1 H-methode is het mogelijk om de oorzaken van een probleem te identificeren en deze vervolgens op te lossen.

Het proces begint met het stellen van de vraag “Waarom?” en dit herhaal je vijf keer. Op deze manier kom je steeds dichter bij de kernoorzaak van het probleem. Toyota, het Japanse autobedrijf, past deze methode toe om problemen op te lossen en zegt dat in 99,9% van de problemen de mens de oorzaak is.

De methode kan op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld om te achterhalen waarom een product kapot is gegaan. Door steeds de vraag “Waarom?” te stellen, kom je tot de oorzaak en kun je actie ondernemen om het probleem op te lossen. Een andere variant is de “5x Hoe”-methode, waarbij je het ontstaan van een situatie onderzoekt door vijf keer te vragen “Hoe?”.

Voorbeeld 1:

Probleem: De productie output is gedaald.

  1. Waarom is de productie output gedaald? – De machine stopte.
  2. Waarom stopte de machine? – Een onderdeel brak af.
  3. Waarom brak het onderdeel af? – Het onderdeel was versleten.
  4. Waarom was het onderdeel versleten? – Het onderhoud was niet op tijd uitgevoerd.
  5. Waarom was het onderhoud niet op tijd uitgevoerd? – Er was geen onderhoudsschema opgesteld.

Conclusie: Door het ontbreken van een onderhoudsschema werd het onderhoud niet op tijd uitgevoerd, waardoor een onderdeel versleten raakte en uiteindelijk de machine stopte, waardoor de productie output daalde.

Voorbeeld 2:

Probleem: Klanten klagen over lange wachttijden bij de klantenservice.

  1. Waarom zijn de wachttijden lang? – Er zijn te weinig medewerkers om alle telefoontjes te beantwoorden.
  2. Waarom zijn er te weinig medewerkers? – Het budget is beperkt.
  3. Waarom is het budget beperkt? – Het management heeft het budget niet verhoogd.
  4. Waarom heeft het management het budget niet verhoogd? – Het management heeft geen duidelijk beeld van de klachten en de gevolgen daarvan.
  5. Waarom heeft het management geen duidelijk beeld van de klachten en gevolgen? – Er is geen systeem om klachten te registreren en te analyseren.

Conclusie: Door het ontbreken van een systeem om klachten te registreren en analyseren heeft het management geen duidelijk beeld van de klachten en de gevolgen daarvan, waardoor het budget niet verhoogd werd en er te weinig medewerkers zijn om alle telefoontjes te beantwoorden, wat leidt tot lange wachttijden bij de klantenservice.

Het gebruik van de 5 keer waarom-methode is een hulpmiddel om problemen op te lossen en is daarom ook een belangrijk onderdeel binnen Lean. Het is een gestructureerde manier om problemen te analyseren en te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere kwaliteit van producten en diensten.

Heeft u nog vragen over Lean-methodieken of wilt u meer leren over hoe u Lean-principes kunt toepassen in uw organisatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag verder.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank