Kennisbank

Wat Is Polca? | Lean Green Belt Training

Polca is een variant van het Kanban-systeem dat zich richt op het beheersen van de materiaalstromen tussen productie cellen en bewerking-stations. Het systeem is ontworpen om efficiëntie te verbeteren en voorraden te verminderen. In tegenstelling tot het Kanban-systeem, waarbij de toeleverende cel de opdracht krijgt om iets te maken, wordt bij Polca alleen gemeld dat het product ontvangen kan worden.

Polca werkt goed in productieomgevingen met veel productvariatie. Het systeem verdeelt de werkvloer in productie cellen en stemt af dat elke productiecel pas produceert als de ontvangende cel toestemming geeft. De productie cellen die materialen met elkaar kunnen uitwisselen, worden paarsgewijs verbonden via circulerende Polca-kaarten.

Op de Polca-kaarten staan aan de ene kant de gegevens van een toeleverende productiecel en aan de andere kant de gegevens van een ontvangende productiecel. Cel A1 mag alleen aan een product werken dat naar cel B2 moet als cel A1 een Polca-kaart A1/B2 in bezit heeft. Zodra cel B2 klaar is met de vervolgbewerking, wordt de A1/B2-kaart teruggestuurd. Op cel A1 wordt dan bekend dat er capaciteit op cel B2 is vrijgekomen, zodat de toelever cyclus van A1 naar B2 zich kan herhalen.

Polca richt zich op het minimaliseren van de wachttijden tussen de productie cellen en het verminderen van de benodigde voorraden. Dit resulteert in een efficiëntere en meer gestroomlijnde productie. Het Polca-systeem kan ook bijdragen aan het verminderen van de kans op fouten en kwaliteitsproblemen door de focus op betere materiaalstroom controle.

In plaats van te werken met grote tussenvoorraden, maakt Polca gebruik van een “pull”-systeem om materialen op aanvraag te leveren. Het systeem zorgt voor een meer continue stroom van materialen door de productiecyclus en vermindert de kans op verstoringen en wachttijden.

Al met al is Polca een krachtige tool voor lean productie en kan het helpen om de efficiëntie, doorlooptijden en kwaliteit te verbeteren. Het kan vooral nuttig zijn voor bedrijven met veel productvarianten die moeite hebben met het beheersen van de materiaalstromen tussen productie cellen.

Wil je meer weten over Polca? Volg dan onze online Lean Black Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank