Kennisbank

Wat leert u met een Lean Six Sigma training?

Six Sigma wordt vooral geassocieerd met kwaliteit en kwaliteitsmeting in organisaties. Maar het beperkt zich niet alleen tot de kwaliteitsaspecten van bedrijven. Six Sigma is gericht op het inzetten van hechte processen die een hoog kwaliteitsniveau leveren, en door de data- en informatie gedreven aanpak is Six Sigma geschikt voor het elimineren van defecten binnen bepaalde bedrijfsprocessen. Dit levert een hoogwaardige output op, een must voor bedrijven die willen verbeteren. Wij laten u vandaag zien wat u leert tijdens een Lean Six Sigma training.

DMAIC – De Vijf fasen van het oplossen van een probleem

Tijdens een Lean Six Sigma training zal u onder andere leren hoe u bepaalde problemen bij u in het bedrijf moet verhelpen. Dit wordt gedaan aan de hand van de DMAIC stappen. Wij hebben het wat makkelijker voor u gemaakt door deze hieronder uiteen te zetten.

  • Define – Het definiëren van het probleem is van het grootste belang, dit is dan ook gelijk de meest essentiële stap. In deze fase zijn het vooral de projectleiders die het proces op hoog niveau in kaart brengen en gegevens verzamelen om de eisen en behoeften van de klant met betrekking tot het proces te begrijpen.
  • Measure – Het meten van de omvang van het probleem geeft u de mogelijkheid om de kern van het probleem aan te kaarten en een compleet plan van gegevensverzameling op te stellen. Hier kunt u het begin en einde van uw project bepalen.
  • Analyze – Tijdens deze fase worden de verzamelde gegevens en het proces grondig herzien en geanalyseerd om een beeld te krijgen van de onderliggende oorzaken die verspilling en defecten veroorzaken.
  • Improve – Hier begint het team met het ontwikkelen van innovatieve en creatieve oplossingen die de verbetering van het genoemde proces op gang brengen tot op het niveau van Six Sigma en Lean.
  • Control – Eenmaal geïmplementeerde verbeteringen moeten worden volgehouden en continu worden gemonitord voor een lange levensduur. Deze fase omvat ook een geplande herhaling van de stappen voor Lean Six Sigma om te zorgen voor een optimaal resultaat.

De Lean Six Sigma-principes moeten niet worden gezien als een aantal regels maar als een manier van werken. Het inbrengen van deze principes zal invloed hebben op de manier waarop een bedrijf als eenheid functioneert, waardoor het ruimschoots de tijd en ruimte krijgt om de probleempunten te verbeteren. Of het nu gaat om een bepaald lean six sigma projectmanagement of een veranderingsinitiatief, het toepassen van de principes zijn altijd effectief. Tijdens de Lean Six Sigma training leert u hoe u de Lean cultuur kan toepassen binnen het bedrijf. Deze cultuur zorgt ervoor dat alle medewerkers en teamleden op een zeer prettige manier aan het werk kunnen gaan, dit maakt het mogelijk om problemen en fouten eenvoudig aan te kaarten en te verbeteren. Wanneer u eenmaal de voordelen van een Lean Six Sigma training heeft ingezien zal u nooit meer terug willen naar de oude manier van werken.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank