Kennisbank

Wat kunt u als lean manager?

Wat kunt u als Lean Manager? 5 Essentiële Kwaliteiten voor Succes.

Lean management speelt een essentiële rol in de werking en het succes van Lean ondernemingen. Zonder de bereidheid om een Lean management benadering te hanteren, zullen bedrijven moeite hebben om ten volle te profiteren van de implementatie van Lean. Het managen van een Lean onderneming vereist een nieuwe aanpak, waarbij managers worden beschouwd als coaches, leiders en mentoren in plaats van alleen maar een ‘baas’. Om bedrijven te helpen het potentieel van de Lean implementatie te maximaliseren, hebben we de vijf essentiële Lean management kwaliteiten die elke Lean manager nodig heeft op een rijtje gezet. Zo weet u precies wat u kunt doen als Lean manager.

1-Het geven van visie, focus & richting aan de organisatie

Als visionaire denkers en leiders moeten lean managers in staat zijn om een visie te geven aan het bedrijf en langetermijndoelstellingen te identificeren. Met het vermogen om gerichte doelen te stellen en voortdurend de doelen opnieuw te beoordelen, kunnen managers vaststellen welke gebieden van het bedrijf op schema liggen en welke moeten worden bijgestuurd. Lean managers moeten ook in staat zijn om het niet behalen van doelstellingen te zien als een kans om onderontwikkelde processen te leren en te verfijnen.

2-Actieve coach & probleemoplosser

In tegenstelling tot traditionele managers, die vaak worden bekritiseerd omdat ze te weinig betrokken zijn op de werkvloer, worden lean managers aangemoedigd om meer tijd in de werkomgeving door te brengen, met medewerkers om te gaan en op zoek te gaan naar mogelijkheden om processen te verbeteren. Dit is waar een lean manager een belangrijke rol kan gaan spelen.

3-Goede relatie-opbouwende vaardigheden

Het is belangrijk voor lean managers om het gedrag van mensen te begrijpen en positieve relaties op te bouwen met hun medewerkers. Als lean manager bouwt u een band op met uw personeel en stelt u hen in staat om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit resulteert in een gelukkiger personeelsbestand en een hogere productiviteit.

4-Streven naar ontwikkeling & verbetering

Lean managers moeten in staat zijn om te begrijpen hoe ze kunnen leren, ontwikkelen en verbeteren om het meeste uit hun bedrijf en hun werknemers te halen. Het voortdurend zoeken naar nieuwe manieren om de organisatie te optimaliseren, zal ervoor zorgen dat het bedrijf niet stilstaat of achteruitgaat, maar vooruit blijft gaan. Een goede lean manager is nooit helemaal tevreden met de huidige processen en zal er altijd naar streven om meer te bereiken en voortdurend te verbeteren.

5-Klantgerichtheid & waarde systemen

Lean-denken geeft prioriteit aan klantwaarde in alle bedrijfsprocessen, omdat dit helpt om positieve relaties en blijvende klantenloyaliteit op te bouwen. Goede lean managers moeten hun klanten leren kennen en de informatie gebruiken om belangrijke beslissingen te nemen. Voortdurende procesverbetering en afvalvermindering stellen alle medewerkers in staat om meer waarde te bieden aan klanten en tegelijkertijd verspilling te minimaliseren binnen het bedrijf.

Samengevat is het essentieel voor lean managers om zich te concentreren op:

  1. Het bieden van visie, focus en richting aan de organisatie,
  2. Het vervullen van een actieve coach- en probleemoplossersrol,
  3. Het opbouwen van sterke relaties,
  4. Het nastreven van groei en verbetering,
  5. En het toepassen van een klantgerichte benadering.

Door deze essentiële kwaliteiten te ontwikkelen en te cultiveren, zullen lean managers in staat zijn om effectief leiding te geven aan hun teams en het succes van hun organisatie te waarborgen.

Bent u geïnteresseerd in het verder ontwikkelen van uw vaardigheden als lean manager of wilt u meer weten over lean management? Overweeg dan om een gespecialiseerde lean management training of opleiding te volgen. Dergelijke trainingen kunnen u helpen om de kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om een succesvolle lean manager te worden en uw organisatie naar nieuwe hoogten te leiden.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank