Kennisbank

Wat Zijn De 3 Criteria Voor Quick Wins? | Green Belt

In elk verbeterproces zijn quick wins belangrijk. Ze zijn niet alleen makkelijk te implementeren, maar kunnen ook voor een snel en meetbaar resultaat zorgen. Quick wins zijn kleine aanpassingen of verbeteringen die kunnen worden doorgevoerd zonder veel inspanning of tijd. Het is dan ook belangrijk om deze snel door te voeren, zodat het momentum van het verbeterproces behouden blijft.

Een quick win kan bijvoorbeeld zijn om een onnodige stap in een proces te verwijderen, een handmatig proces te automatiseren of een onnodige wachttijd te elimineren. Dit soort kleine verbeteringen kunnen snel en gemakkelijk worden geïmplementeerd, en hebben vaak direct meetbare voordelen.

Een aspect van quick wins is dat ze ook zichtbaar gemaakt moeten worden. Het is belangrijk om de successen te delen met het team en de opdrachtgever, en te laten zien welke verbeteringen er zijn gemaakt. Zo kan het team gemotiveerd blijven om door te gaan met het verbeterproces, en kan de opdrachtgever zien dat er vooruitgang wordt geboekt.

Het is daarom ook belangrijk om samen met het team en de opdrachtgever te bepalen welke quick wins het meeste impact zullen hebben. Hierbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de processen met de meeste inefficiënties of de grootste impact op de klanttevredenheid.

Het belonen van bedenkers van quick wins kan ook helpen om het team te motiveren en te stimuleren om actief mee te denken over verbeteringen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een compliment, een kleine beloning of het benoemen van de bedenker als verbetercoach.

Quick wins kunnen snel doorgevoerd worden. Er is geen noodzaak om te wachten tot het einde van een DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) cyclus om quick wins te implementeren. Het doorvoeren van quick wins kan juist bijdragen aan het behouden van momentum en het vertrouwen van het team en de opdrachtgever in het verbeterproces.

In het kort: quick wins zijn belangrijk in elk verbeterproces. Ze kunnen snel en gemakkelijk worden geïmplementeerd en zorgen voor direct meetbare voordelen. Door quick wins zichtbaar te maken en bedenkers te belonen, kan het team gemotiveerd blijven en gestimuleerd worden om actief mee te denken over verbeteringen. Het is belangrijk om snel en effectief te handelen bij het herkennen van quick wins om het momentum van het verbeterproces te behouden.

Klaar om quick wins toe te passen en snel resultaten te boeken? Begin vandaag nog met het identificeren en implementeren van kleine verbeteringen en zie direct de positieve effecten op jouw werk en projecten. Check nú in voor de allereerste geaccrediteerde online Lean Green Belt training van Nederland!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank