Kennisbank

Wat is Lean production?

Wat is Lean production?

Lean production is een systematische productiemethode die gebruikt wordt om verspilling binnen het productiesysteem te elimineren. Het houdt rekening met het afval dat ontstaat door ongelijke werklast en overbelasting en vermindert deze vervolgens om de waarde te verhogen en de kosten te verlagen. Het woord “Lean” in de term betekent eenvoudigweg geen overschot, Lean production kan dus worden vertaald in een minimale afvalproductie. Tijd om hier meer te weten over te komen!

Het doel van Lean production

Lean production is gericht op het bepalen welke activiteiten of processen waarde toevoegen door te kijken naar diverse aspecten binnen het productieproces. Hierbij kan u denken aan het verminderen van de productie van een bepaald soort product dat minder waarde toevoegt en het gebruik van de middelen om meer van een ander product te produceren, terwijl tegelijkertijd de verspilling wordt verminderd. Het is een managementfilosofie die is overgenomen uit het Toyota Productiesysteem (TPS) van Taiichi Ohno.

Lean production draait om het verminderen van afval. Niet alleen materiaalverspilling, maar ook arbeids- en tijdverspilling. Wanneer al deze afvalstoffen uit het systeem zijn verwijderd, kan pas worden gezegd dat het systeem echt Lean en geoptimaliseerd is. Kortom, Lean production houdt in dat er voortdurend wordt gewerkt aan het verminderen of elimineren van afval vanaf het ontwerpproces tot aan de productie, distributie en de productondersteuning. Maar het gaat niet alleen om het verminderen van verspilling en overhead. Het principe van Lean production is ook het verhogen van de snelheid, efficiëntie en het verbeteren van de kwaliteit bovenop de afvalverwijdering. Het vereist aardig wat werk en energie om te zorgen voor een Lean cultuur binnen het bedrijf, echter zijn de voordelen van Lean production ongekend.

De kenmerken van Lean Production

Het pionierswerk van Toyota (een leider in Lean Producten) identificeerde verschillende soorten afval die kunnen worden toegepast op elke bedrijfsactiviteit. Dit zijn de belangrijkste aspecten van Lean Production die u moet herkennen en controleren bij het toepassen van Lean Producten binnen jouw onderneming:

  • Time based management
  • Simultaneous engineering
  • Just in time production (JIT)
  • Cell production
  • Kaizen (Continuous improvement)
  • Kwaliteitsverbetering en beheer

Het concept van Lean Production is een krachtig concept voor elk bedrijf dat concurrerend wil worden en/of wil blijven. Waarom? Omdat afval kosten met zich meebrengt. Minder afval betekent lagere kosten, wat een essentieel onderdeel is van een bedrijf dat concurrerend is. Door Lean Production toe te passen bent u in staat om jouw onderneming naar het volgende niveau te helpen. Het is dan ook verstandig om een goede Lean Production training te volgen om jouw personeel of team bij te schaven op het gebied van de Lean methode. Dit zorgt ervoor dat alle Lean principes op een eenvoudige wijze kunnen worden doorgevoerd binnen het betreffende team.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank