Kennisbank

Wat Is Quick Change Over (QCO)? | Lean Green Belt

Quick Change Over (QCO) is een methode die wordt gebruikt om productielijnen snel om te stellen voor de productie van een ander product. Het doel is om snellere omschakeling mogelijk te maken, kleinere series te produceren en zo de flexibiliteit te verhogen.

De drie principes van QCO zijn:

  1. Clean-up: het verwijderen van vorige producten, materialen en componenten van de lijn.
  2. Set-up: het daadwerkelijk omzetten van de apparatuur.
  3. Start-up: de tijd die nodig is voor het fine-tunen van de apparatuur nadat deze opnieuw is opgestart.

Een belangrijke factor voor een succesvolle QCO is het omzetten van interne handelingen naar externe handelingen. Dit betekent dat activiteiten die nodig zijn voor het omstellen kunnen worden uitgevoerd terwijl de machine nog draait.

Het stappenplan voor QCO is als volgt:

  1. Identificeer interne en externe activiteiten: observeer de huidige methode en identificeer interne en externe omstelactiviteiten.
  2. Maak van interne activiteiten, externe activiteiten indien mogelijk: analyseer de omstelactiviteiten en converteer indien mogelijk interne activiteiten naar externe activiteiten.
  3. Verbeter alle aspecten van de set-up (intern en extern): focus op standaardisatie en versimpeling en zorg ervoor dat medewerkers de omstelling zelf kunnen uitvoeren.
  4. Sluit omstellingen uit: probeer omstellingen te voorkomen en indien mogelijk helemaal af te schaffen door verschillen tussen onderdelen te reduceren, verschillende onderdelen tegelijkertijd te maken of machines maximaal één item te laten produceren.

Het rendement van het proces kan worden gemeten met de Rolled Throughput Yield (RTY). Dit is het product van de First Pass Yield (FPY) van iedere processtap. Door de RTY te meten en te verbeteren, kan de effectiviteit van het proces worden verhoogd en kunnen kosten worden bespaard.

QCO is een belangrijke Lean-methode die kan worden gebruikt om de flexibiliteit en efficiëntie van productielijnen te verhogen. Door de interne handelingen om te zetten naar externe handelingen en het proces te verbeteren, kan de doorlooptijd worden verkort en de kwaliteit van het product worden verbeterd.

Ben jij nieuwsgierig naar Quick Change Over en wil jij leren hoe je deze effectief kunt toepassen binnen jouw organisatie? Dan is onze online Lean Black Belt training precies wat jij zoekt! Leer op jouw eigen tempo – waar en wanneer je maar wilt – en ontvang na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Met onze interactieve lessen word jij een expert op het gebied van procesbeschrijvingen en Lean. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze online Lean Black Belt training. De training waarbij jíj het tempo bepaalt. Let’s get Lean together!”

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank