Kennisbank

Wat Is De Modus Van Meetgegevens? | Lean Green Belt

Mode (Modus): Wat is het en waarom is het belangrijk?

In statistiek is de modus een maatstaf om de centrale tendens van een dataset te bepalen. De modus is de waarneming die het meest voorkomt in een reeks getallen of klassen. Het geeft dus aan welke waarde het meest voorkomt in de dataset.

De modus is vooral nuttig bij datasets waarbij de frequentie van de verschillende waarnemingen sterk verschilt. Door de modus te berekenen, kan de meest voorkomende waarde worden geïdentificeerd, wat kan helpen bij het nemen van beslissingen op basis van de gegevens.

De modus kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de analyse van productiegegevens om te zien welk product het meest wordt geproduceerd. Ook kan het worden gebruikt bij klanttevredenheidsonderzoeken om te zien welk aspect van de dienstverlening het meest wordt gewaardeerd.

Voorbeeld 1: Een supermarkt wil weten welk product het meest wordt verkocht in hun winkel. Door de verkoopgegevens te analyseren, kunnen ze de modus berekenen en zien welk product het meest wordt verkocht. Dit kan helpen bij het bepalen van hun assortiment en het aanbieden van aanbiedingen voor populaire producten.

Voorbeeld 2: Een online retailer wil weten welk aspect van hun dienstverlening het meest wordt gewaardeerd door klanten. Door de resultaten van een klanttevredenheidsonderzoek te analyseren, kunnen ze de modus berekenen en zien welk aspect het meest wordt gewaardeerd. Dit kan helpen bij het verbeteren van hun dienstverlening en het verhogen van de klanttevredenheid.

Het is belangrijk op te merken dat de modus niet altijd de beste maatstaf is om de centrale tendens van een dataset te bepalen. Bij een normaal verdeelde dataset is de gemiddelde waarde vaak een betere maatstaf dan de modus. Toch is de modus een nuttige aanvulling op andere statistische maatstaven om inzicht te krijgen in de dataset.

De modus is een statistische maatstaf om de meest voorkomende waarde in een dataset te bepalen. Het kan helpen bij het nemen van beslissingen op basis van de gegevens en het identificeren van trends in de dataset.

Portret van Anend Harkhoe, de eigenaar van lean.nl en een deskundige Lean specialist, met een vriendelijke glimlach, gekleed in een stijlvolle blazer over een polo shirt.
Anend Harkhoe
Lean Consultant & Trainer | MBA in Lean & Six Sigma | Oprichter van Lean.nl & DMAIC.com
Met uitgebreide ervaring in de zorg (ziekenhuizen, VVT, GGZ, huisartsenpraktijken), het bank- en verzekeringswezen, de productiesector, de foodsector, consulting, ICT-dienstverlening en de overheid, neemt Anend je graag mee in de wereld van Lean en Six Sigma. Hij gelooft in de kracht van mensen, actie en experimenteren. Bij Lean.nl en DMAIC.com draait alles om direct toepasbare kennis en praktijkgerichte trainingen. Lean is geen theorie, maar een ‘way of life’ die je moet ervaren. Van de karaokebar in Tokio tot de lessen van Toyota – Anend maakt Lean tastbaar en toepasbaar. Lean.nl organiseert inspirerende trainingen en studiereizen naar Lean-bedrijven in Japan, zoals Toyota. Contact: anend@lean.nl


Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank