Kennisbank

Wat Is Andon? | Lean Green Belt Training

Wat is Andon:

Andon is een belangrijk instrument binnen het lean-principe Jidoka. Het is een manier om afwijkingen in het proces of productieproces visueel te maken. Andon maakt gebruik van verschillende visuele middelen, zoals gekleurde tekst, geluid en signaalborden om medewerkers op de hoogte te brengen van de afwijking. Het doel van Andon is om de medewerkers te waarschuwen wanneer er een afwijking optreedt, zodat zij direct actie kunnen ondernemen om de situatie te herstellen en eventuele verspillingen te voorkomen.

Een Andon-systeem kan in verschillende omgevingen worden toegepast, zoals in productieomgevingen, serviceomgevingen en zelfs consumentenomgevingen. In een productieomgeving kan een Andon-systeem bestaan uit een signaalbord met drie kleuren die de omstandigheden binnen specificaties, nabij grenzen en buiten grenzen aangeven voor een lopend proces. In serviceomgevingen kan een Andon-systeem bijvoorbeeld de wachtrijen en wachttijden voor klanten aangeven.

Consumenten-Andons worden steeds populairder. Zo geven borden op luchthavens de vertrek- en boardingstatus aan en geven snelwegborden ongelukken en files aan. Ook het lampje op het dashboard van een auto dat gaat branden wanneer de benzinetank bijna leeg is, is een voorbeeld van een consumenten-Andon.

Andon is een belangrijk onderdeel van Jidoka, een lean-principe dat zich richt op het voorkomen van fouten en het minimaliseren van verspillingen. Andon zorgt ervoor dat medewerkers direct op de hoogte worden gebracht van afwijkingen, zodat zij snel actie kunnen ondernemen om het probleem op te lossen. Zo draagt Andon bij aan een efficiënter en kwalitatief hoogwaardiger productieproces.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank