Kennisbank

Wat Is Theorie of Constraint (TOC)? | Lean Green Belt

De Theory of Constraints (TOC)

is een belangrijk concept binnen de Lean-filosofie. Het draait om het verbeteren van de doorlooptijd in processen, waarbij bottlenecks of beperkende factoren in het proces worden aangepakt om de algehele doorlooptijd te verbeteren. Dit concept is ontwikkeld door Eliyahu Goldratt en staat ook wel bekend als de Bottleneck theorie.

Bij elk proces zijn er knelpunten die ervoor zorgen dat het proces minder goed presteert. Goldratt benadrukt dat de zwakste schakel in het proces uiteindelijk de output bepaalt. Door de bottleneck aan te pakken, kan de doorlooptijd van het hele proces worden verbeterd. Goldratt stelt ook dat een uur gewonnen op de bottleneck een uur gewonnen is voor het totale proces. Een uur gewonnen op een niet-bottleneck is een verloren inspanning.

De TOC hanteert drie factoren om organisaties te meten en te controleren: throughput, inventory en operating expense. Throughput is de snelheid waarmee het totale proces geld genereert door verkopen. Inventory omvat al het geld dat nodig is om zaken aan te schaffen die uiteindelijk weer verkocht worden. Dit is geen toegevoegde waarde. Operating expense omvat al het geld dat nodig is om de inventory om te zetten in throughput.

De TOC bevat vijf stappen om voortdurende verbetering rondom bottlenecks te bevorderen: Identify, Exploit, Subordinate, Elevate en Repeat. Het begint met het identificeren van de beperkende factor, waarna deze factor wordt geëxploiteerd en alle processen worden aangepast aan de bottleneck. Vervolgens kan het beperkende proces worden uitgebreid, waarna de stappen herhaald worden als de bottleneck verplaatst is.

Het idee achter de TOC is dat er minimaal één beperkend proces is. Door deze beperking aan te pakken, kan de algehele doorlooptijd verbeteren en kunnen organisaties efficiënter werken. Het is belangrijk om de stappen van de TOC voortdurend te blijven herhalen om ervoor te zorgen dat de voortdurende verbetering van processen blijft plaatsvinden.

Binnen lean-filosofie is de TOC een belangrijk concept, omdat het een methodologie biedt voor het verbeteren van processen. Door het aanpakken van bottlenecks kan de doorlooptijd van het proces worden verbeterd, wat kan leiden tot efficiëntere processen en betere resultaten voor organisaties.

Wil jij ook aan de slag met Lean en de Theory of Constraints? Overweeg dan om een Lean training te volgen! Leer hoe je bottlenecks in je proces kunt identificeren en verbeteren om de doorlooptijd te verkorten en de kwaliteit te verbeteren. Ontdek hoe je een cultuur van continue verbetering kunt creëren en verspillingen kunt verminderen.

Investeer in jezelf en je organisatie door te leren hoe je efficiënter en effectiever kunt werken met Lean. Kies vandaag nog voor een Lean training en zet de eerste stap naar een verbeterde bedrijfsvoering.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank