Kennisbank

Wat Kan Je Aflezen Aan Een Normale Verdeling?

De normale verdeling is een belangrijk concept binnen Lean en Lean Six Sigma, vooral voor degenen die zich richten op het behalen van de Lean Black Belt-certificering. Een Black Belt in Lean is iemand die uitstekende vaardigheden heeft op het gebied van procesverbetering en deze kennis gebruikt om complexe problemen op te lossen. Een belangrijk onderdeel van deze certificering is het begrijpen van statistische concepten zoals de normale verdeling.

Uitkomsten van metingen laten een verdeling zien:

De output van een proces volgt altijd een verdeling en er bestaan diverse type verdelingen. De Gauss-curve of normaal verdeling is een van de bekendste. Ook wel de Gausse-kromme genoemd.Een normale verdeling laat zien dat bijvoorbeeld de meeste gegevens rond een bepaald gemiddelde scoren. Hoe verder je van het gemiddelde af komt, hoe minder gegevens zo’n afwijkende waarde hebben gescoord.

Ongeacht het gemiddelde en de standaarddeviatie van een dataset, heeft iedere normale verdeling dezelfde karakteristieke klokvorm.

Dit zijn de eigenschappen die gelden voor iedere normale verdeling:

  • De curve is symmetrisch (wanneer je de klokvorm doormidden snijdt, zijn de beide helften elkaars spiegelbeeld)
  • De curve van de verdeling heeft een piek in het midden en valt aan weerszijden af
  • Het gemiddelde en de mediaan zijn (wegens de symmetrie) gelijk aan elkaar en liggen precies in het midden van de piek
  • De standaarddeviatie is gedefinieerd als de afstand tussen het midden (gemiddelde of mediaan) en het inflectiepunt, oftewel het punt waar de curve van bol naar boven overgaat in hol naar boven.

Een belangrijk kenmerk van de normale verdeling is dat het gemiddelde, de mediaan en de modus allemaal ongeveer gelijk zijn en zich in het midden van de curve bevinden. Daarnaast geeft de normale verdeling informatie over hoeveel procent van de meetwaarden tussen bepaalde getallen ligt. Zoals eerder vermeld, ligt er 68,27% van de waarden tussen het gemiddelde min één keer de standaarddeviatie en plus één keer de standaarddeviatie. Dit wordt ook wel de 68-95-99,7 regel genoemd, omdat respectievelijk 68,27%, 95,45% en 99,73% van de meetwaarden binnen één, twee en drie standaarddeviaties van het gemiddelde liggen.

De normale verdeling kan in veel verschillende situaties worden gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om te bepalen of de lengte van een bepaald productie onderdeel voldoet aan de specificaties, of om te bepalen hoeveel tijd een bepaald proces nodig heeft om te worden voltooid. Het begrijpen van de normale verdeling en hoe deze kan worden toegepast in verschillende situaties, is daarom van cruciaal belang voor Black Belts en anderen die zich richten op procesverbetering.

De normale verdeling is een belangrijk concept binnen Lean en Lean Six Sigma. Het biedt veel informatie, zoals het gemiddelde, de mediaan en de modus, en kan worden gebruikt om te bepalen hoeveel procent van de meetwaarden binnen bepaalde getallen ligt. Het begrijpen van de normale verdeling en hoe deze kan worden toegepast in verschillende situaties is van cruciaal belang voor diegenen die zich richten op procesverbetering, zoals Black Belts.

Wil je meer weten over de Normale verdeling? Volg dan onze online Lean Black Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank