Kennisbank

Wat Is Kamashibai? | Lean Green Belt Training

Lean en Kamishibai: Een effectieve tool voor mini-audits en continue verbetering

Kamishibai is een Japanse tool die mini-audits faciliteert en een essentieel onderdeel is van Lean management. Deze praktijk helpt bij het identificeren van verbeteringsmogelijkheden, het stimuleren van effectieve communicatie en het bevorderen van een cultuur van continue verbetering binnen organisaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van Kamishibai en de voordelen die het biedt.

Wat is Kamishibai?

Kamishibai bestaat uit een aantal componenten, waaronder:

  1. Een planbord
  2. T-kaarten met een groene en een rode zijde
  3. Aftekenlijsten om bij te houden wie Kamishibai heeft uitgevoerd
  4. Een 3C-lijst (Concern, Cause, Countermeasure) waarop een rode uitkomst van de Kamishibai kan worden genoteerd, samen met de voortgekomen verbetering

Het planbord heeft twee rijen:

Rij 1: Links – Hier staan alle kaarten van mini-audits die gedurende een bepaalde periode nog niet zijn uitgevoerd

Rij 2: Rechts – Hier staan de uitkomsten van mini-audits die al zijn uitgevoerd

Elke T-kaart bevat een titel (zoals “6S” of “standaard werk”) met daaronder enkele algemene vragen die de auditor kan stellen aan medewerkers op de werkplek tijdens de mini-audit. De rode en groene zijden van de T-kaart zijn identiek.

Voordelen van Kamishibai in Lean Management

Kamishibai kan worden ingezet om Gemba-walks te begeleiden. In plaats van algemene gesprekken tussen de manager en de operator, zorgen de Kamishibai-kaartjes voor een inhoudelijk gesprek over een specifiek, procesgeoriënteerd onderwerp.

Een Kamishibai-kaartje over 5S helpt bij het in stand houden van orde en netheid. Door eenvoudige vragen te stellen als “Hebben alle items een vaste plek?” en “Is de werkplek (veeg)schoon?” wordt 5S een continu proces in plaats van een eenmalige schoonmaakactie.

Kamishibai controleert de handelingsindicatoren, de manier waarop mensen omgaan met gemaakte afspraken (de ‘hoe’-kant van het standaard werk). Wanneer een medewerker zich niet aan de standaard houdt, zijn er twee mogelijkheden: of de medewerker is niet op de hoogte van de afspraken en training is gewenst, of de standaard moet worden aangepast omdat deze onduidelijk of incorrect is. Dit laatste biedt direct de mogelijkheid voor Kaizen.

Kamishibai is een effectieve Lean tool die bijdraagt aan continue verbetering en het bevorderen van een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid binnen organisaties. Door deze praktijk te implementeren, kunnen organisaties verspillingen en inefficiënties identificeren en aanpakken, en tegelijkertijd zorgen voor betere communicatie en samenwerking tussen teamleden.

Wil je meer weten over Lean? Volg dan onze online Lean Green Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank