Kennisbank

Wat leert u bij een Lean black belt training?

Wat leer je bij een Lean Black Belt training?

Bij een Lean Black Belt training leer je om problemen te identificeren en te elimineren in de processen van een bedrijf. Je leert hoe je de Lean methodologie kunt toepassen om de prestaties van processen te verbeteren en de waarde voor de klant te vergroten. Je krijgt vaardigheden aangeleerd in statistische analyse, projectmanagement, teamdynamiek en change management, die essentieel zijn voor het leiden van verbeteringsprojecten in een organisatie.

Daarnaast leer je ook hoe je de DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) methodologie kunt toepassen en hoe je deze kunt gebruiken om een gestructureerde en gefaseerde aanpak te implementeren voor het oplossen van problemen. Dit omvat het verzamelen en analyseren van data om problemen te identificeren, het implementeren van oplossingen en het controleren van de resultaten om ervoor te zorgen dat de verbeteringen worden behouden.

Kortom, bij een Lean Black Belt training leer je om een ​​effectieve veranderaar te worden die in staat is om gegevens te gebruiken om problemen te identificeren en op te lossen, en om een ​​cultuur van continue verbetering te creëren in een organisatie. Wij laten u vandaag zien wat u leert tijdens een Lean black belt training.

Waarom de Lean Black Belt training volgen

Een Lean Black Belt is een belangrijke persoon binnen een organisatie en speelt een sleutel rol bij het implementeren en faciliteren van verbeterprojecten en het coachen van andere teamleden. Het is een persoonlijke en professionele ontwikkeling die u voorbereidt op toekomstige leidinggevende functies. De training biedt u praktische ervaring met het leiden van verbeterprojecten in verschillende organisaties, waardoor u een beter inzicht krijgt in de interne werking van processen en mensen en hoe de organisatie functioneert. U doet ook waardevolle ervaring op met het leiden van mensen en het sturen en faciliteren van veranderingen.

Organisaties houden hun Lean Black Belts meestal twee tot drie jaar in deze rol, zodat zij kunnen doorgroeien naar leidinggevende posities en kunnen blijven bijdragen aan de groei van de prestatiecultuur van het bedrijf. Om een Lean Black Belt te worden, moet u een trainings- en certificeringsproces doorlopen dat bestaat uit kennisverwerving van Lean en de toepassing van deze kennis in een echt project. Black Belts moeten bekwaam zijn in de DMAIC-methodologie (Define-Measure-Analyse-Improve-Control) en de principes van Lean, evenals in projectmanagement, het in kaart brengen van processen en waardestromen, statistische analyse en verandermanagement.

Door de Lean Black Belt training te volgen, zult u leren hoe u kritische bedrijfsproblemen kunt aanpakken en hoe u uw organisatie kunt helpen om succesvoller te worden. Het kan ook een uitstekende stap zijn in uw carrièreontwikkeling, aangezien u zult beschikken over waardevolle vaardigheden en kennis die u kunt toepassen in verschillende werkomgevingen.

Wat ga je tijdens de Lean Black Belt training doen?

Tijdens de Lean Black Belt training ga je aan de slag met het ontwikkelen van verschillende vaardigheden en kennis. Zo leer je om problemen te analyseren en blijvend op te lossen, workshops te faciliteren en Brown Paper-sessies te leiden. Daarnaast verdiep je je in onderwerpen zoals risico- en projectmanagement, storyboarding en Lean-metingen. Dit doe je door middel van verschillende modules die je door de vijf fases van Lean (DMAIC) loodsen:

Define fase:

In de Define-fase leer je een probleem te definiëren en het verbeterpotentieel te bepalen. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals projectselectie, Voice of the Customer, Critical to Quality, SIPOC, stakeholderanalyse, risicomanagement, Brown Paper-sessies, communicatieplan en projectmanagementskills. Ook verandermanagement is een belangrijk onderwerp in deze fase.

Measure fase:

Bij de Measure-fase draait alles om aantoonbaarheid en data. Je stelt een meetplan op, leert hoe je data op betrouwbaarheid toetst en hoe je data analyseert. Dit doe je aan de hand van Value Stream Mapping, Swimlane, MIFA, UDMO, Meetplan en verandermanagement.

Analyse fase:

In de Analyse-fase ga je aan de slag met het analyseren van een proces, het meten van de effectiviteit en het vinden van de oorzaken van een probleem. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals Lean Metingen, Run Chart, Histogram, Control Chart, statistische analyses, Brainstorming, Ishikawa, Pareto Analyse, Hypothese Testen en Werkvormen en Workshopping.

Improve fase:

In de Improve-fase leer je hoe je projectleden kunt stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen en hoe je de beste oplossing kiest. Hierbij ga je aan de slag met Kaizen, Heijunka, Just in Time, Kanban, Jidoka, Flow, processimulaties en testen van oplossingen.

Control fase:

Ten slotte ga je in de Control-fase aan de slag met het behouden van behaalde resultaten. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals procedures, FMEA, RACI, 8D, Audit en Visual Management. Ook dag start en weekstart zijn belangrijke onderwerpen in deze fase.

Al met al is de Lean Black Belt training dus zeer veelzijdig en leer je in verschillende fases en modules alle belangrijke aspecten van Lean

Is een Lean Black Belt training geschikt voor mij?

De Lean Black Belt training is geschikt voor iedereen in elke branche die zijn probleemoplossende vaardigheden en leiderschapscapaciteiten wil ontwikkelen. Als u geïnteresseerd bent in een meer procesmatige of leidinggevende rol, dan biedt ons Black Belt programma een ongeëvenaarde ervaring in training, mentoring en echte projectervaring.

Hoe lang duurt het om het programma af te ronden?

De tijd die nodig is om het programma af te ronden, hangt af van de vraag of u de training in de klassikaal of online volgt en hoe lang uw project loopt. 

Wil jij direct beginnen met het ontwikkelen van je probleemoplossende vaardigheden en leiderschapscapaciteiten door middel van de Lean Black Belt training? Schrijf je dan nu direct in voor onze online e-learning Lean Black Belt programma en krijg toegang tot onze uitgebreide modules.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank