Kennisbank

Wat is het Lean management principe?

Lean management verwijst naar een techniek die ontwikkeld is met als doel het minimaliseren van de procesverspilling en het maximaliseren van de waarde van het product of de dienst voor de klant, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Het is bedacht door Toyota (Toyota Production System), en deze Lean management principes zitten in hun cultuur. Wij laten u in dit artikel meer zien over het toepassen en de betekenis van de Len management methode.

Het Lean management principe

Lean is mogelijk door middel van verschillende technieken zoals A3, waardestroom analyse, verspillingen elimineren, just in time, kwaliteitsmanagement, herinrichting van de werkplek en totaal productief onderhoud. De focus ligt op het leveren van waarde aan klanten. Een aantal tools worden door het Lean management systeem ingezet om de waarde voor de klant te koppelen aan het proces en de mensen. De volgende principes zijn van belang bij het toepassen van een Lean management methode:

  • Identificeer de waarde: De waarde moet worden vastgesteld vanuit het oogpunt van de eindklant per product. De klant staat immers centraal in de gehele onderneming.
  • Breng de waarde stroom in kaart: Bepaal alle stappen die betrokken zijn bij de waarde stroom voor elk product en elimineer vervolgens de stappen die niet productief zijn.
  • Creëer de Flow: Zorg ervoor dat de stappen die waarde creëren in een perfecte volgorde plaatsvinden, zodat het product de klant vlot bereikt. Dit draagt bij aan een algehele verbetering van het productieproces.
  • Zorg voor een Pull: Zodra de flow is geïnitieerd, trekken klanten waarde uit de volgende activiteit op het volgende niveau. Deze Pull werking is van belang om de wensen van de klant beter in beeld te brengen en om verspilling tegen te gaan.
  • Zoek naar perfectie: Wanneer de waarde is gespecificeerd, worden de waarde stromen vastgesteld, worden niet-productieve stappen geëlimineerd en worden flow en pull geïnitieerd. Het proces wordt opnieuw gestart en voortgezet tot de perfecte staat is bereikt, waarin de perfecte waarde wordt gecreëerd zonder verspilling.

Lean management als filosofie

Single Piece Flow is een ideale werkingstoestand die de batchgroottes en verloren productie vervangt door het werken aan één product tegelijk. Lean Manufacturing System is gericht op het implementeren van een eendelige flow die in elke bewerking die mogelijk is. Dit kan worden bereikt door het elimineren van verspilling zoals overproductie, defecten, onnodige menselijke processen, voorraad, arbeid en andere zaken.

Lean management is een filosofie, die erop gericht is om voortdurend de verspilling in alle processen te elimineren door middel van kleine en stapsgewijze verbeteringen. Het verbetert de kwaliteit en vermindert defecten en verhoogt de algehele flexibiliteit van de productie. Soms krijgt het echter te maken met bepaalde beperkingen, zoals een lage productiviteit, langere cyclustijden, een dure organisatie, enz. Gelukkig is het door een goed team altijd mogelijk om deze obstakels te overbruggen.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank