Kennisbank

Wat Is Heijunka? | Lean Green Belt Training

Heijunka: Het belang van productienivellering in Lean Green Belt training

Heijunka is een concept in Lean Green Belt training dat zich richt op het bereiken van productienivellering om een meer consistente flow in de productie te creëren. Door de verschillende productiehoeveelheden in de tijd te verdelen, wordt variatie in het proces (Mura) geëlimineerd en ontstaat er een optimale productiemix.

Voorbeeld 1:
Een fabrikant van elektronische apparaten maakt verschillende modellen smartphones met verschillende procestijden. Door Heijunka toe te passen, kan het bedrijf de productie van verschillende modellen gelijkmatig verdelen om een constante stroom van productie te waarborgen en tegelijkertijd te reageren op veranderende klantbehoeften. Met een vastgestelde productievolgorde, afgestemd voorraadbeleid en variërende productiehoeveelheden, is de fabrikant in staat om de productie efficiënter en flexibeler te beheren.

Voorbeeld 2:
Een voedselverwerkings bedrijf produceert verschillende soorten snacks met uiteenlopende procestijden en ingrediënten. Door Heijunka te implementeren, kan het bedrijf een gebalanceerde productiemix creëren die ervoor zorgt dat alle productielijnen optimaal functioneren. Door de productie gelijkmatig te verdelen, kan het bedrijf de hoeveelheid voorraad beheren en tegelijkertijd flexibel inspelen op de vraag van de klant.

De Heijunka-box is een handige tool om de productievolgorde te visualiseren en te beheren. Het helpt bij het monitoren van de voortgang van de productie in real-time, waardoor snel kan worden ingegrepen als er problemen ontstaan. Deze aanpak vermindert verspilling en verbetert de efficiëntie van het productieproces.

Lean Green Belt training helpt professionals om de principes van Heijunka en andere Lean methodieken te begrijpen en toe te passen in hun organisaties. Door het implementeren van Heijunka kunnen bedrijven genieten van verbeterde flexibiliteit, stabiliteit en voorspelbaarheid in hun productieprocessen.

Schrijf je in voor onze E-Learning Lean Green Belt training om deze waardevolle technieken onder de knie te krijgen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank