Kennisbank

Wat Is Quality Cost Delivery (QCD)? | Lean Green Belt

De duivelsdriehoek is een bekend fenomeen in het bedrijfsleven en speelt een belangrijke rol in Lean Manufacturing. Het verwijst naar de onderlinge verhouding tussen de drie factoren Quality (Kwaliteit), Cost (Kosten) en Delivery (Tijd) die van invloed zijn op het creëren van waarde voor de klant. In dit blog gaan we dieper in op deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Quality (Kwaliteit)

is een verzamelbegrip en omvat onder andere betrouwbaarheid, bruikbaarheid, onderhoudbaarheid en flexibiliteit. Klanten verwachten een hoogwaardig product dat aan hun behoeften voldoet en betrouwbaar is. Een product van hoge kwaliteit is echter vaak duurder en kan leiden tot vertragingen in de levering.

Cost (Kosten)

is een andere belangrijke factor die van invloed is op de duivelsdriehoek. Klanten willen een product van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs. Echter, lagere kosten kunnen de kwaliteit en de leveringstijd beïnvloeden. Om de kosten laag te houden, moeten bedrijven vaak beknibbelen op de kwaliteit of de levertijd.

Delivery (Tijd)

is de derde factor in de duivelsdriehoek en is gericht op de tijdige levering van het product. Klanten willen hun product zo snel mogelijk ontvangen, maar dit kan leiden tot hogere kosten en een afname van de kwaliteit.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de drie factoren om zo de meest waardevolle producten te produceren. Het is vrijwel onmogelijk om de perfecte combinatie te vinden tussen kwaliteit, kosten en levertijd. Dit leidt vaak tot een compromis tussen de drie factoren, waarbij één of twee factoren meer nadruk krijgen dan de andere.

Binnen de duivelsdriehoek kunnen slechts twee van de drie onderdelen tegelijk benadrukt worden. Bijvoorbeeld, als een bedrijf zich richt op het leveren van een product van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs, dan kan dit leiden tot langere doorlooptijden. Omgekeerd kan een focus op snelle levering en lage kosten de kwaliteit van het product beïnvloeden.

Het vinden van de optimale balans tussen de drie factoren is van groot belang voor Lean Manufacturing. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het identificeren en elimineren van verspillingen. Door het reduceren van verspillingen wordt het mogelijk om de productie-efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen zonder de kwaliteit of de levertijd negatief te beïnvloeden.

In Lean Manufacturing wordt daarom vaak gestuurd op Quality, Cost en Delivery (QCD). Door deze drie factoren in balans te houden, kunnen bedrijven waarde creëren voor hun klanten en tegelijkertijd hun productieproces optimaliseren.

Wil je meer weten over QCD? Volg dan onze online Lean Green Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank