Kennisbank

Wat Is Een Pacemaker In Een Proces? | Lean Green Belt

Wat is een Pacemaker bij Lean?

In Lean  is het optimaliseren van de waardestroom een belangrijk doel. Een  hulpmiddel om dit te bereiken is de Pacemaker.

Wat is een Pacemaker?

De Pacemaker is een proces of een stap in het productieproces waarbij de start van de productie wordt bepaald. Het is het punt waarop het productieproces georganiseerd moet worden als een continue stroom of als First-In-First-Out (FIFO). Het tempo van de productie wordt bepaald door de Pacemaker en dit bepaalt het tempo voor de rest van de waardestroom. De Pacemaker produceert volgens de takttijd en bepaalt het tempo van de bewerkingen die daaraan voorafgaan, zodat deze precies genoeg produceren om te vervangen wat de Pacemaker heeft geconsumeerd. Het gebruik van een Pacemaker-proces helpt bij het voorkomen van het ontwikkelen van een lokaal geoptimaliseerd productieplan door medewerkers, wat de flow kan verstoren. Downstream van de bewerking van de Pacemaker moet het proces in een continue stroom of FIFO produceren, waarbij deze processtappen geen verdere informatie nodig hebben om aan het werk te kunnen.

Het is belangrijk dat de Pacemaker de enige afdeling is die het productieschema krijgt. Door te produceren naar de takttijd en het tempo in te stellen voor de bewerkingen daarvoor, zorgt de Pacemaker ervoor dat de rest van de waardestroom precies genoeg produceert om te vervangen wat de Pacemaker heeft geconsumeerd.

Een voordeel van het gebruik van een Pacemaker-proces is dat het voorkomt dat medewerkers een lokaal geoptimaliseerd productieplan gaan ontwikkelen en de flow verstoren. Downstream van de bewerking van de Pacemaker moet het proces in een continue stroom produceren. Een machine na een FIFO-bewerking werkt altijd aan het volgende product uit de FIFO. Een machine in een One-Piece-Flow lijn werkt aan het volgende product dat het voorgaande station levert.

Het gebruik van een Pacemaker zorgt voor een stabiele en voorspelbare doorstroom van het proces. Dit vermindert de wachttijden en vermindert het aantal voorraden. Hierdoor wordt de flow in het proces verbeterd en kan er meer waarde worden toegevoegd aan het product. Het is dan ook een belangrijk concept binnen Lean om de waardestroom te optimaliseren en verspilling te verminderen.

Wil jij ook graag leren hoe je processen kunt optimaliseren en verspillingen kunt verminderen? Schrijf je dan nu in voor een van onze Lean trainingen en ontdek hoe je met behulp van Lean principes jouw organisatie efficiënter en effectiever kunt maken.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank