Kennisbank

Wat Is Een Flowchart Diagram? | Lean Green Belt

Verbeter je processen met Flowcharts: Een essentieel onderdeel van Lean Green Belt Training

Flowcharts zijn een belangrijk instrument in Lean management en spelen een  rol bij het analyseren en verbeteren van processen. In dit artikel leggen we uit wat een Flowchart is, hoe je er een maakt, en waarom het een onderdeel is van de Lean Green Belt training.

Wat is een Flowchart?

Een flowchart, ook wel stroomdiagram of procesdiagram genoemd, is een grafische weergave van een proces of systeem. Het maakt gebruik van gestandaardiseerde symbolen om de verschillende stappen, beslissingen, en de volgorde van activiteiten in een proces te visualiseren. Flowcharts helpen bij het analyseren, ontwerpen, documenteren en verbeteren van processen door de verschillende stappen en relaties tussen de stappen inzichtelijk te maken.

Enkele veel voorkomende symbolen in een flowchart zijn:

 • Ovaal: Dit symbool wordt gebruikt om het begin- en eindpunt van een proces aan te geven.
 • Rechthoek: Deze vorm vertegenwoordigt een processtap of een taak die moet worden uitgevoerd.
 • Ruit: Dit symbool duidt op een beslissingspunt waar een ja/nee-vraag of een keuze uit meerdere opties wordt gesteld.
 • Pijlen: Deze geven de richting en de volgorde van de stappen in het proces aan.

Waarom zijn Flowcharts belangrijk in Lean Green Belt Training?

Flowcharts vormen een  onderdeel van de Lean Green Belt training, omdat ze helpen bij het visualiseren van processen en het identificeren van knelpunten, verspillingen en mogelijke verbeterpunten. Het maken van een Flowchart stelt je in staat om een overzicht te krijgen van de verschillende stappen in een proces en te begrijpen hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit is belangrijk voor het effectief toepassen van Lean principes en het realiseren van continue verbetering.

Stappenplan voor het opstellen van een Flowchart:

 1. Kies het proces: Bepaal het proces waarvoor je een Flowchart wilt maken, of het nu gaat om een deelproces of een volledig proces. Nodig deelnemers uit die bekend zijn met dit proces.
 2. Bepaal het detailniveau: Kies het gewenste niveau van detail voor de Flowchart. Voor Lean is het vaak belangrijk om een gedetailleerd beeld te krijgen van de activiteiten in een proces.
 3. Benoem de activiteiten: Identificeer alle activiteiten en beslissingen in het proces met behulp van zelfstandige naamwoorden of werkwoorden. Werk samen met materiedeskundigen om ervoor te zorgen dat alle stappen in het proces worden geïdentificeerd.
 4. Maak de flow: Plaats de taken en beslissingen in de juiste volgorde en maak zo de flow van het proces. Gebruik symbolen en pijlen om de activiteiten en beslissingen met elkaar te verbinden.
 5. Analyseer knelpunten, verspillingen en verbeterpotentieel.

Flowcharts zijn een hulpmiddel om processen te analyseren en verbeteren. Ze stellen teams in staat om knelpunten, verspillingen en mogelijke verbeterpunten te identificeren en oplossingen hiervoor te implementeren. Het beheersen van het maken en gebruiken van Flowcharts is een onderdeel van de Lean Green Belt training en helpt professionals om effectief Lean principes toe te passen in hun organisatie.

Wil je jouw Lean vaardigheden naar een hoger niveau tillen en meer leren over Flowcharts en andere Lean tools? Overweeg dan om deel te nemen aan een Lean Green Belt training. Deze training biedt je de kennis en ervaring die nodig zijn om processen te optimaliseren en succesvolle verbeterprojecten te leiden.

Wat kun je verwachten van een Lean Green Belt training?

In een Lean Green Belt training leer je de principes van Lean management, evenals de tools en technieken die nodig zijn om processen te analyseren en verbeteren. Flowcharts zijn slechts een van de vele instrumenten die je zult leren beheersen tijdens deze training. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere:

 • De 5 Lean principes
 • De 8 verspillingen identificeren en elimineren
 • Value Stream Mapping
 • Kaizen (continue verbetering)
 • 5S voor werkplekorganisatie
 • Probleemoplossingstechnieken, zoals de A3 methode en root cause analyse
 • Visueel management en prestatie-indicatoren

Naast het leren van de theorie, zul je tijdens de Lean Green Belt training ook praktische oefeningen  uitvoeren om je vaardigheden te ontwikkelen en het geleerde in de praktijk te brengen. Je zult samenwerken met andere deelnemers om processen te analyseren, verbeterpunten te identificeren en oplossingen te implementeren.

Waarom kiezen voor een Lean Green Belt training?

Het volgen van een Lean Green Belt training is een waardevolle investering in je professionele ontwikkeling. Als Lean Green Belt gecertificeerde professional ben je in staat om:

 • Processen in je organisatie te analyseren en verbeteren
 • Leiding te geven aan verbeterprojecten en teams te coachen
 • Verspilling en inefficiëntie te verminderen
 • Een cultuur van continue verbetering te stimuleren
 • De prestaties van je organisatie te verhogen

Het beheersen van het maken en gebruiken van Flowcharts, evenals andere Lean tools en technieken, is belangrijk voor het succesvol implementeren van Lean management in je organisatie. Een Lean Green Belt training biedt je de kennis en ervaring die nodig zijn om een effectieve Lean leider te worden en waardevolle verbeteringen in je organisatie te realiseren. Investeer in je professionele ontwikkeling en overweeg deel te nemen aan onze Lean Green Belt training.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank