Kennisbank

Wat Zijn De 5 Stappen Van Gemba Walks? | Green Belt

 

In Lean organisaties is het ontdekken en verminderen van verspillingen een continu proces. Het is een proces dat wordt gedaan door samen te werken met de medewerkers en waarbij regelmatig verbeteringen worden doorgevoerd. Een van de belangrijkste hulpmiddelen die hiervoor gebruikt wordt, is de “Gemba Walk”. In dit artikel bespreken we wat de Gemba Walk is en hoe het kan bijdragen aan het verbeteren van processen.

Het idee achter de Gemba Walk is om de werkelijke situatie te zien en begrijpen, wat in het Japans “Genchi Genbutsu” wordt genoemd. Dit betekent letterlijk “Ga en Zie”. Het is belangrijk om te zien wat er gebeurt op de werkvloer en hoe processen verlopen. Dit kan helpen bij het identificeren van problemen en het verbeteren van de processen.

Gemba Walks bestaan uit vijf onderwerpen, die we hieronder verder zullen toelichten.

Ga kijken op de Gemba, de werkvloer (Genchi Genbutsu – Go and See)

Een belangrijke stap tijdens de Gemba Walk is om de werkvloer te bezoeken. Hierbij wordt het proces geobserveerd en wordt er aandacht besteed aan de kwaliteit, veiligheid, doorlooptijd, kosten en verspillingen. Het is belangrijk om te zien wat er gebeurt tijdens het proces en hoe de verschillende stappen met elkaar samenhangen. Het kan ook helpen om verbetermogelijkheden te identificeren.

Identificeer afwijkingen

Tijdens de Gemba Walk worden afwijkingen of abnormale situaties geïdentificeerd, zowel kleine als grote afwijkingen. Hierbij wordt er gelet op verspillingen in het proces, zoals Muda (acht soorten verspillingen), Mura (onbalans in het proces) en Muri (inspannend werk). Door het identificeren van afwijkingen en verspillingen kan er gericht gewerkt worden aan verbetering van het proces.

Toon betrokkenheid

Een belangrijk onderdeel van de Gemba Walk is het tonen van betrokkenheid. Hierbij worden de verbeterideeën van de medewerkers serieus genomen en wordt er geluisterd naar de problemen die zij ondervinden op de werkvloer. Door de Gemba Walk te gebruiken om betrokkenheid te tonen, voelen medewerkers zich gehoord en betrokken. Dit kan leiden tot meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij het voorstellen en implementeren van verbeterideeën.

Ontwikkel Problem Solving Competenties op de werkvloer

Het oplossen van kleine problemen kan direct worden aangepakt door samen met de medewerkers systematisch naar oplossingen te zoeken. Medewerkers krijgen hierbij ervaring in het oplossen van problemen en krijgen de verantwoordelijkheid en bevoegdheid om deze zelfstandig op te lossen. Hierbij kunnen medewerkers worden getraind in Lean technieken.

Ondersteuning door managers

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor ondersteuning vanuit het management.

Door het regelmatig uitvoeren van Gemba Walks ontstaat er een cultuur van continue verbetering. Medewerkers krijgen meer inzicht in het proces en voelen zich meer betrokken bij de organisatie. Door samen te werken aan verbeteringen ontstaat er meer vertrouwen tussen het management en de medewerkers.

Het toepassen van de Gemba Walks is dus niet alleen een manier om verspillingen te ontdekken en processen te verbeteren, maar het draagt ook bij aan een cultuur van samenwerking en betrokkenheid. Door deze cultuur te creëren worden medewerkers gemotiveerd om zich in te zetten voor de organisatie en om continu te blijven verbeteren.

Kortom, Gemba Walks zijn een essentieel onderdeel van het Lean proces en dragen bij aan het succes van de organisatie. Door het regelmatig uitvoeren van Gemba Walks kan de organisatie haar processen optimaliseren en verspillingen verminderen, terwijl medewerkers zich meer betrokken voelen en gemotiveerd worden om zich in te zetten voor de organisatie.

Wil jij ook verspillingen ontdekken en samen met jouw team continue verbeteren? Plan dan nu jouw eigen Gemba Walk en ontdek hoe jij de werkvloer naar een hoger niveau kunt tillen! Neem contact op met Lean.nl.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank