Kennisbank

Wat Is Kaizen? | Lean Green Belt Training

Lean en Kaizen: Het creëren van een cultuur van continu verbeteren

Kaizen, een Japans woord dat ‘verbetering’ betekent, is een kernbegrip binnen Lean management. Het is een filosofie die benadrukt dat we geen enkele dag voorbij moeten laten gaan zonder een vorm van verbetering. In dit artikel zullen we de principes van Kaizen verkennen en de impact ervan op het creëren van een cultuur van continue verbetering binnen organisaties.

De filosofie van Kaizen

In tegenstelling tot de westerse mentaliteit van “Als iets niet kapot is, dan repareer je het niet,” gelooft Kaizen in de mogelijkheid om altijd te verbeteren, zelfs als iets al goed werkt. Deze filosofie heeft aan de basis gestaan van het succes van Japanse bedrijven in sectoren zoals de auto-industrie en elektronica.

In Japan is Kaizen de overkoepelende strategie voor bedrijven, terwijl de term ‘Lean’ (bedacht door Amerikanen) minder bekend is. Continue verbetering wordt in Japan Kaizen genoemd, en iedereen wordt aangemoedigd om verbeter-ideeën aan te dragen. Bij bedrijven als Toyota worden honderden suggesties per werknemer per jaar gedefinieerd, geschreven, gedeeld en geïmplementeerd, wat neerkomt op twee verbeter ideeën per persoon per week!

Belangrijkste elementen van Kaizen

Om een Kaizen-cultuur te creëren waarbij medewerkers verbeterpunten aandragen en oplossen, zijn de volgende aspecten belangrijk:

  • Eindeloos elimineren van verspillingen: Het doel van Kaizen is om verspillingen in processen te identificeren en te elimineren, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van de organisatie verbetert.
  • Focus op kleine verbeteringen: Kaizen richt zich op het doorvoeren van kleine, incrementele verbeteringen in plaats van grote technische verbeteringen. Deze kleine verbeteringen kunnen een aanzienlijke cumulatieve impact hebben op de algehele prestaties van de organisatie.
  • Problemen oplossen met logisch nadenken en gezond verstand: Kaizen moedigt medewerkers aan om problemen te analyseren en oplossingen te bedenken op basis van logisch nadenken en gezond verstand, in plaats van te vertrouwen op dure technologie of ingewikkelde methoden.
  • Direct doorvoeren van de bedachte oplossingen: Wanneer een verbeteridee wordt geïdentificeerd, moet het onmiddellijk worden geïmplementeerd. Dit zorgt voor een snelle respons op problemen en voorkomt dat verbeteringen worden uitgesteld of vergeten.

Kaizen Event: Efficiënte Waardestroomverbetering

Een effectieve methode om de waardestroom snel te verbeteren, is het inzetten van Kaizen Events.

Tijdens een Kaizen Event richt men zich op het oplossen en implementeren van een specifiek probleem binnen een bepaalde tijdsperiode. Een Kaizen Event kan variëren van één uur tot vijf dagen. Gedurende deze tijd werkt een vast projectteam intensief samen:

  • Kies één probleem
  • Bedenk oplossingen
  • Implementeer de oplossing

Het succes van een Kaizen Event zit in het daadwerkelijk implementeren van de oplossing.

De Zeven Kaizen Event Stappen:

1-Definieer het probleem en de doelstelling

Start met het stellen en beantwoorden van de juiste vragen: Wat is het proces? Wie is de klant? Wat is het probleem? Definieer dit duidelijk en pas de 5W+H methode toe. Vorm een Kaizen team en zorg ervoor dat iedereen vooraf goed opgeleid is.

2-Verzamel feiten en combineer intuïtie met harde data

Gebruik bijvoorbeeld de Pareto-analyse, waardestroomschema’s of de TTE Waterval methode om verschillende tijden te meten. Breng het proces in kaart, check de klantwensen, maak doelen SMART en verzamel feiten. Interview direct betrokkenen en observeer de situatie (Gemba). Visualiseer het proces en benoem knelpunten.

3-Analyseer de feiten

Doe dit bijvoorbeeld met een Ishikawa-diagram (oorzaak-gevolgdiagram of visgraatdiagram) en stel de 5x Waarom-vragen. Pas de 5W+H methode toe en bepaal de werkelijke oorzaak. Stel samen met betrokkenen en ondersteunende specialisten een oorzaak-gevolgdiagram op.

4-Genereer, categoriseer en prioriteer verbeteringen

Selecteer oplossingen op basis van een impact- en haalbaarheidsmatrix. Denk out-of-the-box met brainstormtechnieken. Stel een gewenste situatie voor het proces op en genereer mogelijke oplossingen. Zorg dat de oplossingen aansluiten bij de wensen en eisen van de klant. Test de voorgestelde verbeteringen samen met de betrokkenen in een testomgeving.

5-Implementeer verbeteringen en bewaak de voortgang

Bekijk de resultaten en controleer of ze de gewenste waarde aannemen. Controleer of de probleemoorzaken zijn weggenomen.

6-Controleer en borg door standaardisatie

Beschrijf de nieuwe situatie. Stel een nieuwe checklist op om de gewenste situatie na te streven. Train de betrokkenen zodat de nieuwe situatie de standaard wordt.

7-Evalueer en kijk verder

Evalueer de hele cyclus om de volgende Kaizen Event succesvoller te doorlopen. Kijk of de oplossingen ook op andere gebieden toepasbaar zijn. Identificeer andere verbeter mogelijkheden en onderzoek de potentie hiervan. Tot slot is het belangrijk om het behaalde resultaat te vieren en te erkennen.

Documenteer het proces met foto’s van “voor” en “na” het Kaizen Event en verwerk deze in een storyboard. Dit helpt om de veranderingen en verbeteringen inzichtelijk te maken en dient als een visueel hulpmiddel om de impact van het Kaizen Event te presenteren.

Door deze stappen te volgen, kan een Kaizen Event bijdragen aan een efficiënte en effectieve verbetering van de waardestroom in een organisatie. Het helpt bij het identificeren en oplossen van problemen, het implementeren van oplossingen en het verder optimaliseren van processen. Bovendien bevordert het de betrokkenheid en samenwerking van teamleden, wat essentieel is voor het bereiken van succes op de lange termijn.

Ben je klaar om je kennis van Kaizen naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor onze online Lean Black Belt training!

Leer op jouw tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Aan het einde van de Lean training ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licensed service.

Ontdek de Lean training die zich aanpast aan jóuw tempo. Meld je nu aan!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank